Dünya Kupası 4.3

r04-48Dünya Kupası dördüncü tur eşitlik bozma maçları oldukça heyecanlı anlara sahne oldu. Dördüncü turun iki klasik partisinde altı kez Rusya Şampiyonu olan Peter Svidler ile berabere kalmayı başaran Quang Liem Le eşitlik bozma maçlarının ilkinden de yarım puan ile ayrıldı. İkinci oyunda ise, klasik partilerin ikincisinde oynadıkları gibi Slav'ı tekrarladılar, ancak bu sefer Svidler'in daha iyi bir hazırlık yaptığı açıkça görülüyordu.

At – file, kale - piyon kaldıkları oyun sonunu kazanmak için neredeyse 100 hamleyi geride bırakan deneyimli usta Peter Svidler maçı kazanarak bir üst tura geçmeyi başardı.

karjakin-andreikin4

Dmitry Andreikin ile Sergey Karjakin arasında oynanan ilk oyunda beyazlarla oynayan Rusya şampiyonu Andreikin merkez kareleri ele geçirmek ve şah kanadındaki piyonları atak için zorlamak gibi oldukça basit bir planı izlemeyi seçti. Atağı püskürtemeyen ve karşı atak şansları bulamayan Karjakin ise 32 hamle sonunda teslim oldu. Karjakin'in kazanması beklenen ikinci oyunda ise skorunu sağlama almak isteyen Andreikin Fransız Savunması'nı seçti. Umutsuz hesaplar yaparak kötü pozisyonda kalan Karjakin bu oyunu da kaybederek kupaya veda etti.

vachier gelfand

Fransız GM Maxime Vachier-Lagrave, Boris Gelfand ile oynadığı ilk oyunu geçer piyonları sayesinde kazanmayı başardı. İkinci oyunda ise elinden geleni yapan ve dengeyi korumak için çabalayan Gelfand masadan yalnızca yarım puan ile ayrılabildi.

Kupanın en uzun eşitlik bozma maçı Evgeny Tomashevsky ve Alexander Morozevich arasında oynandı. Her iki oyuncunun da müthiş bir mücadele sergilediği eşitlik bozma maçının ilk oyunu ters renkli filler ve simetrik piyonlar sebebiyle 65 hamlede beraberlikle noktalandı. Morozevich'in 24. Ag6! gibi iyi fırsatları kaçırdığı ikinci oyun ise 59 hamle sonunda yine berabere bitti.

10 dakika hızlı/yıldırım partilerin oynandığı üçüncü oyunda Morozevich kazanmayı bildi. 169 hamle süren ikinci oyunda, neredeyse 90. hamleye kadar oyunu açmakla uğraşan Tomashevsky galip gelmeyi başardı ve blitz maçlarına geçildi.

İlk oyunu kaybeden Morozevich, ikinci oyunda da henüz açılıştayken kayıp pozisyona düştü. Uzun ve yorucu anlar yaşayan oyuncuların yaşadıkları stres son maçta kendini göstermeye başladı. Tomashevsky bir hamlede matı kaçırarak hamle tekrarı yapmayı seçti ve oyun beraberlikle noktalandı.

-48

Maçın ardından kupanın yorumcuları GM Susan Polgar ve IM Lawrence Trent'e katılan Morozevich, Tomashevsky ile oynadığı maçın hayatında oynadığı en iyi maç olduğunu belirtti.

Dünya Kupası Resmi Sayfa

Eşlendirme&Sonuç

4.3

Kaynak: Chessbase