Mobile menu

Astana’da Şampiyonlar Rusya ve Çin

astana sonAstana’da 5-14 Mart tarihleri arasında düzenlenen Dünya Takımlar Şampiyonası ve Dünya Kadınlar Takım Şampiyonası bugün oynanan dokuzuncu turla birlikte sona erdi.

Açık kategoride son tura birinciliği garantileyerek giren Rusya, son tur heyecanlı bir maç sonunda Hindistan’a 2,5-1,5 üstünlük sağladı ve 16 puanla şampiyonayı tamamladı. Rus takımında beşinci masadaki genç yıldız Vladislav Artemiev’in göz kamaştırıcı performansı (6,5/8 ve 2839 ELO) özellikle dikkat çekiciydi. Şampiyonanın sürprizi ise son tur İsveç’i 3,5-0,5 ile geçerek 13 puanla gümüş madalyaya uzanan İngiltere oldu. Birinci masada Michael Adams’ın -tıpkı Rusya’da Sergey Karyakin gibi- iyi bir performans göstermemesine karşın McShane, Howell ve Jones hepsi masalarında ilk üçe girmeyi başaracak neticeler elde edince İngilizler, tarihlerindeki en önemli başarılardan birine imza attılar. Zayıf Mısır’a puan veren ve ilk dört turda Amerika, Rusya ve Hindistan’a 5 puan kaybeden Çin, oldukça kuvvetli bir kadroyla Kazakistan’a gelmesine karşın umduğunu bulamadı ve bronzla yetinmek zorunda kaldı.

Bir parantez de kuşkusuz genç İranlı yıldız Firouzja için açmak gerekiyor. Dördüncü masada ilk tur Artemiev’e kaybetmesine karşın 7/9 puan ve 2800 ELO performansıyla masa birincisi olan 2003 doğumlu Alireza Firouzja 2669 ELO’ya ulaşmayı başardı ve 2700 barajına yaklaşıyor. İran Milli Takımı antrenörü Ivan Sokolov’un hakkında “Onda genç Anand’ı görüyorum.” dediği Firouzja, şu anda dünya satrancında kesinlikle en çok ümit vaat eden genç yetenek.

Kadınlarda ise Çin, bütün maçları kazanarak 18 puanla en yakın rakibi Rusya’nın 4 (!) puan önünde şampiyon olurken, üçüncü sırayı ise son tur Rusya ile berabere kalmayı başararak 12 puanla Ukrayna’nın averajla önünde şampiyonayı noktalayan Gürcistan elde etti. ELO ortalaması olarak Rusya ve Ukrayna’nın gerisinde bir kadro ile katılmalarına rağmen bu şampiyonayı açık ara farkla kazanmaları, Çin’in kadın satrancındaki tartışmasız üstünlüğünü bir kez daha kanıtladı. Dört büyükustalı kadrosuyla favori olan Rusya’nın ise beklenilen performansı gösteremediğini söylemek gerekiyor.

Sonuçlar (Açık) - Sonuçlar (Kadınlar) - Masa Dereceleri

Haber: FM Tarık Selbes

(Görsel resmi siteden alınmıştır)