Akropolis 2007 Sona Erdi

Akropolis Sona Erdi

14-22 Ağustos 2007 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen Uluslararası Akropolis Açık Turnuvası sona erdi.

Turnuvayı uzun süre lider götüren İsrailli Büyükusta Ilia Smirin 7 puanla Akropolis 2007'yi tek başına kazandı. Büyükustalar Kiril Georgiev, Mircea Parligras, Dimitrios Mastrovassilis, Vadim Malathatko, Hristos Banikas ve Dmitry Svetushkin 2-7.  dereceleri paylaştılar. Uluslararası Usta Barış Esen, geçtiğimiz yıl Akropolis'i kazanan ve Denizli Er-Bakır'ın birinci masası olan Gürcü Büyükusta Tamaz Gelashvili ile berabere kalarak turnuvayı 6 puanla tamamladı. Bütün sporcularımızın sonuçları, son tur raporu ve önceki haberleri görmek için devamına tıklayınız.

Turnuva Sayfası                  Fotoğraf Galerisi

AKROPOLİS 2007

Dokuzuncu Tur

Son tur Uluslararası Usta Barış Esen, Gürcü Büyükusta Tamaz Gelashvili karşısında siyahlarla fazla zorlanmadı ve iki taraf da konumun dengesini bozacak girişimlerde bulunmayınca eşit bir durumda iki taraf berabere razı oldu. Milli Takımlar Menajeri Özgür Solakoğlu'nun verdiği bilgiye göre Uluslararası Ustamız turnuvayı 2594 performansla yani Büyükusta normu için gereken asgari 2601 rating performansına bir kez daha çok yaklaştı. Ayrıca Barış Esen ile yapılan uzun söyleşi çok yakında TSF'de yayınlanacaktır.

Bu performansı geçtiğimiz ay iki defa göstermeyi başaran Kıvanç Haznedaroğlu ise iki çok başarılı turnuvadan sonra yorgunluk belirtileri gösterdiği turnuvada son tur Yunan Büyükusta Vassilios Kotronias'a kaybetti. Kotronias'ın sevdiği türden bir açık Sicilya konumunda Yunan Büyükusta siyahın şah kanadındaki piyon yapısını bozum konumu açmak için h5'ten kalite feda etti. Haznedaroğlu, zekice bir savunma ile hem kaliteyi geri verdi hem de fil çiftini elde etti; ancak konumda gözünden kaçan önemli bir taktik olanak(Fc5) birkaç hamle sonra terk etmesine neden oldu.

Uluslararası Usta Mert Erdoğdu ise Litvanyalı Büyükusta Eduardas Rozentalis karşısındaydı. Siyahlarla oynayan Uluslararası Usta konumu rahatça eşitledi. Daha sonra beyaz f5 karesini ele geçirmek için oynamaya başladı ve hem f5 karesini ele geçirdi hem de siyahı kötü fille bıraktı. Birtakım manevralardan sonra Erdoğdu, kaliteyi vererek konumu sadeleştirmek istedi ev filini aktifleştirmeyi başardı; ancak bunun karşılığında siyahın zayıf piyonları ve beyazın merkezdeki fil çifti siyahı fazla rahatlatamadı. Daha sonra konumda kaleye karşı iki file dönüşen materyal dengesi oluştu; fakat konum kayıp gibi görünüyordu.

Oldukça "sağlam" bir turnuva oynayan Beşiktaş'ın kaptanı Uluslararası Usta Umut Atakişi, turnuvanın ikinci turunda turnuvanın üçüncüsü Parligras'a kaybettikten sonra bir daha oyun kaybetmedi. Son tur Bulgar Büyükusta Boris Chatalbashev karşısında açılıştan az çok dengeli bir konumda çıkan Atakişi daha sonra kalite geri kaldı; ancak siyahın merkezileşmiş filleri ve siyahın ikinci yataydaki tek kalesi ona biraz kompanzasyon veriyordu. Daha sonra vezir kanadındaki bütün piyonlar değişildi. Konumda beyazın iki kalesi ve f-h piyonları ile siyahın kalesi, beyaz kareli fili ve f-h piyonları kaldı. Bu ilginç konumda siyahın savunma şanslar vardı. Siyahın savunmasına karşılık, beyaz da bir kazanç fikri bulamayınca oyun berabere sonuçlandı.

