Mobile menu

Makaleler

Türkiye Satranç Federasyonu Onursal Başkanı Kahraman Olgaç Son Yolculuğuna Uğurlandı

img_304227 Mayıs günü aramızdan ayrılan Türkiye Satranç Federasyonu Onursal Başkanı, ilk resmi Türkiye Satranç Federasyonu başkanı ve uluslararası hakem, satranç neferi Kahraman Olgaç Türkiye Satranç Federasyonu Atatürk Satranç Merkezi'nin bulunduğu Özgürler İş Merkezi'nde dün yapılan tören ve Karşıyaka Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Türk satrancının duayenini ailesi, sevenleri, eski Türkiye Satranç Federasonu Başkanı ve Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, TSF Yönetim Kurulu ve diğer kurul üyeleri, federasyon çalışanları, farklı dönemlerdeki çalışma arkadaşları ve satranç camiasının birçok ferdi uğurlamak için biraradaydı.

Haberin aşağı bölümünde ise spor camiası, satranç camiası, yakınları ve çalışma arkadaşlarından gelen taziye mesajları yer almaktadır. Devlet Bakanı Egemen Bağış da mesajıyla Kahraman Olgaç'ın vefatından duyduğu derin üzüntüyü bildirdi. Diğer taziye mesajları aşağıda yer almaktadır.






Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül'ün Mesajı


KAHRAMAN OLGAÇ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

img_3429

Türk satrancının duayeni, devlete bağlanan Türkiye Satranç Federasyonu'nun ilk başkanı, ve Onursal Başkanı Kahraman Olgaç 27 Mayıs günü aramızdan ayrıldı. Merhuma Tanrı'dan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz. Türk satrancının başı sağolsun.

img_3439

Türkiye Satranç Federasyonu Ali Nihat Yazıcı Olgaç'ın her konuşmasında yaptığı gibi onun için şiir okudu. Yazıcı şiirin ardından "Kendisini hiç unutmayacağız. Onun satrançla dolu aktif yaşamı bizler için hep örnek olacak." dedi.

img_3440

Devlete bağlanan Türkiye Satranç Federasyon'nun Kurucu Genel Sekreteri olan Halil Bey Aksoy "Onun tek hayali satranç federasyonunu devlete bağlamak ve satrancı hep yukarıya taşımaktı. Hayatı boyunca satrancı daha yüksek noktaları taşımak onun hayaliydi. Bugün satranç, onun hayalinden bile ötedeki noktalara geldi." dedi.

img_3443

Ankara Milletvekili ve eski Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlarından Emrehan Halıcı, "Hayatı boyunca hep enerjik, yerinde durmak bilmeyen, kendi yolundan giden birisiydi. Her zaman kendisi hayata karşı dik durmayı severdi ve çevresindekilere de bunu öğütlerdi. Beraber çalıştığımız yıllarda bazen birlikte sevindik bazen de birbirimizi üzdük; ama çok sevdiğim bir dostumdu. Onu hep canlı ve enerjik haliyle hatırlayacağım" diye konuştu.

img_3445

Kahraman Olgaç'ın oğlu Attila Olgaç konuşmasında "Bütün ömrünü adadığı satranca bir piyon olarak geldi ve şah olarak ayrılıyor. Türkiye'de satranç kavramını ortaya çıkarttı. Yaktığı alev Olimpiyat meşalesi olarak devretti. Satrancın geldiği noktayı ve bundan sonra yapılanları da yattığı yerden gururla izleyecek.Türkiye'ye büyük hizmetleri olan babamla gurur duyuyorum." diye konuştu.

KAHRAMAN OLGAÇ KÜTÜPHANESİ

img_3415

Kahraman Hoca'nın birçok ünlü satranççının faydalandığı ünlü kütüphanesi "Adana", artık ismini verdiği Kahraman Olgaç Kütüphanesi'nde satranççıların hizmetinde. Kahraman Hoca'nın çalışma masasındaki taziye defterine sevenleri onu anan yazılar yazdılar. Yandaki gösterim panosunda Kahraman Olgaç'ın 1999'da federasyon başkanıyken kafile başkanlığı yaptığı Ukrayna'da Yalta yakınlarındaki Çocuk Kampı Artek'te yapılan 16 Yaş Altı Çocuk Olimpiyatları sırasında Ukraynalı süper büyükusta Vassily Ivanchuk ile simültanede berabere kaldığı partinin son konumu yer alıyor. Ivanchuk, yıllar sonra Türkiye'ye geldiğinde partiyi tamamen doğru bir şekilde yeniden göstermişti.

img_3416

TSF BaÅŸkanvekili Tahsin Aktar defteri imzalarken



dscf0002Kahraman Olgaç Kimdir?

