Mobile menu

Hantı-Mansiysk’te Kazanmaya Devam! Mısır’ı 3-1 Yendik!

wtcc2017.-round-2 5-1024x7627. turda ABD karşısında verdikleri talihsiz aranın ardından bugün millilerimiz kaldıkları yerden devam ettiler. Her ne kadar zayıf bir kadrosu olsa da Hindistan ve Norveç maçlarında puana yaklaşan Mısır karşısında bir kazaya uğramamak önemliydi ve oyuncularımız da 3-1'lik net bir skorla bunu başardı.

Turun seyrine göz atarsak ilk biten oyun ikinci masadaydı. GM Yılmaz, IM Fawzy karşısında Vezir-Hint'te siyahın merkez yapısına karşı nasıl oynanması gerektiğine dair ufak bir ders verdi. c5-d5 piyonlarını önce sabitleyen oyuncumuz daha sonra dxc5 alışıyla hem atlarına kareler açtı hem de d5 piyonuna ve merkeze baskıyı artırdı. Siyahın şüpheli f5 sürüşü sonrası d4 atıyla bu piyonu kazanmayı başaran Mustafa karşısında Fawzy zaman kontrolü yaklaşırken umutsuzca bir taş fedası yapsa da birkaç hamle sonra Mısırlı IM herhangi bir kompansasyona sahip olmadığını ve konumunun basitçe kayıp olduğunu görerek partiyi terk etti. GM Yılmaz'dan önemli bir galibiyet zira maç içerisinde elde edilen bu nispeten erken galibiyetin diğer masalarda devam eden oyunlara da pozitif bir etkisinin olduğu tartışma götürmez.

Birinci masada GM Hesham karşısında kazanç için oynayan Dragan Solak bazı pozisyonel riskler alarak oynadı ve rakibinin hata yapmasını bekledi. Bunda da başarılı oldu aslında ancak 33...Axc4! 34.bxc4 Vb7 varyantı yerine 33...Axb3 ile piyon kazanmayı seçen oyuncumuz rakibine oyunu karıştırma fırsatı verdi. Zaman sıkışmasında doğru oynaması kolay bir pozisyon değildi ve zaman kontrolü bittiğinde tahtada üç konum tekrarının her iki taraf tarafından da bozulmasının riskli olacağı bir konuma ulaşılmıştı. Mantıklı bir şekilde oyuncular hamle tekrarıyla berabere yaptılar.

GM Daştan dördüncü masada, Sveshnikov'a karşı daha sade ve güvenli konumlara yol açan 11.c4 hamlesini seçti ve oyunu avantajlı bir finale taşımayı başardı. Mantıklı gözüken 30. f5 yerine 30. h5! hamlesiyle siyahı h-piyonunu vermeye zorlayarak kazanç şansları elde edecek oyuncumuzun seçimi sonrası siyah şah açığa çıksa da maalesef mat yoktu ve oyun berabere sonuçlandı.

Son olarak ikinci masada son zamanlarda moda olan 5.d3'lü İspanyol karşısında Vahap Şanal herhangi bir ciddi sıkıntı yaşamadı ve oyunu eşitlemeyi başardı. Mısırlı oyuncunun dikkatsiz Ad2-f1 tekrarlarını 42...f5! ile değerlendiren Vahap, böylece e4 piyonunu kazandı. Daha sonra IM Abdelnabbi taş fedasıyla ümitsiz bir saldırıya girişse de Vahap hata yapmadı ve oyunu kazanmasını bildi.

Böylece maç 3-1 sona ererken oyuncularımız da favori oldukları eşleşmeyi kayıpsız geçmiş oldular. Hepsine bir kez daha tebrikler!

Yarın Hantı-Mansiysk'te son tur TSİ 11.00'da oynanacak ve rakip bu sefer Belarus! Son tur da kazanarak bu harika turnuvaya yaraşır güzel bir final yapmak ümidiyle yarın görüşmek üzere!

result8

crosstable8

 

 

Haber: Tarık Selbes

Turnuva Sayfası - Canlı Yayın

 

 

(Fotoğraf turnuva sayfasından alınmıştır)