Türkiye'nin en genç Uluslararası Ustası ve bir Büyükusta normu bulunan ismi Emre Can ise son tur Yunan Büyükusta Ioannis Nikolaidis karşısındaydı. Yıllardır oynadığı Alapin'den vazgeçmeyen İzmirli Uluslararası Usta eşit konumda iki kaleler ve beyazın fili, siyahın atının bulunduğu konumda girişimi kovalarken oyunu karıştırmaya çalıştı. Karışıklıkların sonunda piyon geri kalan Can beraberliği yakaladı.

IM Barış Esen (6/9)

1. Kokolias Konstantinos 2224 GRE 1

2. Dounis Alexandros 2190 GRE 1

3. GM Rozentalis Eduardas 2551 LTU  0

4. IM Karagiannis Athanasios 2349 GRE 1

5. GM Kotronias Vasilios 2602 GRE 1

6. IM Moutousis Konstantinos 2428 GRE ½

7. GM Svetushkin Dmitry 2618 MDA 0

8. GM Chatalbashev Boris 2573 BUL 1

9. GM Gelashvili Tamaz 2604 GEO ½

IM Kıvanç Haznedaroğlu (5/9)

1. Delithanasis Dimitrios 2217 GRE 1

2. GM Georgiev Kiril 2663 BUL 0

3. Gogolis Alexandros 2289 GRE 1

4. IM Skalkotas Nikolaos 2275 GRE ½

5. Filippas Sebastian 2145 GRE ½

6. WGM Zawadzka Jolanta 2354 POL 0

7. WIM Burtasova Anna 2337 RUS 1

8. FM Grigoriadis Alexandros 2362 GRE 1

9. GM Kotronias Vasilios 2602 GRE 0

IM Mert Erdoğdu (5/9)

1. Spirakopoulos Ioannis 2204 GRE 1

2. GM Graf Alexander 2595 GER 1

3. GM Parligras Mircea 2542 ROM 0

4. Petritaj Fotjon 2250 ALB 1

5. GM Romanishin Oleg M 2546 UKR ½

6. GM Banikas Hristos 2567 GRE 0

7. Pavlidis Anastasios 2182 GRE 1

8. GM Mastrovasilis Athanasios 2538 GRE ½

9. GM Rozentalis Eduardas 2551 LTU 0

IM Emre Can (5/9)

1. WIM Makka Ioulia 2187 GRE 1

2. GM Romanishin Oleg M 2546 UKR 0

3. Petritaj Fotjon 2250 ALB 0

4. Draci Robert 2228 ALB 1

5. FM Lauridsen Jesper Morch 2302 DEN 1

6. GM Svetushkin Dmitry 2618 MDA 0

7. Chigladze Iveri 2341 GEO ½

8. IM Skalkotas Nikolaos 2275 GRE 1

9. GM Nikolaidis Ioannis 2525 GRE ½

IM Yakup Erturan (4/9)

1. Filippas Sebastian 2145 GRE ½

2. WFM Petraki Maria 2069 GRE ½

3. Exizoglou Dimitrios 2224 GRE 1

4. GM Grivas Efstratios 2507 GRE ½

5. IM Kapnisis Spyridon 2412 GRE ½

6. Morchiashvili Bachana 2415 GEO 0

7. FM Goritsas Christos 2327 GRE 1

8. GM Graf Alexander 2595 GER 0

9. Nikolaou Georgios 2257 GRE 0

IM Umut Atakişi (5½/9)

1. Makka Evanthia 2107 GRE 1

2. GM Parligras Mircea 2542 ROM 0

3. Dounis Alexandros 2190 GRE ½

4. Pavlidis Antonios 2175 GRE 1

5. GM Graf Alexander 2595 GER ½

6. GM Mastrovasilis Athanasios 2538 GRE ½

7. IM Managadze Nikoloz 2433 GEO ½

8. GM Barsov Alexei 2517 UZB 1

9. GM Chatalbashev Boris 2573 BUL ½

Önceki Haberler

İki büyükusta normlu uluslararası ustamız Haznedaroğlu, turnuvanın en yüksek ratingli oyuncusu olan kuvvetli büyükusta Kiril Georgiev ile, Uluslararası Usta Mert Erdoğdu Büyükusta Alexander Graf ile, en genç Uluslararası Usta Emre Can Büyükusta Oleg Romanishin ile Uluslararası Usta Umut Atakişi ise Romen büyükusta Parligras ile eşleşti.

