Mobile menu

Üsküp’te İkinci Tur

uskup12019 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası’nda ikinci gün tamamlandı. İkinci günün sonunda en yüksek puanlı oyuncularımız 1,5 puanla Mustafa Yılmaz, Dragan Solak, Emre Can ve Vahap Şanal. Onları 1 puanda Serkan Soysal, Umut Atakişi, Deniz Özen, Emre Emin Dedebaş, Burak Fırat, Ekin Barış Özenir, Umut Erdem Gündüz, Doruk Karaoğlan ve Alparslan Işık takip ediyor.

Günün canlı yayınlanan oyunlarına baktığımızda Svane- Fırat partisinde oyun kırışmalarla beyaz için üstün bir hafif taş finaline taşındı ve Alman büyükusta avantajını fazla zorlanmadan değerlendirdi. Solak- Gavrilescu partisinde ise beyaz için tehlikeli bir çift kale ve at finali tahtada oluştu ancak GM Solak dikkatli oynayarak yarım puanı kurtarmayı başardı. Nihayet Kalezic- Can partisinde de Karadağlı IM -aslında GM Can’ın da bir zamanlar Sicilya Savunması’na karşı beyaz taşlarla sıklıkla oynadığı- Alapin Varyantı’nda gelişim avantajıyla üstünlük iddia edebileceği bir konum elde etmeyi başarmasına karşın berabere teklif etmeyi seçti ve GM Can da hiç riske girmeyerek mantıklı bir şekilde beraberliği kabul etti.

İkinci turda -elbette olumlu anlamda- sürpriz denebilecek sonuçlar arasında Doruk Karaoğlan’ın Yunan IM Megalios’a siyah taşlarla kazanması ile Batu Angün’un IM Garayev ve Kıvanç Karaoğlan’ın FM Tate karşısındaki beraberliklerini sayabiliriz. Tebrikler!

Genel tabloya baktığımızda ise ilk iki turda bile favorilerin kazanmakta zorlandıklarını görüyoruz ki bu da yüzlerce büyükusta bulunan bir şampiyonada son derece doğal. Yine de -her ne kadar her iki turda da çok dakik oynamasa da- bir numaralı seri başı Vladislav Artemiev şimdilik yoluna kayıpsız devam ediyor. Bugün sürpriz bir şekilde Aeroflot Açık’ı kazanarak büyük sükse yapan tecrübeli Estonyalı büyükusta Kaido Kulaots karşısındaki -her ne kadar hesaplaması çok zor olmasa da- çift at fedası görülmeye değerdi. 2 puanlı isimler arasında en dikkat çekici olanı elbette ilk tur Mert Erdoğdu karşısında zor anlar yaşayan Boris Gelfand. İsrailli efsanenin en iyi satrancını ortaya koyduğunu söylemek zor ama bugünkü Valsecchi galibiyeti yine de ilk tura göre çok daha iyiydi, şampiyona ilerledikçe belki de Gelfand’ın ısınarak daha iyi oynadığına şahit olabiliriz.

Üçüncü turda oyuncularımızın partileri arasından sadece Alekseev-Şanal ve Zanan-Yılmaz eşleşmelerini canlı olarak izleyebileceğiz. Üst masalarda çekişmeli bir tur olacağı açık, ancak esas dördüncü turda eşleşmelerin daha denk bir hal alacağı görülüyor; dolayısıyla favoriler mutlaka kazanmak isteyeceklerdir. Bu da zevkli ve sürprizlere açık bir turun bizleri beklediğine işaret ediyor!

Bugün TSİ 17.00’de (Canlı Yayın 17.15) başlayacak üçüncü turda oyuncularımıza başarılar dileriz. 

Resmi Site - Canlı Yayın - Sonuçlar

Haber: FM Tarık Selbes

(Fotoğraf resmi siteden alınmıştır)