Kahraman Olgaç, 1 Mart 1923 tarihinde Adana'da doğdu. Adana Erkek Lisesi mezunudur. Merkez Bankası'nda uzun yıllar çalışan Olgaç, satrançla 21 yaşında tanıştı. Dört yıl sonra Ankara şampiyonu oldu.

Uzun yıllar milli takıma girmek için çalışan Kahraman Olgaç, 1974 yılında Nice'te yapılan Satranç Olimpiyatı'nda ülkemizi temsil etti. Bu tarihten sonra 11 Satranç Olimpiyatı'nda çeşitli görevlerde bulunan Olgaç, uzun yıllar sırasıyla Cumhuriyet , Milliyet ve Hürriyet gazeteleriyle Bilim ve Teknik dergisinde satranç köşesi yazarlığı yaptı. Olgaç, uluslararası hakem unvanına da sahiptir. Ayrıca "Satranç Öğrenelim" adlı kitap serisi sayesinde satrancı Türkiye'ye sevdirmiştir.

1991 yılında devlete bağlanan satranç federasyonunun ilk başkanı olan Kahraman Olgaç, 1999-2000 yıllarında ikinci kez başkanlık görevini üstlenmiştir. Türk satrancının gelişmesinde büyük hizmetleri bulunan, 2000 yılında İstanbul'da yapılan Satranç Olimpiyatları'nın Türkiye'ye gelmesinde büyük rol oynayan Olgaç, 2005 yılında TSF Mali Genel Kurulu'nun kararıyla Türkiye Satranç Federasyonu Onursal Başkanlığı'na layık görülmüştür. Türkiye'nin en büyük kişisel satranç kütüphanelerinden birisine sahip olan Olgaç, bütün kitaplarını Ankara'da bulunan satranç federasyonu merkez ofisi Atatürk Satranç Merkezi'nde kendi adıyla kurulan kütüphaneye bağışlamıştır.

Başsağlığı Mesajları:


Denizli Gençlik ve Spor Müdürü Ayvaz Polat

Denizlispor Başkanı Ali İpek'in Mesajı


Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mustafa Veysel Gürpınar'ın Mesajı

Badminton Federasyonu Başkanı Murat Özmekik'in Mesajı

Mesa Plaza'dan Gelen Mesaj


FIDE Başkanvekili ve Yunanistan Satranç Federasyonu Başkanı Georgios Makropoulos


To the

Turkish Chess Federation

Mr. Ali Nihat YAZICI, President
Dear Mr. President,

Dear Chess Friends,
On behalf of the Greek Chess Federation, I wish to express my most sincere condolences to his family and the Turkish Chess Federation, for the loss of a great friend of chess, IA Kahraman OLCAC, the Honorary President of the Turkish Chess Federation.


THE PRESIDENT
GEORGIOS MAKROPOULOS
FIDE DEPUTY PRESIDENT

 

Uluslararası hakem ve Türkiye Satranç Federasyonu Onursal Başkanı, büyük satranç dostu  Kahraman Olgaç'ın vefatından dolayı Yunanistan Satranç Federasyonu adına ailesi ve Türkiye Satranç Federasyonu'na başsağlığı dilerim



FIDE Antrenörler Komisyonu Başkanı ve Türkiye Bayan Milli Takım Antrenörü Adrian Mikhalchishin:


I am sad to hear about death of former TSF President ,great man of honour. We always will remember him and his valuable library.

FIDE TRAINERS COMMISSION CHAIRMAN,ADRIAN MIKHALCHISHIN

 

"Çok saygıdeğer bir beyefendi olan eski TSF Başkanı'nın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Onu ve değerli kitaplığını her zaman hatırlayacağız."