Komşu Yunanistan'ın güçlü ve geleneksel açık turnuvası Akropolis'te turnuvanın müdavimleri olan geçtiğimiz yılın birincisi Büyükusta Gelashvili, turnuvanın en yüksek ratinglisi Büyükusta Kiril Georgiev ve İsrailli büyükusta Ilya Smirin gibi birçok tanıdık ismin yer aldığı turnuvada ilk masalarda GM Svetushkin'in WIM Burtasova  ile, GM Kotronias'ın ise WGM Kadimova ile berabere kalması dikkat çeken sonuçlardandı. 82 sporcunun bulunduğu turnuvaya büyük seyirci ilgisi var. Turnuva President Hotel'in "Europa Konferans Salonu" 'nda düzenleniyor. Maçlar TSİ ile 17:00 ile başlıyor. Sadece son tur saat 14:00'te başlayacak. 

İkinci turda Uluslararası usta Mert Erdoğdu, ünlü büyükusta Alexander Graf'ı yendi. Ünlü büyükusta vezirini kale ve hafif taşa karşılık vermek durumunda kaldı. Kapalı konumda zorluklar vardı; ancak Erdoğdu a geçeriyle oyunu kazanarak Büyükusta Parligras ile eşleşti. Uluslararası usta Esen ise üçüncü turda Litvanyalı Büyükusta Rozentalis ile karşılaşıyor. 

İkinci turda iki büyükusta normlu Uluslararası ustamızı özellikle çok üst düzey bir pratisyen olan ve turnuvanın en yüksek ratingli oyuncusu olan Büyükusta Kiril Georgiev karşısında zor bir sınav bekliyordu. Georgiev stiline uygun olarak sakin; fakat pozisyonel inceliklerin bulunduğu bir açılış seçti. Uluslararası usta Haznedaroğlu, tecrübeli rakibine oyunsonunda kaybetmekten kurtulamadı. Bir başka büyükusta normlu Uluslararası Ustamız Emre Can ise bir başka tecrübeli Büyükusta Oleg Romanishin karşısındaydı. Romanishin, genç Uluslararası ustamızın merkezdeki piyonlarını zayıflattıktan sonra oyunu da kazanmayı başardı. Uluslararası Usta Barış Esen ise bu turda rakibini aşağıdan çeken tam puanlı tek sporcumuzdu. Rakibinin konumsal hatalarından yararlanan Esen de kazanarak 2/2 oldu. Uluslararası Usta Umut Atakişi, Romen büyükusta karşısında, vezir kanadındaki birtakım karışıklıklardan sonra hafif altta bir oyunsonuna girip oyunu kaybetti. Son Uluslararası Ustamız Yakup Erturan'ın oyununu ise canlı yayınlanmamıştır.

Tam puanlı sporculardan Uluslararası Usta Erdoğdu, önceki tur Uluslararası Ustalarmızdan Atakişi'yi yenenBüyükusta Parligras'a karşı güvendiği Şah-Hint Savunması'nı oynadı. Dört Piyon Atak'ta birtakım karışıklıklardan sonra piyon geri kaldı. Beyaz materyal üstünlüğünü değerlendirerek oyunu kazandı. Uluslararası Usta Barış Esen, tecrübeli büyükusta Rozentalis karşısındaydı ve  Barış Esen de güvendiği açılış Fransız Savunması'nı oynadı. Litvanyalı büyükusta, Fc6'dan sonra siyahın vezir kanadındaki piyonlarını bozdu. Sonra da zayıf c6 piyonunu düşürdü. Şah kanadındaki piyon çokluğuyla karşıoyun bulmayı hedefledi ancak beyazın dakik ve enerjik oyunu buna mani oldu. Son günlerin formda ismi Kıvanç Haznedaroğlu, aşağıdan aldığı rakibi karşısında fil çiftini aldı ve rakibinin piyon yapısının bozulması, h dikeyini ele geçirmesi gibi etkenlerle konumda girişimi ele geçirdi. Beyazın veziri ve kalesi yedinci yataya yerleştikten sonra artık siyahın yapacağı fazla bir şey yoktu. Diğer maçlar canlı yayınlanmadığından sizlere özetleyemiyoruz.

