Soçi'de Sakin Bir Gün

 MG 9026Unvan maçının sekizinci partisi Carlsen'in rakibine boyun eğdiği üçüncü oyunda oynadığı Kabul Edilmeyen Vezir Gambiti açılışında yaptığı hazırlığa sahne oldu. Bu sefer ana hamle olan 6...c5'i tercih eden Norveçli satranççı, az rastlanan 9...Ke8 ve sonrasında 10...Fe7 yeniliğiyle Anand'ı şaşırtmayı başardı.

Rakibinin ev hazırlığından da çekinerek güvenli bir şekilde oynayan Anand'ın bu tutumu sonrası parti olaysız bir şekilde kırışmalarla beyazın ancak sembolik bir üstünlüğünün bulunduğu bir finale taşındı ve böylece oyun hızlı bir şekilde berabere sonuçlandı.

Dün oynanan 122 hamlelik maratonun ardından sekizinci partinin adeta bir mola niteliği taşıdığı söylenebilir. Ancak bu molanın daha çok maçı önde götüren Carlsen'e yaradığını söylemek lazım. Maçın başında açılışta sorunlar yaşayan şampiyon maç ilerledikçe oyunun bu safhasında durumu adayla en azından eşitledi, hatta öne bile geçtiği söylenebilir.

Anand'ın kalan dört partiden en az birinde rakibini yenebilmesi için yardımcıları Wojtaszek, Gajewski ve Sasikiran'a büyük iş düşeceği kesin. Belki de adayın unvan maçı stratejisini bir yana bırakıp siyahla da artık kazanca oynamasının ve tahtada riskli ve karışık konumlar yaratmaya çalışmasının vakti gelmiştir?

Carlsen'in beyaz taşlarla oynayacağı 2014 Dünya Şampiyonluğu Maçı'nın dokuzuncu oyunu 20 Kasım Perşembe TSİ 14.00'da başlayacak.

TUR 8 - Analiz


Resmi Site