Mobile menu

Hantı-Mansiysk’te Roller Değişti: Recebov’dan Harika Kazanç!

dsc01144Hantı-Mansiysk’te düzenlenen FIDE Dünya Kupası Final Maçı’nda ikinci partiyi Ding Liren’in oldukça dakik bir oyunla kazandığına şahit olmuştuk. Recebov’un beyaz taşlara sahip olduğu üçüncü oyunda ise adeta roller değişti!

İlk partideki gibi bir kez daha Marshall Atak oynayan Ding Liren’in zorunlu bir şekilde beraberliğe götüren 22…c5! hamlesini seçmemesi, en azından Recebov ile oyundan sonra yapılan röportaja göre, kazanmak zorunda olan Azeri satranççıyı rahatlatan bir unsur oldu. Gerçi Çinli satranççının filini kaçması son derece doğaldı ve yanlış olmaması gerekiyordu ki zaten oyun bir süre daha beraberlik marjının içerisinde devam etti. Recebov’un işaret ettiği 29…Ac2 hamlesi ters renkli filler ve birer kalenin olduğu bir finale yol açardı ki beraberlik şansları elbette bu durumda yüksek olurdu. Ancak bu noktada Ding Liren’in son derece iyi hesap yeteneğinin ve tehlike sezilerinin onun bu tercihlerini zorlaştırdığını söylemek gerekiyor çünkü büyük ihtimalle Çinli satranççı bu finalde de g6 piyonunun düşebileceğini görerek oyun sonunun riskli olacağını düşündü. Vezir kanadındaki piyonları tahtadan kaldırmayı amaçlayan 32…Fxb2 hamlesi ve filleri değişerek oyunu beraberlik marjının çok yüksek olduğu kale finaline götürmek isteyen 34…Ff8’i de oynamayan Ding Liren -ki her ikisi de elbette prensip olarak çok rahat oynanabilecek olsa da iyi hesaplayan bir oyuncu için pratik zorlukları içinde barındırıyor- kendisi için en kötü tercihi yaptı ve Beyaz şah ve kalenin merkeze gelmesine izin vererek oyunu kaybetti. Tabii tüm oyun boyunca Recebov’un da kusursuz oynadığını belirtmek gerekiyor. Basit gibi görünen finalde pratik zorluklar yaratmayı başaran Azeri yıldızdan Carlsen’i hatırlatan bir galibiyet! Final maçı satranç seviyesi açısından son derece tatmin edici geçiyor açıkçası.

Üçüncülük maçına gelince, bu partide bir kez daha Grünfeld oynayan Vachier-Lagrave’ın bir noktada bütün taşları sallantıda ve şahı güvensiz duruyordu ancak Yu Yangyi, Fransız oyuncunun direnci karşısında avantajını değerlendirmeyi başaramayarak berabereye razı olmak durumunda kaldı ve böylece beraberlik serisi üç oyuna çıktı. Son partide Vachier-Lagrave beyaz taşlarla galibiyet arayacak fakat eşitliğin yine bozulmaması halinde bizi keyifli geçmeye aday bir eşitlik bozma safhası bekliyor!

Böylece üçüncü oyunların ardından her iki maçta da durum eşit. 3 Ekim Perşembe günü TSİ 13:00’da oynanacak dördüncü partiler belirleyici olacak mı yoksa iş ertesi gün oynanacak hızlı satranç ve yıldırım partilerine mi kalacak hep birlikte göreceğiz.

Resmi Site:https://khantymansiysk2019.fide.com

Haber: Tarık Selbes