Uluslararası Usta Kıvanç Haznedaroğlu'nun rakibi beyazlarla kaybetmesi güç bir varyant ve oyunun dengesini fazla bozmayacak şekilde oynamaya çalıştı. Aşağıdan aldığı için kazanmak isteyen uluslararası ustamız çift kale finalinde bir piyon kazandıysa da konumu geliştirmesi mümkün olmadı. Sonuçta beraberliğe razı oldu. Uluslararası Usta Erdoğdu ise, önceki gün Uluslararası Usta Emre Can'a karşı kazanmayı başaran rakibi karşısında rahat bir konum elde etti ve genellikle vezir kanadında saldıran taraf beyaz olduğu halde c hattını ele geçirdi ve rakibinin vezir kazadındaki ilerlemiş ve dolayısıyla zayıf piyonlarına karşı tehditler yaratmaya başladı. Veziri, beyazların kampına yerleştikten sonra ise kazanması zor olmadı. Uluslararası Usta Barış Esen ise, stiline uygun bir parti oynadı. Taş Duvar Sistem'e karşı siyahın siyah filini değişti ve şah kanadında siyahın bu varyantta hedeflediği girişimin oluşmasına izin vermedi. Rakibinin de hatalarını iyi değerlendiren Esen de galibiyete uzandı.

Turnuvada 3,5 puanlı isimler GM Smirin, GM Parligras, IM Moutousis ve GM Rozentalis birinciliği paylaşıyorlar. İlk iki masada GM Smirin-GM Parligras ve IM Moutousis-GM Rozentalis eşlendirmeleri var.

Sporcularımız açısında başarılı bir gün geride kaldı. Barış Esen, GM Kotronias'ı zorlu bir mücadelenin ardından yenerken, Mert Erdoğdu, GM Romanishin ile berabere kaldı. Umut Atakişi ise GM Graf ile berabere kaldı. Kıvanç Haznedaroğlu ise zor duruma düştüğü maçı kurtarıp berabere yaptı. Yakup Erturan da yenilmezliğini sürdürdü ve beşinci oyununda dördüncü beraberliğini aldı.

Sporcularımız yukarıda da belirttiğimiz gibi bugün iyi sonuçlar aldılar. Uluslararası Barış Esen, beyazlarla 1.e4 repertuvarı etkili olan Büyükusta Kotronias'ı siyahlarla Fransız'da Tarrasch Devamyolu'nda yendi. Modern bir varyant seçen Uluslararası usta Esen aynı varyantı iki gün önce Litvanyalı Büyükusta Rozentalis karşısında da oynamıştı. Bununla birlikte Kotronias farklı bir planla oynadı. Beyazın hafif üstün olduğu bir konumda vezirler değişildikten sonra Kotronias ilginç bir kalite fedası yaptığı ve karşılığında siyahın a8'deki kalesi a7'ye gelmek durumunda kaldı. Bunun anlamı kalenin uzun süre oyun dışı kalmasıydı. Antalyalı uluslararası usta konumdaki olanaklardan iyi faydalandı. Beyazın h geçer erini düşürdü daha sonra da rakibinin berabere yapma şanslarını kaçırmasından sonra a7'deki ölü kalesini yeniden canlandırıp oyunu kazandı.

Bir büyükustayla, aynı zamanda Bayan Milli Takım Antrenörü Büyükusta Adrian Mikhalchishin'in de yakın dostu olan Oleg Romanishin ile karşılaşan Uluslararası usta Mert Erdoğdu, Ruy Lopez'in Chigorin Varyantı'nda siyahın eşitlemeye yakın olduğu konumda kazanç şanslarını sonuna kadar zorladı. En sonunda tek kanatta iki tarafında üçer piyonu kaldı ve taraflar beraberliğe razı oldular.

