Mobile menu

2019 FIDE Dünya Kupası’nda Dördüncü Tur

dsc03746Hantı-Mansiysk’te Giri, Karyakin, Harikrishna gibi isimlerin elendiği üçüncü turun ardından yoluna devam eden artık sadece 16 satranççı kaldı. Alekseenko haricinde bütün oyuncuların 2700 ELO üzeri olduğu dördüncü turun ilk oyunlarında belki genellikle beraberlikler olabileceği düşünülebilirdi ancak beklenilenin aksine birçok maçta eşitlik ilk partiden bozuldu.

 Vachier-Lagrave, Svidler’e karşı açılıştan sonra piyon kazansa da taşlarının sallantıda duran konumu nedeniyle siyahın kompansasyonu mevcuttu, ancak Rus satranççının beyazın taşlarını-32. Fb4 ile filini- sağlam yerlere koymasına izin vermesi neticesinde materyal üstünlüğü hissedilir hale geldi. Çaresizce karşı oyun arayan Svidler’in taş fedası da Vachier-Lagrave’ın kusursuz savunması karşısında bir işe yaramayınca Fransız satranççı büyük bir avantajı eline geçirmiş oldu.

Grişçuk, Küba asıllı ancak artık federasyon değiştirerek ABD için oynayan Dominguez Perez’e karşı ters renkli fil finalinde kazancı zorladı ve inatçılığının karşılığını Dominguez Perez’in 76…c2?? (76…Fg5 ile f6 sürüşünü engellemek beraberliği kurtarıyordu) hatasıyla aldı. Basit gibi görünen finallerde bile kazanç şansları aramanın bazen en yüksek düzeyde bile sonuç verebileceğine güzel bir örnek!

ABD için oldukça kötü geçen günde diğer iki Amerikalı Wesley So ve Jeffrey Xiong da rakipleri Vitiugov ve Duda’ya kaybederek dördüncü tura başladılar. Xiong kalite kazanmasına karşın sonradan yaptığı hatalarla Polonyalı satranççının önce kompansasyon elde etmesine ardından da kazanç konuma geçmesine izin vererek oldukça moral bozucu bir şekilde kaybetti. Vitiugov- So partisinde ise Rus satranççı Karpov tarzında ufak manevralarla, belki So da tam olarak ne olduğunu anlamadan, kazanmayı başardı. Günün en etkileyici oyunu olduğunu söyleyebiliriz.

Ding Liren – Alekseenko, Quang Liem-Aronyan, Mamedyarov-Recebov ve Nepomniyaşçi-Yu Yangyi eşleşmelerinde ise ilk oyun beraberlikle sonuçlandı.

Dördüncü turun ikinci oyunları 21 Eylül Cumartesi günü TSİ 13.00’de başlayacak.

Resmi Site: https://khantymansiysk2019.fide.com

 

dsc04172

                                                           Vachier-Lagrave