Hızlı Satranç ve Yıldırım Kuvvet Derecesi Listeleri

zaman20-21 Ekim 2011 tarihlerinde Krakow-Polonya'da gerçekleşen FIDE Yönetim Kurulu toplantısında "Hızlı Satranç" ve "Yıldırım" yarışmaları için geçerli olacak kuvvet derecesi listelerinin 2012 yılı itibariyle yayınlanmasına karar verildi.
 
Buna göre mevcut ELO puanına sahip sporcuların ELO puanları aynı zamanda "Hızlı Satranç" ve "Yıldırım" puanları olarak kayda geçecek. Sporcuların bu puanları katılacakları "Hızlı Satranç" ve "Yıldırım" satranç yarışmalarındaki sonuçlarına göre değişim gösterecek.

ELO puanı olmayan sporcular ise 50% üzeri performans gösterir ya da 35 maçı tamamlarlarsa "Hızlı Satranç" ve "Yıldırım" puanına sahip olacaklar.

Alt limitin 1000 puan olacağı ilk geçerli kuvvet derecesi listesi 1 Ocak 2012'de yayınlanacak olup yeterli turnuva olması halinde her ayın ilk günü yeni liste yayınlanacaktır.

Yayınlanacak kuvvet derecesi listesinin geçerli olacağı "Hızlı Satranç" ve "Yıldırım" yarışmaların zaman tempoları aşağıdaki gibi belirlenmiştir. Önemli fark "Yıldırım" satrançta alt limitin 5 dakika olarak tanımlanmış olmasıdır.

Hızlı Satranç: Sabit süre ile, her bir oyuncuya oyunun tümü için 60 dakikadan az, ama 15 dakika ve üzerinde zaman verilen; ya da sabit süre + ekleme süresinin 60 katının 60 dakikadan az, ama 15 dakika ve üzerinde olduğu bir oyundur.
 
Yıldırım: Sabit süre ile, her bir oyuncuya oyunun tümü için 15 dakikadan az, ama 5 dakika ve üzerinde zaman verilen; ya da sabit süre + ekleme süresinin 60 katının her bir oyuncu için 15 dakikadan az olduğu bir oyundur.