Uluslararası usta Umut Atakişi bugün Büyükusta Alexander Graf karşısında siyahlarla çok sevdiği Grünfeld Savunması'nı oynadı. C dikeyinde üstünlük kurdu ve bir anda üstün konuma geçti. Hemen ardından rakibine f dikeyinde karşıoyun şansı verdi ve zor duruma düştü. Bir anda keskinleşen konumda vezirleri keserken taş vermek durumunda kaldı; ancak konumda beyazın iki, siyahın dört eri olduğu için beraberliğe yakındı. Daha sonra yeniden zor duruma düştü; ancak a ve b geçerleriyle karşıoyun buldu ve beraberliği yakaladı.

Uluslararası Usta Emre Can ise bugün iyi bildiği Anti-Sicilya'da rok atamamasının çaresini tipik 16.Şd2 şahını merkeze yaklaşmakta buldu! Şahına doğrudan tehditler olmaması ve kalesinin de c dikeyinden oyuna girmesi nedeniyle bu hamle mantıklı ve kuvvetliydi. Konumun gerektirdiği yaratıcılığı gösteren genç uluslararası usta güzel bir şekilde kazanarak galibiyete ulaştı.

Uluslararası Yakup Erturan, Ruy Lopez'de kalite fazla kaldı; ancak rakibinin fil çifti kompanzasyon sağlıyordu.  Erturan konumu açmaya çalıştı ve bunda başarılı da oldu; ancak siyah beyazı tahtadaki erleri azaltmak veya sürekli şaha razı olmak arasında bir tercih yapmaya zorladı. Beyaz da beraberliğe razı oldu. Böylece İzmirli Uluslararası usta turnuvadaki yenilmezliğini sürdürdü.

Günün son maçında Uluslararası usta Kıvanç Haznedaroğlu ise Sicilya Dragon'da beyazlarla saldırırken rakibinin inanılmaz g5 hamlesi karşısında hücuma devam etmek için materyal feda etti. Bununla birlikte vezirleri değişilidikten sonra piyon geri kaldı. Taşları aktifleştiyse de bunun yeterli kompanzasyon yoktu. Kayıp durumda mücadeleye bırakmayan Haznedaroğlu, daha sonra kayıp; fakat beraberlik şanslarını elinde tutan bir kale oyunsonuna girdi. Aktif savunmadaki ısrarı sayesinde ulaşması zor görünen beraberliği kurtarmayı başardı.

Akropolis'te altıncı günde Uluslararası usta Barış Esen, beyazlarla kendisi gibi iyi bir turnuva geçiren Yunan uluslararası usta Moutosis karşısında tehlikeli gözüken konumu rahatlıkla savundu ve standardını yakaladığında ne kadar yenilmesi güç bir oyuncu olduğunu gösterdi. Uluslararası usta Mert Erdoğdu, Yunan büyükusta Banikas karşısında rakibine üstünlüğü kaptırdıysa da konumu savunmaya çalıştı. Yine de şah kanadındaki zayıflıklardan faydalanan beyazın taktik olanakları karşısında direnemedi. Banikas karışık gözüken oyunsonunu kazanca çevirmeyi başardı. Uluslararası usta Emre Can ise siyahlarla Moldovyalı büyükusta Svetushlin karşısındaydı. Beyazlar alan üstünlüğünden de faydalanarak tehlikeli bir şah kanadı hücumu başlattı ve başarılı oldu. Türkiye'deki açık turnuvalarda da görmeye alışık olduğumuz Gürcü satranççılardan Morchiashvili, Uluslararası Erturan karşısında Hollanda'da kalite feda edilen varyantta varyantın ruhuna uygun oynadı. İzmirli uluslararası ustanın nerede hata yaptığını belirlemek de dikkatli bir inceleme gerektiriyor. Erturan, kalite fedasına karşılık elde edilen güçlü oyundan dolayı turnuvadaki ilk yenilgisini aldı. Uluslararası usta Umut Atakişi, Yunan büyükusta Athansisos Mastrovassilis karşısındaydı. Ruy Lopez'de kötü duruma düştü, sonra eşitledi, sonra bir kez daha kötü duruma düştü. Bununla birlikte oyunsonundaki iyi savunması yeniden eşitliği yakalamasını sağladı. Uluslararası usta Haznedaroğlu ise Polonyalı Bayan büyükusta Zawadska karşısında tipik bir açık Sicilya konumuna ulaştı. Ters kanatta roklar bulunan konumda bilindiği gibi hızlı hücum yapan taraf, karşı şaha karşı daha ciddi tehditler yaratan taraf avantajlıdır. Maalesef bunu başaran taraf beyazlar oldu ve Haznedaroğlu beklenmedik bir yenilgi aldı.

