Mobile menu

Dünya Kadınlar Heyecanı Tahran’da Devam Ediyor

r 20170214 teheran wwc r2 6345 nana dzagnidze georgiaDünya Kadınlar Satranç Şampiyonası'nda ikinci turun ilk maçları 14 Şubat 2017 tarihinde oynandı. Heyecanlı geçen maçların sekiz tanesi eşitlikle sonuçlandı.

İki Gürcü sporcu -Batsiashvili ve Khurtsidze'nin maçında beyazlarla oynayan Batsiashvili, açılıştan sonra avantajı elde etse de materyal üstünlüğünü kazanca çeviremedi. İlk oyun beraberlikle sonuçlandı.

Bugün sakin bir oyunla Kosteniuk-Gaponenko ; Harika – Saduakassova; Huang – Pogonina; Paehtz – Cramling; Pham – Goryachkina maçları beraberlikle sonuçlandı.

Beraberlikle biten bir başka maç olan Melia – Stefanova maçı ise çok da sakin geçmedi. Oyunun birçok yerinde üstünlüğü elde eden Stefanova oyunsonunda bir piyon önde kalsa da kazanmayı başaramadı.

Zhao Xue, zayıf karelerinden faydalanmaya çalıştığı Padmini'ye karşı oyunu zorlasa da oyun sonunda c hattını ele geçiren Padmini eşitliği sağlayarak beraberliği elde etti.

İki Rus sporcu – Bodnaruk ve Girya'nın maçında Caro-Kann 2.d3'lü varyantı seçen Bodnaruk, oyun ortasında şah kanadı atağı yapsa da üstünlük maç genelinde Girya lehine idi. At oyunsonunda üstünlüğü kolayca kazanca geçiren Girya'ya karşı Bodnaruk yarın siyahlarla oynayacak.

Slav açılışı olan Gunina-Ni maçında, konumsal avantaja sahip olan taraf siyahlarla oynayan sporcu Ni oldu. Gunina 27.d5 hamlesi ile açmazdan piyon kaybettiğini görmeyerek kayıp pozisyona geçti. Çinli sporcu Ni, piyon üstünlüğünden sonra puan almakta pek zorlanmadı.

Ukraynalı sporcu Buksa'nın ise talihsiz günüydü. Beyazlarla oynayan Gürcü sporcu Guramishvili'nin açılışta yaptığı hataları doğru değerlendirerek üstünlüğü ele geçiren Buksa, üstünlüğünü otuz beşinci hamleye kadar elinde tuttu. 35...Vd2 hatası ile iki hamlede kalite geri kaldıktan sonra beyazlar oyunu rahatça kazandı.

Açılıştan rahat bir oyun elde eden Shen Yang, rakibi Savina'nın üst üste yaptığı hatalı hamleler sayesinde oyunsonunda rahat bir puan elde etti.

Şampiyonaya kayıpla başlayan Dzagnidze ise Zimina'ya karşı oyunu kazanarak avantaj elde etti.

Özellikle gelişmekte olan sporcuların en büyük problemi olan oyunsonu ile ilgili ders niteliğinde bir oyun olan Ushenina – Tan Zhongyi maçında açılıştan üstün çıkan taraf Ushenina oldu. Beyazlarla oynayan Ushenina b7 piyonu zayıflığına saldırarak piyon önde kaldı. Kale oyunsonunda temel prensiplerden "köprü tekniğini" uygulayan Ushenina oyunu kazanan taraf oldu.

Günün merakla beklenen maçlarından birisi olan Zhu Chen – Ju Wenjun maçında beyazlarla oynayan Katarlı sporcunun dokuzuncu hamlede yaptığı büyük hatadan sonra Ju Wenjun oyunu rahatlıkla kazanmayı başardı.

Şampiyonada ikinci turun ikinci maçları bugün TSİ 14.30'da oynanacak.

Şampiyona Sayfası

Haber: WGM Betül Cemre YILDIZ