Mobile menu

Carlsen-Caruana Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı Başlıyor!

carlsen  caruanaSatrançseverlerin Mart ayında Adaylar Turnuvası’nın sonuçlanmasının ardından geri sayıma başladıkları Carlsen – Caruana Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı için nihayet vakit geldi çattı! 09-28 Kasım tarihleri arasında Londra’da, daha önce bir sanat ve tasarım okuluna ev sahipliği yapması nedeniyle “The College” olarak bilinen Viktoryen tarzda harika bir mekânda oynanacak maç, 1990 Kasparov-Karpov Unvan Maçı’ndan bu yana ilk defa ELO listesinin en tepesindeki iki oyuncuyu karşı karşıya getirecek olması nedeniyle daha başlamadan satranç kamuoyunda üst düzey ve çekişmeli bir mücadele yönünde büyük bir beklenti yaratmış durumda.

Fischer’den bu yana unvan maçı oynayacak -satranç camiasının PCA ve FIDE olarak bölündüğü günlerde FIDE Şampiyonluğu için Karpov ile oynayan Kamsky’yi saymazsak elbette- ilk Amerikalı satranççı olan Fabiano Caruana, Brooklyn’de büyümesi nedeniyle de efsanevi şampiyona benzetiliyor. Bu sene Adaylar Turnuvası’nın yanı sıra Grenke, Norveç Satranç ve Sinquefield Kupası’nı zirvede tamamlamayı başaran Fabiano Caruana harika bir yıl geçiriyor ve 2832 ELO puanıyla Carlsen’in yalnızca üç puan gerisinde ikinci sırada. Böyle bir yılı şampiyonluk unvanıyla taçlandırmak isteyen Caruana için belki de tek moral bozucu istatistik rakibini ağır bir partide en son 2015 senesinde yenmiş olması. İlk defa karşılaştıkları 2010 senesinden bu yana oynadıkları 33 oyunda da Carlsen’in +10 -5 =18 üstünlüğü mevcut. Fischer ve Alekhine’in oynadıkları unvan maçları öncesinde Spassky ve Capablanca karşısındaki skorları ile karşılaştırıldığında aslında hiç de fena değil! Ancak maç eşitlik bozma safhasına taşınırsa hızlı zaman kontrollerinde Carlsen’in büyük bir üstünlüğü bulunuyor ve şampiyon 12 parti sonunda maç beraberlikle sonuçlanırsa unvanı elinde tutmak için iyi şanslara sahip gibi görünüyor.

Maç öncesi verdiği bütün röportajlarda rakibine duyduğu saygıyı belirten şampiyon Magnus Carlsen içinse 2018 -elbette kendi standartları ile değerlendirildiğinde- çok iyi bir sene değildi. Son iki senede eski hegemonyasını ve kendisinin de itiraf ettiği gibi motivasyonunu kaybetmiş gibi görünen Norveçli yıldız yine de birçok otoriteye göre dünyanın en iyi satranççısı ve daha önce Anand (x2) ve Karyakin karşısındaki oynadığı unvan maçlarında edindiği tecrübe de hesaba katıldığında Londra’da da kesinlikle favori olacak. Ancak hem şampiyonun kendisi hem de hayranları diğer maçlar öncesinde olduğu kadar kendilerinden emin değiller gibi görünüyor. Maç öncesi resmi basın toplantısında yine oldukça saygılı ve temkinli görünen Carlsen’in Caruana’nın kendisi için olabilecek en kötü rakip olduğunu söylemesi maçı ve rakibini ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor.

Maçın formatına gelirsek 12 ağır parti sonunda 6,5 veya daha fazla puan alan isim şampiyon olacak. Elbette taraflardan birinin farkı açması neticesinde maçın erken bitmesi de mümkün. Bu partilerde ilk 40 hamle için 100 dakika, 40. hamleden sonra 50 dakika ve 60. hamleden sonra 15 dakika eklemeli bir zaman kontrolü uygulanacak. Ayrıca birinci hamleden itibaren Fischer sistemi her hamlede 30 saniye eklenecek. 12 oyunun ardından eşitlik halinde dört tane 25 dk + 30 sn temposunda parti oynayacak oyuncular yine eşitlik halinde eşitlik bozulana dek 5 dk+3 sn temposunda iki yıldırım partisinden oluşan mini-maç veya maçlar yapacak. Bu şekilde oynanacak azami beş yıldırım mini-maçının herhangi birinde üstünlük sağlayan yoksa kazananı beyazın 5, siyahın 4 dakikaya sahip olduğu ve beraberliğin siyah için kazanç sayıldığı altın puan (armageddon) partisi belirleyecek.

Unvan maçının ödülü ise medya ve satranç kamuoyunun ilgisine göre düşük görünüyor: 1 milyon USD. Eğer maç 12 partide noktalanırsa kazanan oyuncu %60, kaybeden oyuncu ise %40 oranında ödülü paylaşacak. Maç eşitlik bozmaya taşınırsa bu oran %55/%45 olacak.

Her iki oyunun ardından bir gün dinlenecek oyuncular maçın ilk partisi için 9 Kasım Cuma günü TSİ 18.00’de karşı karşıya gelecekler. İlk oyunda beyaz taşlara sahip olacak Fabiano Caruana acaba kazancı zorlamak ve şampiyona baskı kurmak isteyecek mi yoksa sakin bir başlangıcı mı seçecek hep beraber göreceğiz. Bu heyecanlı partiyi sakın kaçırmayın!

Resmi Site - Chess24 - Chessbomb