FIDE Sekreterya Åžefi Polina Tsedenova

Dear Ali,

Please transfer the deepest condolences to the family of  Mr. Olgac, who I had the pleasure to meet on many occasions.
We will publish this on the site and will include in the obituaries for the Congress 2009.

Best regards

Polina

"Birçok kez buluşma zevkine eriştiğim Sayın Olgaç'ın ailesine başsağlığı dilerim."

FIDE Onursal Asbaşkanı Israel Gelfer

Dear   Ali 

Kindly  accept  my  deep  condolences   Mr.  Olgac  family  and  Turkishchess  .

Israel   Gelfer

"Sayın Olgaç ve Türk satranç ailesine başsağlığı dilerim."

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı  Sayın Ali Nihat Yazıcı,

Değerli Onursal Başkanımız  Sayın Kahraman Olgaç Beyefendiyi kaybettiğimizi öğrenmiş  bulunmaktayım.Türk Satrancına  çok büyük katkıda bulunan bu değerli insanımızın kaybından dolayı üzüntümüz sonsuzdur. Bir çocukken 1967 yılında tanıştığım ve o günden beri çok yakın dostum ve büyüğümüz olan ,aynı zamanda iyi bir şairhane yönü olan değerli  Kahraman Olgaç Hocamız için şahşınızda,  tüm sevenlerine; Allahtan rahmet,sabır ve baş sağlığı dilerim.

Doğan Kıcalı
Aydın Satranç İl Temsilcisi

______________________________________________________________________________________________

Sayın Başkanım Ali Nihat YAZICI
Onursal Başkanımız Kahraman OLGAÇ ı kaybetmenin üzüntüsüyle,
kederli ailesine ve TÜRK satranç camiası adına sizlere başsağlığı diliyorum.
Mekanı cennet olsun.

Serdar BAÅžGÃœL
Özel İdare K.H. Spor Kulübü Bşk. Yrd.
BURDUR


Sayın Başkanım İyi Akşamlar.
Kahraman Olgaç Başkanımızın vefatını üzüntüyle =F6ğrendim. Başınız sağolsun.
Kahraman Olgaç Başkanımıza ve dün mayından dolayı şehit =lan Kahraman
Askerlerimize Allah'tan Rahmet diliyorum.
Hoşca kalın.

Cemal Gürsel TOY
Malatya Satranç İl Temsilcisi


Merhum Kahraman Ağabeyimize rahmet, camiaya başsağlığı diliyorum.

Saygılar
Fuat ERGÃœR
TSF Teknik Kurul Ãœyesi
TSF Ä°stanbul Ä°l Temsilcisi Yrd.


Türk satrancına çok büyük katkıları olan Onursal Başkanımız Kahraman Olgaç hocamızın ölümü tüm satranç camiamız için çok üzücü bir kayıptır.

Onursal Başkanımıza Tanrıdan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum. Tüm camiamızın başı sağ olsun.



Bülent AŞKAR
Hatay Ä°l Tem. Yrd.

Sayın Kahraman OLGAÇ'ı kaybetmenin üzüntüsü içersindeyim. Kendisine Tanrıdan rahmet, Satranç camiasına ve ailesine  sabırlar, dilerim.

Ruhu ÅŸad olsun.
Ömer Faruk ERCAN
Mersin Ä°l Temsilcisi


Sayın Başkanım,

Değerli büyüğümüz ve onursal başkanımız Kahraman Olgaç amcamızın vefatından büyük üzüntü duydum. Merhuma Allah'tan rahmet dilerim.

Sizlerin ve satranç camiasının başı sağolsun.

Osman YAVUZ

Fethiye İlçe Temsilcisi



Nepal Satranç Federasyonu Başkanı:

Dear Mr.Ali ,

Please accept my deep condolence for the sudden demise of Mr.IA Kahraman OLGAC, the honorary president of Turkish Chess association.

Regards,

Rajesh Hari Joshi

President

Nepal Chess Association

"Uluslararası Hakem Sayın Kahraman Olgaç'ın ani vefatından dolayı başsağlığı dilerim."


