Mobile menu

Carlsen Bir Kez Daha Şampiyon!

sochi2014carlsen2014 Dünya Şampiyonluğu Maçı bugün oynanan on birinci parti sonrası son oyuna gerek kalmadan Magnus Carlsen'in 6,5-4,5 üstünlüğüyle sona erdi ve böylece şampiyon unvanını 2016'ya kadar korumuş oldu. Ancak adayın da hakkını vermek lazım, Vishwanathan Anand son oyun da dâhil olmak üzere rakibini son derece zorlamayı başardı. Öyle ki Anand üstün bir konumda sinirlerine hâkim olamayıp son derece tematik görünen kalite fedasının çekiciliğine kapılmasa belki de şimdi maç eşitlenmişti.

Yahut o uğursuz altıncı partide Carlsen'in hatasını değerlendirebilse bugün basın toplantısına gülerek gelen Hintli satranççı olabilirdi.Öyle ya da böyle, Anand'ın da basın toplantısında söylediği gibi Carlsen maç boyunca daha az hata yapan ve sinirlerine hâkim olan taraftı ve kazanmayı hak etti.

Norveçli yıldız böylece en azından iki sene daha dünyanın zirvesinde kalmayı garantilerken 600.000 Amerikan Doları'nın da sahibi oldu. Maçı kaybeden Anand'ın telafisi ise herhangi bir turnuva ödülünden çok daha fazla olan 400.000 Amerikan Doları, dolayısıyla bir unvan maçını kaybetmenin bile bir bakıma aslında kazanmak sayılabileceğini söyleyebiliriz. Bakalım 2016 senesinin talihlisi kim olacak, Anand'ın da katılma hakkı olduğu Adaylar Turnuvası'ndan sonra hep beraber göreceğiz. Ama şimdilik bu güzel ve ilginç maçtan turnuvalara geri dönüş zamanı.

Tur 11 - Analiz

Resmi Site