Mobile menu

Man Adası’nda İlk Turda Ustalarımızdan İki Beraberlik

yilmazMan Adası’nda düzenlenen 2019 FIDE Grand İsviçre Turnuvası’na (FIDE Grand Swiss)* oyuncularımız iyi bir başlangıç yaptı. GM Mustafa Yılmaz ünlü İngiliz oyuncu Luke McShane (2682) karşısında beyaz taşlarla oldukça güç bir konuma düşmesine karşın berabere yapmayı başarırken, IM Ekaterina Atalık da eşit finalde kazancı zorlayan İsrailli büyükusta Tamir Nabaty’ye (2658) kaya gibi sağlam bir oyunla hiçbir şekilde kazanç şansı tanımadı ve rakibini 87. hamlede beraberliğe razı etmek zorunda bıraktı.

İlk turun en büyük sürprizi Anand’ın Nayer’e (2635) kaybetmesiydi. Nayer’in atağının ne kadar tehlikeli olduğunu yeterince iyi değerlendiremeyen eski şampiyon, 30 hamlede terk etmek durumunda kaldı. Magnus Carlsen de az kalsın selefine eşlik ediyordu ancak Kuzubov zaman sıkışmasında dakik oynayamayınca Carlsen önce siyah piyonları güvenli bir şekilde bloke ederek durumu eşitledi ve sonra da kendisi kazanca oynayabilir hale geldi ki zaten hemen ardından Ukraynalı büyükustanın bayrağı düştü.

İkinci turda oyuncularımızın rakipleri yine oldukça güçlü. GM Yılmaz siyah taşlarla eski FIDE Dünya Şampiyonu Ukraynalı Ruslan Ponomaryov karşısında oynayacak, IM Atalık’ın (Beyaz) rakibi ise Belaruslu büyükusta Vladislav Kovalyov (Kovalev). Her iki ustamıza da 11 Ekim Cuma günü TSİ 17:00’de başlayacak ikinci turda başarılar diliyoruz!

 

 

Not:*“FIDE Büyük İsviçre Sistemi Turnuvası” gibi bir çeviri anlam olarak daha uygun olacaksa da dilimizde güzel durmadığı, “Büyük İsviçre”’nin farklı çağrışımları olması ve “Grand” sözcüğüne Grand Prix gibi kullanımlardan aşina olduğumuz için bu şekilde çevirmeyi tercih ettim.

whatsapp image 2019-10-11 at 11.31.55

 

 

Resmi Site: https://iominternationalchess.com

Canlı Yayın: https://www.chess.com/events/2019-fide-chesscom-grand-swiss-isle-of-man

Fotoğraf: Chess.com / Maria Emelianova 

John Saunders

Haber: Tarık Selbes