Saygıdeğer Başkanım;

Türkiye'de satranca en çok emeği geçenlerden biri olan değerli onursal başkanımız Kahraman OLGAÇ'ı kaybetmenin acısını paylaşıyor, merhuma Allah'tan rahmet size ve ailesine baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Mehmet Emin KAPLAN

Mersin Satranç Ulusal Hakemi


Ermenistan Satranç Federasyonu Genel Sekreteri ve FIDE Avrupa 1.5 Zonu Başkanı Gaguik Oganessian

Dear Chess Friends,

I condole on the death of the Honorary President of Turkish Chess Federation, IA Kahraman Olgac. He contributed significantly in the Turkish Chess.

He was a good friend of mine and we often used to meet in Turkey, Armenia and other countries of the world.

Please, present my heartfelt condolences to the relatives of the deceased.

Sincerely,

Gaguik Oganessian

General Secretary, Armenian Chess Federation

President, FIDE European Zone 1.5


"Değerli Satranç Dostları,

Türkiye Satranç Federasyonu Onursal Başkanı ve Uluslararası Hakem Kahraman Olgaç'oın kaybından dolayı başsağlığı dilerim. Türk satrancına büyük katkıları olmuştur.

İyi bir dostumdu ve sık sık Türkiye, Ermenistan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde buluşurduk. Yakınlarına bütün kalbimle başsağlığı dilerim."

______________________________________________________________________________________________

Sayın Başkanım Ali Nihat YAZICI
Onursal Başkanımız Kahraman OLGAÇ ı kaybetmenin üzüntüsüyle,
kederli ailesine ve TÜRK satranç camiası adına sizlere başsağlığı diliyorum.
Mekanı cennet olsun.

Serdar BAÅžGÃœL
Özel İdare K.H. Spor Kulübü Bşk. Yrd.
BURDUR


FIDE Asbaşkanı Lewis Ncube

Dear Ali,

My sincere condolences to the Turkish Chess Federation and the entire Turkish chess fraternity on the passing away of Mr.Kahraman Olgac.

Regards,

Lewis Ncube
FIDE Vice President

"Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye satranç camiasına Sayın Kahraman Olgaç'ın kaybından dolayı başsağlığı dilerim."


Sayın Başkan,

Sizin şahsınızda Satranç camiasına başsağlığı diliyorum.Rahmetli hocamızın mekanı cennet olsun ve rahat uyusun. Bilsin ki fidanların ormana dönüşeceği günler yakındır.

Başımız sağolsun.
Saygılarımla,
Kemal ÅžAHÄ°N
G.Ü  Vakfı Okulları Satranç Öğretmeni




Satranç hakemi Varlam Vepkhishvili

Dear Mr.Ali

Today we saw this unfortunate new about Mr.Kahraman OLGAC. We remember that in May month of 1999 several
days he was in Georgian Chess Federation during World Women 1.5 Zonal tournament. Every day he had more and more communicationwith new and new players and persons and became all known in our Chess Palace. He was glad with relation to so much new persons.

Yes, our chess family lost really nice person with possibility of good communication.

Sincerely yours
Varlam Vepkhvishvili

"Bugün Sayın Kahraman Olgaç'ın talihsiz haberini gördük. Kendinisi 1999 yılında Gürcistan Satranç Federasyonu'nun düzenlediği bayanlar zonal turnuvasında görme fırsatı bulmuştum. Her geçen gün daha fazla arkadaş edindi ve turnuva sonunda artık onu herkes tanıyordu. Yeni insanlarla tanışmaktan büyük keyif alıyordu.

Satranç camiası iyi iletişim kurabilen çok iyi bir insanı kaybetti."


Azerbaycan Satranç Federasyonu

Sayın Ali bey ve Değerli Türkiye Satranç Federasyonu Camiası,

Azerbaycan Satranç Federasyonu TSF'nin Onursal başkanı, Satranç Dünyasının ve Azerbaycan'ın büyük dostu Sayın Kahraman Olgaç'ın vefatından derin üzüntü duyuyor. Merhuma Yüce ALLAH ' tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyoruz. ALLAH rahmet eylesin.

