Mobile menu

Gebze'de 9. Tur Sona Erdi, Işık Can IM oldu!

dsc03772-001Gebze’de düzenlenen 2018 Dünya Gençler Satranç Şampiyonası’nda dokuzuncu tur sona erdi. Bu turda ne sonuç alırsa alsın Işık Can IM normuna hak kazanıyordu ki zaten genç yeteneğimiz de kaybetmedi ve GM Repka ile berabere kalarak 2506 ELO performansıyla üçüncü ve son IM (Uluslararası Usta) normunu da aldı ve 2400 ELO barajını da daha önce geçtiği için IM olmak için bütün şartları tamamlamış oldu! Tebrikler IM Işık Can!

Günün önemli sonuçlarına gelince ilk olarak elbette her zamanki gibi Parham Maghsoodloo’dan başlamak gerekiyor. İranlı yıldız bu sefer de Awonder Liang’ı beyaz taşlarla oldukça ezici bir şekilde yendi ve 8,5/9 gibi şu turnuvada belki dünyanın en iyi oyuncularını bile kıskandıracak bir skora sahip. Şarika Ustalar’daki harikulade zaferinin ardından burada da ortalığı kasıp kavurmaya devam eden İranlı yıldız canlı ELO listesinde de 2686 ELO’ya ulaşmış durumda ve an itibariyle dünyada 57. sıraya kadar yükseldi. Gerçekten göz kamaştırıcı!

img 7264

Maghsoodloo’yu 7 puanlı beş isim takip ediyor ki bunların arasında bugün Firouzja’yı yenen Puranik, Tabatabaei karşısında galip gelen Christiansen, Hakobyan, Vavulin ve Bai Jinshi bulunuyor. Bu turda Maghsoodloo – Vavulin, Puranik – Bai Jinshi ve Christiansen – Hakobyan eşleşmelerinin sonucu madalyalar anlamında belirleyici olacak gibi

img 7349

 

Kızlarda ise ilk masada inişli çıkışlı bir oyunun ardından berabere biten Maltsevskaya-Dordzhieva partisi Khomeriki’nin Assaubayeva’yı yenmesi halinde tekrar tek başına birinci olabileceği anlamına geliyordu ancak Gürcü yıldız kazancın yanından geçemediği gibi zamandan kaybederek uzun süre önde götürdüğü şampiyonada madalya yarışında geriye düşmüş oldu. Hojjatova’yı yenen Potapova ve Paramzina’yı yenen Tokhirjonova da Maltsevskaya, Dordzhieva ve Assaubayeva gibi 7 puanla 1-5. sıraları paylaşıyorlar. Onuncu turda Dordzhieva – Assaubayeva, Potapova – Tokhirjonova ve Nurgali – Maltsevskaya oyunları son derece kritik olacak.

 

 

Genel

Bugün GM Repka ile berabere kalan Işık Can -ki kendisinden bahsettik- ve güçlü Özbek IM Yakubboev ile yarımşar puanı paylaşan IM Cem Kaan Gökerkan 5,5 puan ile en iyi puana sahip oyuncularımız. FM Macovei ile berabere kalan FM Bahadır Özen ve Moğol Nyambeg’e kazanan GM Şanal ise 5 puanla 10. tura giriyorlar.

Üst sıralarda bulunan oyuncularımızın onuncu turdaki eşleşmeleri şöyle: IM Gökerkan -GM Martinez Alcantara, IM Barseghyan – FM Işık Can, GM Şanal – FM Murphy, IM Ravi – FM Bahadır Özen.

Kızlar

Bu kategoride en yüksek ELO’ya sahip iki oyuncumuz WFM Sıla Çağlar ve WFM Ece Özbay 5,5 puanla onuncu tura giriyorlar. Her iki oyuncumuzun da son iki turda 2 hatta 1,5 puan almaları halinde ilk 20 içerisinde şampiyonayı bitirme şansları mevcut. Onların ardından ise 4,5 puanda Buse Naz Koçyiğit’i görüyoruz.

Onuncu turda WFM Özbay (beyaz) Hintli WIM Chitlange, WFM Çağlar (siyah) ise Rus WFM Lingur ile oynayacak.

Şampiyonanın onuncu turu 14 Eylül Cuma günü saat 15:00’da oynanacak. IM Ekaterina Atalık ve FM Tarık Selbes’in canlı analiz ve yorumları eşliğine oyunları takip etmeyi unutmayın!

 

2018 Dünya Gençler Satranç Şampiyonası resmi web sayfası

Facebook / Twitter (wjcc2018) / İnstagram  (wjcc2018)

Canlı Yayın - Foto Galeri

Chess 24 Broadcast Open & Chess 24 Broadcast Girls

Şampiyonanın canlı yayını yarın usta isimler IM Ekaterina Atalık ve FM Tarık Selbes'in analiz ve yorumları ile gerçekleşecek. Karşılaşmalara yönelik soru ve yorumlarınızı TSF sosyal medya hesaplarından #wjcc2018 etiketini kullanarak yorumcularımıza iletebilirsiniz.  

img 8751

Şampiyonada ülkemizi 58 sporcumuz temsil ediyor.