Mobile menu

Makaleler

2012 Avrupa Kadınlar Bireysel Başladı

opening2012 Avrupa Bireysel Şampiyonası'nın açılış töreni 02 Mart 2012 Cuma günü saat 13.00'da Gaziantep Zeugma Müzesi'nde gerçekleştirildi. Açılışta ve öncesinde gerçekleşen basın toplantısında söz alan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı şunları kaydetti;

 

Bu büyük üç şampiyona belediye ve valiliğin desteği ile gerçekleşecek ve buradan üç Avrupa Şampiyonu çıkacak. Federasyon olarak dünyanın en güçlü satranç federasyonlarından biriyiz. Ülkemizin turizm alt yapısını kullanarak çok sayıda uluslar arası organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Bundan iki ay önce Mardin'de Dünya Kadınlar Takım Şampiyonası yaptık. Bu yıl yine 27 Ağustos 10 Eylül tarihlerinde Dünya Satranç Olimpiyatları'nı 180 ülkeden 2500 sporcunun katılımıyla İstanbul'da yapacağız. Bunları söylerken altını çizmek istediğim nokta; politikamızın ülkemizde sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde Dünya ve Avrupa şampiyonaları düzenlemek olmadığını, diğer federasyonlardan farklı olarak ülkemizin her köşesinin mükemmel kültürel, tarihi ve turizm alt yapısına sahip olduğunu bilerek farklı illerde bu şampiyonaları organize ettiğimizdir.

 

03

 

Burada daha önce 2008 senesinde Dünya Gençler Şampiyonası organize etmiştik. Çok başarılı olmuştu. Şimdi de 25 ülkeden 105 sporcunun katıldığı bir şampiyona düzenliyoruz. Bu şampiyona Dünya satranç tarihindeki en büyük ödüllü turnuvalardan birisi olma özeliğine sahip. Organizasyonun bizim için önemli tarafı Gaziantep şehrinin satrançta bulunduğu konum. Antep'te çok ciddi bir satranç potansiyeli, mükemmel bir belediye ve valilik desteği var. Belediye başkanımız Sayın Asım Güzelbey ve valimiz Sayın Erdal Ata her konuda bize destek oluyorlar, çok sağ olsunlar. Kendimizi evimizde hissediyoruz. Zaman içerisinde Gaziantep'in pek çok organizasyona ev sahipliği yapacağını söyleyebilirim. Bu şampiyonları burada yapmamızın nedeni yalnızca bize verilen destekler değil. Eminim çok yakında Gaziantep'te bu şampiyonaya gelen sporcuları kendilerine örnek alarak yetişecek kadın sporcularımız olacaktır. Antep'ten neden bir Dünya bir Avrupa şampiyonu çıkmasın? Bunun olmaması için hiçbir gerekçe yok. Federasyonumuz çok büyük yatırımlar yapıyor. İki ay önce Kübra ve Betül WGM oldular. Eminim yarın şu anda sizlerin ve benim isimlerini bilmediğimiz kızlarımız, oğullarımız önemli şampiyonlarda bizleri başarıyla temsil edecekler.

 

Altını çizmek istediğim bir nokta da Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Bakanımız Sayın Fatma Şahin'in başından sonuna kadar organizasyonla yakından ilgilenmesiydi. Kendisiyle iftihar ediyoruz. Devletten büyük destek alıyoruz. Aynı şekilde Bakanımız Sayın Suat Kılıç'a da teşekkür ediyoruz. Ülkemizde böyle yöneticiler olduğu için çok memnunuz.

 

04

 

Daha sonra söz alan ECU Genel Sekreteri Sava Stoisavljevic ise önümüzdeki günlerde çetin mücadelelere tanık olacağımızı, şampiyona sonunda buradan yeni yıldızlar çıkacağını umduğunu belirtti. Şampiyonadan birkaç ay önce Antep'te TSF ve Belediye yetkilileriyle oldukça yapıcı görüşmelerde bulunan Stoisavljevic şampiyonanın başarılı organizasyonlar arasına gireceğinden emin olduğunu söyledi. Organizasyonun, sunduğu cömert para ödülünün yanında, tüm sporcular için en iyi koşulları yaratacağına inandığını yineledi ve tüm sporculara başarılar diledi.

 

05

 

Şampiyonanın en önemli destekçilerinden biri olan Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Guzelbey açılış konuşmasında şunları dile getirdi: Öncelikle böyle bir organizasyonun Gaziantep'te yapılabilirliğini sağlayan herkese teşekkürlerimiz sunuyorum. Tarihi bir şehir olmanın ötesinde Dünya'nın en büyük Mozaik müzesinde Avrupa Şampiyonası'nın açılışını yapıyor olmamızın çok önemli olduğu inancındayım. Katılan tüm sporculara başarılar diliyor, organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyorum. Böyle bir şampiyonaya Gaziantep olarak ev sahipliği yapıyor olmanın da mutluluğunu taşıyorum.

 

06

 

Son olarak Gaziantep Vali Yardımcısı Nihat Kaynar yaptığı konuşmada Türkiye Satranç Federasyonu'nun Avrupa'nın en kuvvetli kadın sporcularını Gaziantep'te buluşturmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülkemizde sporun her alanında gelişebilmek için yapılan çalışmalara bir katkı olarak Gaziantep'te düzenlenen bu tür uluslararası organizasyonların daha fazla yapılması için tüm kurul ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde olduklarını belirtti. Gaziantep'in sportif tesis bakımından bu tip etkinliklere son derece hazır olduğunun altını çizen Kaynar, tüm katılımcılara şehir hakkında çok önemli bilgiler verdi.

 

07

08

                                            Anastasiya Savina ve Anna Muzychuk

 02

Ayrıca Mardin Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Kuzu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Türkiye Satranç Federasyonu Başkan Vekili Tahsin Aktar, Asbaşkan Gülkız Tulay, Yönetim Kurulu üyemiz Fatih Ekinci, Sağlık Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kıvanç Güngör, FIDE Etkinlik Kurulu Üyesi Özgür Solakoğlu, şampiyonanın açılışında bizleri yalnız bırakmayan değerli konuklar arasında yer aldılar.