Mobile menu

2019 FIDE Dünya Kupası'nın Galibi Recebov

img-20191004-wa0028Hantı-Mansiysk'te 10 Eylül 2019 tarihinden bu yana devam eden 2019 FIDE Dünya Kupası, bugün oynanan eşitlik bozma maçları ile sona erdi. Şampiyonun belirleneceği Ding Liren – Teymur Recebov karşılaşmasında kazanan taraf 6-4 skor ile Recebov oldu ve Dünya Kupası'nı evine götürmeyi başardı. Maxime Vachier-Lagrave ile Yangyi Yu arasında oynanan üçüncülük mücadelesinde ise kazanan taraf 4-2 skor ile Vachier-Lagrave oldu ve 2020 FIDE Adaylar Turnuvası'nda oynayabilmek için çok önemli bir avantaj elde etti.

Üçüncülük karşılaşmasında 25 dk+10 sn zaman kontrolü ile oynanan ilk eşitlik bozma maçında beyaz taşlar ile mücadele eden Vachier-Lagrave açılıştan hem piyon önde hem de açık d hattını ele geçirerek çok ciddi bir avantaj ile çıktı ve sonrasında da maçı kazanmayı başardı. 6. oyunda ise kazanmaktan başka şansı olmayan Yangi Yu, beyazlar ile oldukça keskin bir açılışa girdi ve oyunortasında yaptığı riskli hamleler sonucunda hızlı bir şekilde maçı kaybetti. Böylelikle üçüncülüğü elde eden Vachier-Lagrave 2020 FIDE Adaylar Turnuvası'na wildcard hakkı ile katılabilmek adına ciddi bir avantaj elde etti.

Şampiyonluk mücadelesine baktığımızda ise ilk eşitlik bozma maçında siyah taşlar ile mücadele eden Ding Liren, oyunortasında rakip şaha baskı kurarak avantaj elde etse de hızlı bir şekilde 32...e5 sürüşü yaparak bütün avantajını yitirdi ve oyun beraberlik ile sonuçlandı. 6. oyunda ise iki taraf da sağlam bir oyun sergilemeyi tercih etti ve dengelerin neredeyse hiç bozulmadığı oyun beraberlik ile sonuçlandı. 10 dk+10 sn zaman kontrolü ile oynanan 2. eşitlik bozma maçlarına geçilirken ilk oyunda beyaz olan taraf Ding Liren oldu. 6. oyun ile aynı açılışın oynandığı 7. oyunda Ding Liren 13.Kc1 hamlesi ile değişiklik yapmak istese de işler onun için hiç iyi gitmedi. Oyun ortasında 2 piyon kazanan Recebov, oyunu kazanmak için zorlasa da avantajı kazanç için yeterli olmadı ve oyun beraberlik ile sonuçlandı. Oyunun kaderi 8. oyunda da değişmedi ve 5 dk+3 sn ile oynanan 3. eşitlik bozma maçlarına gidildi. 9. oyunda siyah taşlar ile oynanan Recebov eşit gibi görünün file karşı at oyun sonuna gitti. İki tarafın da artık saniyeler ile oynadığı oyun sonunda atını adeta bir savaşçı gibi kullanan Recebov harika bir oyuna imza atarak kazanmayı başardı.

10.oyunda ise beyaz taşlar ile oynana Recebov için beraberlik yeterli iken rakibin yaptığı riskli hamleleri sağlam oyunu ile karşıladı ve oldukça heyecan ile geçen 6 eşitlik bozma oyununun ardından rakibini 6-4 skor ile mağlup etmeyi başardı.

Satrançseverler için adeta bir satranç şöleni yaşatan bu eşitlik bozma maçlarında kazanan taraf olan Recebov'u tebrik ediyoruz.