Mobile menu

Adaylar Turnuvası’nda Mamedyarov ve Caruana Lider

adaylar618Berlin’de altıncı tur, özellikle turnuvanın favorilerinden Aronyan ve Kramnik adına dramatik sonuçlara sahne oldu. Aronyan, So’ya Ruy Lopez’de rakibinin çok iyi hazırlığı ve konumu daha derin kavrayışı nedeniyle mağlup olurken Kramnik ise Mamedyarov karşısında belki de önceki tur So’ya karşı gereksiz enerji sarfiyatı nedeniyle yorgunluğunun bedelini ödedi ve 34. hamledeki basit hatasıyla hem piyonu hem de oyunu kaybetti.

Günün beraberlikle sonuçlanan diğer partilerine gelince Caruana-Grişçuk’un iyi oynanmış heyecanlı bir Benoni partisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu yapıları oynayan oyuncuların mutlaka göz atması gereken bir oyun. Günün en sakin partisi olan Ding Liren-Karyakin eşleşmesinde ise beyaz açılıştan herhangi bir şey elde edemeyince erken bir hamle tekrarıyla oyun berabere sonuçlandı.

Altıncı turun bütün oyunlarını analizli olarak yazının sonundaki bağlantıdan bulabilirsiniz.

Turnuvada 17 Mart Cumartesi günü boş gün ve oyuncular stresli ve yorucu mücadelelerin ardından biraz olsun dinlenme fırsatı bulacak. İkinci boş güne girerken Mamedyarov, Caruana’ya zirve yarışında yetiştiğini ve iki satranççının 4 puanla en yakın rakipleri Kramnik, Ding Liren ve Grişçuk’un bir puan önünde yer aldığını görüyoruz. Tablonun alt tarafında da oyuncular tam olarak yarıştan kopmuş değil -Aronyan ve So 2.5, Karyakin ise 2 puan- ve henüz puanlar birbirine yakın denebilir.

Boş günün ardından 18 Mart Pazar TSİ 17.00’da oynanacak yedinci turun eşleşmeleri şöyle:

Grişçuk - Mamedyarov / Kramnik – Ding Liren / Karyakin – So / Aronyan – Caruana

Liderlerin siyah taşlara sahip olacağı turda özellikle Aronyan-Caruana mücadelesi kritik olacaktır diye tahmin ediyorum. Alınacak bir galibiyet moralsiz Levon Aronyan’ı turnuvaya bağlayacakken Caruana’nın kazancı halindeyse Ermeni satranççının geri dönüşü çok zor olacaktır. Bakalım turnuvanın ilk yarısını kim önde kapatacak?

 

Analizli Oyunlar

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24