Genelde Çin, Kadınlarda Rusya Şampiyon

r11 alexandra kosteniuk 0042014 Satranç Olimpiyatları'nın son gününde kıran kırana bir madalya ve sıralama mücadelesi yaşandı. Son tur bir sürpriz yaşanmayınca genel kategorinin birincisi Çin, kadınlar kategorisinin birincisi ise Rusya oldu. Turnuvada ikinci ve üçüncü sıraları genel kategoride Macaristan ve Hindistan, kadınlar kategorisinde ise Çin ve Ukrayna elde etti.

Millilerimiz ise genel kategoride 21. , kadınlar kategorisinde ise 36. sıraları elde ederek turnuvayı noktaladılar. Son turda millilerimizin performansına şöyle bir göz atarsak, genel kategoride son tur rakibimiz Litvanya karşısında birinci masada oyuncumuz GM Solak beyazlarla açılıştan bir şey elde edemedi ve Sulskis f5 ve e5 sürüşleriyle üstünlüğü ele geçiren taraf oldu. Ancak Dragan kırışmalarla oyunu berabere bir kale finaline taşıdı ve yarım puanı aldı.

GM Esen ikinci masada ünlü büyük usta Rozentalis karşısında sağlam bir oyun oynadı ve hiçbir üstünlük elde edemeyen beyazlar berabereye razı oldu. Litvanya'ya karşı galibiyetlerimiz reyting puanı olarak üstün olduğumuz son iki masadan geldi. İyi bir turnuva geçiren GM Can güzel bir üç piyona iki piyon kale finali kazanarak takımına puanı getirdi. Son masadaki oyuncumuz Alexander Ipatov da piyon üstünlüğünü vezir finalinde değerlendirmeyi başarınca takımımız turnuvayı güzel bir skorla noktaladı: 3-1! Böylece ilk yirmiyi kıl payı kaçıran millilerimiz 21. sırayı elde ederek şampiyonayı başladıkları sıranın önünde bitirmeyi başardı. Bütün oyuncularımıza ve tabii çalıştırıcımız GM Miroshnichenko'ya başarılı mücadelelerinden ötürü tebrikler!

openson

Kadınlarımız ise Özbekistan karşısında talihsiz bir son tur yaşadı. Birinci masada WGM Yıldız bir ara kötü konuma düştüyse de rakibinin hatasını değerlendirip konumu eşitledi ve berabere yaptı. Dördüncü masada bu turnuvada takımımızın dinamoluğunu üstlenen WIM Topel beyaz taşlarla yine harika bir oyun çıkarttı ve hiç aceleci davranmadan güzel bir hücumla kazanmasını bildi. Zehra gerçekten bu turnuvadaki performansıyla büyük bir alkışı hak ediyor! Turnuvaya güzel bir başlangıç yapan sporcumuz İsqandarova ise maalesef son tur oynadığı Şah Hint'te rakibine a geçeri edinme imkânı tanıdı ve Özbek WFM Baymuratova geçer piyonu sayesinde oyunu kazandı. Turun kritik masası ise ikinci masaydı.

Çok iyi bir konum ve piyon merkezi elde eden WGM Öztürk erken bir d5 sürüşüyle piyon kaybetse de rakibinin paniklemesi sonucu kalite önde finale girdi. Siyahların her ne kadar piyon fazlası varsa da final beyazlar için açıkça kazançtı ancak belki hastalığı belki de hemen yanı başındaki masada Seyşelli oyuncunun kalp krizi geçirmesi sonucu Kübra tuhaf bir şekilde partiyi kazanmayı başaramadı ve böylece maç 2-2 berabere sonuçlandı.

Bu sonuçla millilerimiz 13 puanla 36. sırada kaldı. Daha iyisi olabilirdi pekâlâ ancak artık hayıflanmak yerine bir sonraki turnuvaya hazırlanmak gerekiyor! Son olarak Çin'in Olimpiyat'a damgasını vurduğunu söylemek mümkün. Son yirmi senede satrançta büyük bir atılım yapan Çin'in dünya satrancının zirvesine oturması elbette büyük bir sürpriz olmasa gerek. Ülkemizin de bir gün Çin kadar başarılı olması dileğiyle!

tablokadinlar

Olimpiyat Sayfası





IMG 1931
IMG 1940
IMG 1941
IMG 1944
IMG 1947
IMG 1950
IMG 1954
IMG 1957
IMG 1964
IMG 1967
IMG 1976
IMG 1977