Yazıcı FIDE'ye İstifasını Verdi

resim9FIDE Asbaşkanı ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı FIDE Asbaşkanlık görevinden istifa etti. Yazıcı'nın FIDE'ye gönderdiği mektubu aşağıda bulabilirsiniz.

Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı'dan Açık Mektup

Sevgili Satranç Ailesi,

Son birkaç yıldır FIDE, siyasi bir oyunun parçası olarak onu dava eden bazı satranç federasyonlarının tavırlarından oldukça zarar görmüştür.

Bu davalar şu ana kadar FIDE'ye 1 milyon eurodan fazlasına mal olmuştur. Bu para satrancın dünya çapında geliştirilmesine ve olimpiyata ancak destek ile katılabilecek olan federasyonlara harcanabilirdi. Özellikle bu nokta, Somali, Madagaskar ve Ocenia gibi, olimpiyata katılmak için desteğe ihtiyacı olan federasyonlardan mailler almaya başladığımdan beri benim için çok acı verici.

Bugün herkes biliyor ki, bu kirli oyunların arkasında eski dünya şampiyonu Garry Kasparov bulunmaktadır. Ve ben, hayatının 12 yılını satranç için kuruşu kuruşuna sponsorluk toplayan bir gönüllü olarak, satranca yapılan bu korkunç zararı görüyor olmaktan acı çekiyorum. Tırnaklarınızla kazıyarak para kazanmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum.

Türkiye Satranç Federasyonu olarak güçlü bir mesaj göndermek, satranç camiasını kendine getirmek için Gary Kasparov'un kuklaları olan yedi federasyona bağlı hiç bir hakemi görevlendirmeme kararı aldık. Kararımız ilkesel bir karardı, bu nedenle, hiç kimsenin bu kararı almamızda, bu iki federasyonun açtığı davada benim de söz konusu asbaşkanlardan biri olduğumu düşünmelerini istemiyorum.

Krakow'da yapılan FIDE Yönetim Kurulu toplantısında dava ile ilgili sonuca ulaşabilmek için masrafların temyize giden kişi tarafından karşılanması koşuluyla istifa etmeye hazır olduğumu açıklamıştım. Davanın 29 Haziran 2012 tarihinde sonuçlanacağını biliyorum. Bu tavrın şahsi olmadığını, iddia edildiği gibi FIDE Asbaşkanı olmamla bir ilgisi bulunmadığını göstermek amacıyla FIDE Asbaşkanlığı pozisyonundan istifa ettiğime dair dilekçemi FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov'a sunmaya karar verdim. Kendisine yıllardır bana göstermiş olduğu sınırsız güveni için teşekkür etmek isterim.

Prensiplerime bağlı kalmak ve satranç camiasına katkıda bulunmak için hiçbir unvana ihtiyaç duymuyorum. Hayatımın geri kalanında da işimi bu şekilde sürdüreceğim. Bu hikayenin geçmişini ve konuyla ilgili görüşlerimi merak edenler için ChessVibes ile yaptığım söyleşiyi okuyabilirsiniz.

Saygılarımla

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı
Ali Nihat Yazıcı
25 Haziran 2012 - Ankara


Mektup(İngilizce)