Sekizinci Tur

Barış Esen dün eski Avrupa Grand Prix Şampiyonu Bulgar büyükusta Boris Chatalbashev karşısındaydı. Çek Benoni açılışından açılışta üstünlük sağlayan uluslararası usta daha sonra konumda rakibinin kötü filinden de yararlanarak üstünlüğünü arttırmaya başladı.Siyah taşlarını aktivite kazandırdığında çok geç kalmıştı; çünkü beyaz hem materyal kazanmış hem de taşları rakibinin etkinliklerini rahatlıkla karşılayabilecek konumlardaydı. Chatalbashev er altta, atının oynamadığı, iki erinin daha her an düşebileceği bir konumda terk etmek zorunda kaldı. Barış Esen son turda siyahlarla Türkiye İş Bankası Satranç Ligi'nin bu sezonki flaş takımı Denizli Er-bakır'ın birinci masası Gürcü büyükusta Tamaz Gelashvili ile karşılaşıyor.

Mert Erdoğdu, önceki turlarda Umut Atakişi'nin de karşılaştığı Yunan büyükusta Athanasios Mastrovassilis karşısında beyazlarla rahat bir oyundan sonra beraberliği yakaladı. Beyazlar vezir kanadından oynayarak üstünlük kurmaya çalıştı; ancak siyah da er çoğunluğunun bulunduğu şah kanadında oynamaya başladı. En sonunda sürekli şah ile taraflar beraberliğe razı oldular.

Yakup Erturan, Alexander Graf karşısında istediği oyunu sergileyemedi ve sanıyoruz kritik bir varyantı yanlış hesapladığı için maçı kaybetti.

Umut Atakişi ise geçtiğimiz yıllarda İstanbul Festivali'nde de boy gösteren Özbek büyükusta Barsov karşısındaydı. Beşiktaş'ın kaptanı turnuvadaki  sağlam oyununu ve yükselen form grafiğini bir büyükusta galibiyetiyle süsledi. Vezirler değişildikten sonra izole ere rağmen dengede sayılabilecek konumda siyahın vezir kanadındaki erlerinin çok ilerlemiş olması zayıflıklar oluşmasına neden oldu ve taktik karşmaşıklıklar sonunda beyaz genel olarak kazanılan bir kale oyunsonuna girdi ve şahını da a geçerini yaklaştırınca Barsov'un terketmekten başka çaresi kalmadı.

Kıvanç Haznedaroğku ise Yunan FIDE Ustası Grigoriadis karşısında kazanmaya kararlı olduğunu Caro-Kann'a karşı seçtiği varyantla gösterdi. Filini c4 karesinden g2'ye aktarması ise oldukça ilginç bir fikirdi. Böylelikle zaten b5'teki kalesi ve f3'teki vezirinin yardımıyla b7 karesine baskı uygulayacak ve h1-a8 çaprazında da tehlikeli bir batarya oluşturmuş olacaktı. Sonrasında e hattını ele geçiren Haznedaroğlu'nun rakibi beyazın baskısına dayanamayarak er altta er finaline girdi. Tabii, o konumda hiç şansı yoktu.

Emre Can, Catalan'da rakibinin açılışta biraz da gereksiz görünen er fedasını iyi değerlendirdi ve rakibi ere karşılık iyi bir oyun da elde etmeyi başaramadı. Emre Can yavaş yavaş üstünlüğünü değerlendirirken rakibinin büyük gafıyla parti hemen sona erdi.