Mobile menu

Berlin’de Onuncu Tur Sonrası Caruana Liderliğini Koruyor

adaylar81867Adaylar Turnuvası heyecanı yine birbirinden ilginç oyunlarla devam ediyor. Turnuvanın gidişatı açısından kritik bir önemi olan onuncu turda ikinci sıradaki Mamedyarov beyaz taşlarla yarım puan arkasında olduğu Caruana'ya karşı oynayacaktı ve galibiyeti halinde bitime dört tur kala zirveye yerleşmeyi başaracaktı. Ancak son derece ilginç bir açılış safhasının ardından doğru oynayan Caruana, Mamedyarov'a kazanç şansı tanımadı ve 58. hamlede tahtada sadece şahların kalmasıyla berabere sonuçlanan partinin ardından liderliğini korumuş oldu.

Mamedyarov'un beraberliği Grişçuk'a Karyakin'e beyaz taşlarla kazanması halinde Azeri oyuncuya yetişme şansı verebilirdi ancak günün en kısa beraberliği de zaten bu eşleşmeden geldi. Taşların kırışıldığı kuru bir açılış ve sonrasında hamle tekrarıyla beraberlikle oyuncular puanları paylaştılar. Günün diğer beraberliği de daha ilginç bir açılışa rağmen hemen hemen benzer bir seyir izledi ve böylece -bu sefer So karşısında- Ding Liren beraberlik serisini bozmamış oldu! Çinli oyuncunun Giri'nin Moskova 2016 performasını egale etmesine sadece dört beraberlik var!

Nihayet turnuva tablosunun en altında yer alan Kramnik ve Aronyan -yazması bile tuhaf! – günün en ilginç oyununa imza attılar. Her iki oyuncunun da galibiyet için oynadığı heyecan verici partide Kramnik'in çok tehlikeli şah kanadı atağına karşı 36. hamleye kadar çok iyi savunan Aronyan 36...Vc7? İle Kramnik'in güzel mat fikri 37. Ae8+!!'ı gözden kaçırınca partiyi kaybederek 3.5 puanda kaldı. Turnuvaya belki de en formda isim olarak başlayan Aronyan için çok büyük bir hayal kırıklığı. Kramnik içinse art arda kötü sonuçların ardından kendini toparlamak için bu parti iyi bir fırsat oldu.

Turnuvanın 11. turunda eşleşmeler şöyle:

Ding Liren – Grişçuk / So – Mamedyarov / Caruana – Kramnik / Aronyan – Karyakin


Her oyunu kazanmak için oynayan Kramnik bakalım Caruana'nın adaylık hayallerini bozacak bir galibiyet alabilecek mi? Gözlerin özellikle bu partide olacağı 11. tur 23 Mart Cuma günü TSİ 17:00'de başlayacak.

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site - Chess24

Analizli Oyunlar