Mobile menu

Makaleler

Satranç Olimpiyatı Başladı

40. 01Dünya Satranç Olimpiyatı'nın açılış töreni İstanbul WOW Kongre Merkezi'nde yapıldı. Tören, İstiklal Marşı'nın ardından tarihe geçmiş satranç oyuncularının anılmasıyla başladı. İzleyiciler geleneksel dansların da dahil olduğu zengin bir kültürel program izlediler. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı katılımcıları selamladı.

FIDE Başkanı Kirsan Ilymzhinov kendini şu sözlerle ifade etti: "Bu saygın olimpiyata katılmak için 158 ulusal federasyonun temsilcileri İstanbul'a geldiler. Bu katılım Olimpiyat tarihinde yeni bir rekordur. Oyuncular zorlu maçlarda beceri ve kuvvetlerini takım satrancının en önde gelen kupaları olan Hamilton-Russell, Vera Menchik ve Nona Gaprindashvili kupalarını kazanmak adına sergileyecekler." Ilyumzhinov ekledi: "Böyle yüksek düzey bir organizasyona ev sahipliği yaptığınız için şükranlarımı sunarım. Bu Olimpiyat, Türk Satranç Okulu'nun yüksek saygınlığının yeni bir kanıtıdır."
Ali Nihat Yazıcı 2012 Olimpiyatı'na verdikleri önemli desteklerden ötürü hükümete, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, FIDE'ye, şehir yönetimi ve İstanbul Belediyesi Başkanı'na ve sponsorlara teşekkür etti. Yazıcı, satrancın Türkiye'de hızla gelişmekte olduğunu ve satranç oyuncusu sayısının 235 bini aştığını, buna ek olarak da 60 bin satranç antrenörü ve koçunun satranç kulüplerinde çalıştığını belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç rekor kıran Satranç Olimpiyatı'na katılan herkesi selamladı. Kılıç, 40. Satranç Olimpiyatı'nın İstanbul'da düzenleniyor olmasından duyduğu mutluluğu belirterek gelecekte de satrancı tüm ülkeye yaymak adına Türkiye Satranç Federasyonu'na olan desteklerinin devam edeceğinin teminatını verdi.
FIDE Marşı ve "Gens una sumus" bayrağının çekilmesinin ardından renk seçiminin yönetimi için Başhakem IA Panagiotis Nikolopoulos sahneye davet edildi. Genel kategorideki birinci seribaşı olan Rusya ilk masada siyah taşlarla oynayacak. Kadınlar kategorisindeki birinci seribaşı Çin ise turnuvaya yarın ilk masada beyaz taşlarla başlayacak.
Açılış töreninin son bölümünde ise oyuncu, hakem, görevli ve antrenörlerin yemin törenleri vardı.

Açılış Fotoğrafları