Mobile menu

Onuncu Büyükustamız Batuhan Daştan!!

img 7793Beşinci turu tamamlanan İstanbul Açık Satranç Turnuvası'nda Ukraynalı rakibi GM Eldar Gasanov'u yenerek 5 puana ulaşan IM Batuhan Daştan, 2500 Elo puanına ulaşarak ülkemizin onuncu büyükustası oldu. 

19 yaşında tıp fakültesi öğrencisi olan genç büyükustamızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Büyükusta unvanını elde etmesinin ardından sporcumuzla gerçekleştirilen röportajı aşağıda okuyabilirsiniz.

 

 

 

                      Batuhan Daştan; IM Başladı, GM Olarak Bitirdi!

gm_batuhan_dastan

19 Yaşındaki milli sporcumuz IM M.Batuhan Daştan, büyükusta(GM) unvanı için gerekli normlarını 2013 yılında tamamlamış ve 10 Ekim 2013 tarihinde gerçekleşen FIDE Kongresinde 2500 ELO şartını yerine getirmek kaydıyla Grandmaster(GM) unvanı onaylanmıştı. 2014-2015 sezonunda üniversite sınavı hazırlıkları nedeniyle satranca ara veren genç milli sporcumuz Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandıktan sonra satranca daha çok vakit ayırmaya başladı. 

2500 ELO barajına daha önceden hiç bu kadar yaklaşmış mıydın? 

ELO puanım 2490-2500 aralığında gidip geliyordu. Son üç yıl içerisinde iki defa 1 maç kadar yaklaşmıştım. İkisinde de maçımı kazanmam gerekiyordu. Fakat bu iki maçı da kazanmak için risk aldığımdan kaybettim. 

Bu maçlardaki duygu yoğunluğundan biraz bahseder misin? 
GM olacağımı bildiğim maçlara çıkarken aşırı stresli oluyordum. Maç içerisinde duygularımı kontrol etmekte zorlanıyordum. Daha önceki iki maçım ve son oynadığım bugünkü maçımda kazanma arzusuyla daha agresif oynamaya çalıştım. Bu da gereğinden fazla risk almamı gerektirdi. Daha önce bu düşünceyle kaybettiğim iki maçımın ardından bugünkü maçımda da benzer durumu aslında yaşadım. Fakat zaman sıkışıklığında rakibin azalan zamanını fark edememesi sonucunda bayrağın düşmesi ile nihai hedefime sonunda ulaştım. 

Bundan sonraki hedefin ne olacak? 

2600 barajını aşmak. 

İlk defa katıldığın İstanbul Open turnuvasının sana şans getirdiğini düşünüyor musun? 

Kesinlikle. İstanbul’da daha önceden sadece 2012 Satranç Olimpiyatlarında yarışmıştım. Bu nedenle uygun zaman bulduğumda İstanbul Open’a tekrar katılmayı düşünüyorum. 

Bugünkü maç sırasında aklından geçenleri özetleyebilir misin?gm_gasanov_im_dastan 

Açılıştan iyi çıktım ve gayet rahattım. Oyun ortasında ise kendimi hafif üstün görüyordum. Rakibimin hazırladığı 25.Fa5 hamlesini gözden kaçırdım ve konum birden eşitlendi. Risk almam gerektiğini düşündüğüm konum işte burasıydı. Kalite feda ederek yeterli karşılığın olacağına inanmıştım ama yanıldığımı oyun esnasında anladım. Zaman sıkışıklığında oynarken oyunu karıştırmayı amaçladım. Nitekim rakibim hamle ararken zamanın kontrolünü unuttu ve bayrağını düşürdü. 

Bir TIP Fakültesi öğrencisi olarak satranç çalışmalarına ve yarışmalarına yeteri kadar zaman ayırabiliyor musun? 

Okul döneminde turnuvalara gidişim sorun oluyor. Bu nedenle ancak tatil dönemlerinde turnuvalara katılabiliyorum. Satranç çalışmalarım ise aksamadan devam ediyor. Sonraki yarışmam ancak yarı yıl tatilinde olacak. Henüz hangi turnuva olacağını belirlemedim.

Seni gönülden kutluyoruz. Bundan sonraki satranç hayatında da başarılar diliyoruz.

Çok teşekkür ederim, herkese selamlar.

 

 Maç Analizi: GM Gasanov Eldar(2488) - IM Daştan Batuhan(2490)  

 

Röportaj: Gülümser Öney
Haber ve Analiz: FM Yasin Emrah Yağız