Mobile menu

Diplomatların Turnuvasında Barış ve Dostluk Kazandı

img 5726T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Satranç Federasyonu işbirliği ile düzenlenen Dışişleri Bakanlığı - Kordiplomatik Satranç Turnuvası, 3 Nisan Pazar günü sona erdi. Farklı ülkelerden diplomatlar ve ailelerinin yarıştığı turnuvada, yarışmacıların ülkeleri, dilleri ve kültürleri farklı olsa da birlik, beraberlik, dostluk ve barış hakimdi.

T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) işbirliği ile organize edilen Dışişleri Bakanlığı - Kordiplomatik Satranç Turnuvası, 2-3 Nisan 2016 tarihleri arasında Ankara Palas Devlet Konukevi'nde gerçekleşti. ABD, Avusturya, Azerbaycan, Fransa, Filipinler, Kanada, Kırgızistan, Meksika, Moğolistan, Rusya, KKTC ve Türkiye'den diplomatların ve ailelerinin yarıştığı turnuvanın şampiyonu Dışişleri Bakanlığı'nda Bilgisayar Programcısı ve Yazılım Uzmanı Hüsamettin Elalmış oldu. Toplam 34 yarışmacının katılımıyla gerçekleşen turnuvanın ikinciliğini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Kıdemli Yerleştirme Müdürü Azerbaycanlı Elmar Bagirov, üçüncülüğünü ise Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksey Melnik aldı.

Turnuvanın ödül törenine Dışişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Büyükelçi Levent Murat Burhan, Filipinler Büyükelçisi Maria Rowena Mendoza Sanchez, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Başkan Vekili Aşkın Keleş, Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Yekeler ve Genel Sekreter M. Sedat Fırat katıldı.

Müşteşar Yardımcısı Büyükelçi Burhan ödül töreninde yaptığı konuşmasında, böyle bir organizasyonun çok başarılı bir şekilde tamamlanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm katılımcılara teşekkür etti. Burhan konuşmasına şöyle devam etti: "11 büyükelçilikten ve 2 uluslararası kuruluştan toplam 34 yarışmacı katıldı bu turnuvaya. Bu katılım bizim için gerçekten çok değerli. Söz konusu turnuvanın önümüzdeki yıl daha da geniş katılımla tekrarlanmasını diliyoruz. Burada çok çekişmeli oyunlara şahit olduk ve bunları izlemekten de keyif aldık. Bu turnuvanın gerçekleştirilmesi için sunduğu değerli katkılarından dolayı Başkanı Gülkız Tulay'ın şahsında Türkiye Satranç Federasyonu'nun tüm görevlilerine çok teşekkür ediyoruz."

Katılımcılar arasında yer alan Büyükelçi Kemal Kaygısız da, satranç gibi bir sporun turnuvasının çok yararlı olduğunu belirterek daha sıklıkla yapılması gerektiğini söyledi. Kaygısız, şu ifadeleri kullandı: "Her şeyden önce satranç; insanı geliştiren, başkalarıyla ilişkilerini geliştiren, düşünmeyi, değerlendirmeyi, sabırlı olmayı ve kendini kontrol etmeyi öğreten bir spor. Satrançta soğukkanlılık, sabır, çalışma, azim hepsi var. Siyasette ve uluslararası ilişkilerde bu çok önemli. Uluslararası ilişkilerde de bir satranç sporcusu gibi hareket ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı ile TSF arasındaki işbirliği beni çok memnun etti. Bu işbirliğinin devam etmesini arzu ederim. Bu tür turnuvaları yılda bir değil daha sık yapalım."

Hem dereceye girmek için iki gün boyunca ter döken, hem de keyifli zaman geçiren satranç oyuncularının ülkeleri, dilleri ve kültürleri farklı olsa da turnuvada birlik, dostluk ve beraberlik hakimdi. Ödül töreninin ardından duygu ve düşüncelerini paylaşan turnuva birincisi Hüsamettin Elalmış birinci olmanın heyecanını yaşarken şunları söyledi: "Elimden geleni yaptım ama birinci olmayı çok beklemiyordum. Öncellikle böyle bir turnuvayı organize ettikleri için Türkiye Satranç Federasyonu'na çok teşekkür ediyorum. Ben satrancı herkese hitap eden, ülkeye bakmaksızın global bir spor olarak görüyorum. Satrancı çok seviyorum ve bundan sonraki turnuvalara da elimden geldiğince katılmaya çalışacağım."

İkinciliği elde eden BMMYK Kıdemli Yerleştirme Müdürü Azerbaycanlı Elmar Bagirov ise, "Dünyaca ünlü satranç sporcuları Garry Kasparov ve Anatoly Karpov'un satranç müsabakaları yaptıkları dönemde ben 6 yaşındaydım. Garry Kasparov ise hemşerimdir. Bu nedenle satranç sporunun bizim için her zaman çok ayrı ve önemli bir yeri var. Bence satranç eşsiz bir spor. Katılımcı olarak hepimizin yoğun bir iş temposu var. Ama bu iki gün boyunca satranç severleri bir çatı altında toplayan bu etkinlik, olumlu ve nitelikli ortamı ile seçkin katılımcı profili sayesinde hepimize pozitif enerji verdi ve keyifli anlar yaşattı." dedi.

Turnuva üçüncüsü olan Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Aleksey Melnik ise satrancın bir sanat, bir spor ve bir kültür olduğunu belirterek söyle devam etti: "Rusya'da satranç geleneksel bir spor dalıdır. Son 10-15 yılda Türkiye'nin satranç gelişiminde çok yol kat edildiğini gözlemliyorum. Uluslararası arenada da Türk satranç sporcuları iyi sonuçlar elde ediyorlar. Dolayısıyla bu yönde Türkiye'yi çok iyi bir gelecek bekliyor. Bir ilk olan diplomatlar arasındaki bu turnuvanın daha geniş bir katılımla devamını temenni ederim."

Final Sıralaması

 

  

img 5664  img 5667
 img 5673  img 5674
 img 5676  img 5677
 img 5684  img 5689
 img 5690  img 5699
 img 5703  img 5672

 

img 5707

Turnuvada üçüncü olan Aleksey Melnik (RUS), kupa ve madalyasını Filipinler Büyükelçisi Maria Rowena Mendoza Sanchez'in elinden aldı.

 

img 5710

Turnuvada ikinciliği elde eden Elmar Bagirov (AZE)'un kupa ve madalyasını Dışişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Büyükelçi Levent Murat Burhan takdim etti.

 

img 5715

Turnuvnın birincisi Hüsamettin Elalmış (TUR) kupa ve madalyasını TSF Başkanı Gülkız Tulay'ın elinden aldı.

 

img 5719

Dışişleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Büyükelçi Levent Murat Burhan, ödül töreninin ardından tüm katılımcılara teşekkür etti.

 

img 5730

Dışişleri Bakanlığı - Kordiplomatik Satranç Turnuvası ilk üçü: 1. Hüsamettin Elalmış (TUR) 2. Elmar Bagirov (AZE) 3. Aleksey Melnik (RUS)

 

img 5726