Saygılarımızla

Azerbaycan Satranç Federasyonu

A Milli Takım Başantrenörü ve FIDE Antrenörler Komisyonu Sekreteri Büyükusta Efstratios Grivas

I would like to express my deepest sorrow for the death of the respected ex-President of the TSF and a well-known figure of the Turkish Chess, Mr. Kahraman Olgac. He will be missed from our chess society.

Also, I must add that is has been an honor for me to be able to be present at his funeral and say the last farewell.

IGM/FST Grivas Efstratios

Head Trainer Turkish National Men Team

FIDE Trainers Commission - Secretary

"Saygıdeğer eski federasyon başkanı ve Türk satrancının iyi bilinen bir ismi olan Sayın Kahraman Olgaç'ın vefatından dolayı derin bir üzüntü duyuyorum. Satranç camiası onu özleyecektir.

Ayrıca, kendisinin cenaze törenine katılarak ona son kez veda etmek benim için bir onurdur.

Büyükusta / FIDE Senyor Çalıştırıcı Efstratios Grivas




Sayın Başkanım

Onursal Başkanımız Sayın Kahraman OLGAÇ'ı kaybetmenin üzüntüsünü tüm camiamız ile paylaşıyor ; kederli ailesine ve tüm Satranç camiası adına sizlere başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Hasan ONAT

KONYA S.H.Ç.E.K Spor Kulübü Genel Kaptan ve Antrenörü


Sayın Onursal Başkanımız Kahraman Olgaç'ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz; Onursal Başkanımızın Türk Satrancına yaptığı katkıları saygıyla yadeder, ailesine, dostlarına ve tüm satranç severlere başsağlığı, merhuma da Allahtan rahmet dileriz.

Mustafa Bayır

Tophane Meslek Lisesi Spor Kulübü

Sayın Başkanım,
Isparta Satranç Ailesi olarak onursal başkanımız Kahraman Olgaç'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor, başta siz olmak üzere kederli ailesine başsağlığı ve onursal başkanımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.

Abdurrahman SERTTAÅž
Isparta Ä°l Temsilcisi

Ben ve annem haberi ilk okuduğumuzda size ulaşabilecek tek telefon Fatma ablam olduğu için ona mesaj yazdık. Kendimi çok kötü hissediyorum hala. O benim dedem di,ben onun kendinden 73 yaş küçük ikiziydim. Bana öyle derdi. İkimizin de doğum tarihleri 1 Mart olduğu için. Bundan 4 yaz önce Kahraman dedemle Bodrum'da unutulmaz bir tatil geçirdim.

Biz Bodrum'da idik. O da oğlunun yanına gelmişti. Annemi aradı.Annem beni her gün Kahraman dedemin yanına Yalıkavak'a götürdü. Yüzdük,çimenlerde yuvarlandık,satranç oynadık.Ben o zaman 5 yaşındaydım. Beni çok sevdiğini söyleyerek torununu kıskandırırdı. Buna biraz üzülürdüm ama hemen onun gönlünü alacak birşeyler yapardı.Satrançcılar biraz içine kapanık insanlar ama dedem öyle değildi,konuşkan güleçti.Öyle güzel öyküler anlatır,şiirler okurdu ki küçük bir çocuğun gözünde ve kalbinde onu görmenizi çok isterdim. Benim satrancı sevmemde katkısı çok büyük olduğunu şimdi daha iyi anlıyabiliyorum. Ben dedemi kaybettim.Ben ölene kadar hiçbir sevdiğim ölmesin diye neler yapabilirim diye düşünüyorum.

Ä°zge BAYYURT

Değerli Büyüğümüz Sn. Kahraman Hocamızın vefatından büyük üzüntü duyduk.

O'nu hep; kendine gösterdiği özeni, şiirleri, defalarca anlattığı hayat hikayesi, centilmenliği, taktığı lakapları, Başkan'a duaları ve bitmeyeceğini sandığım enerjisi ile hatırlayacağım.

Ruhun ÅŸad olsun Kahraman Hocam....

Tarsus Zeka Satranç Kulübü
Gül Tulay


KKTC Satranç Federasyonu Başkanı Ergün Sonel

Sayın Başkanım Ali Nihat Yazıcı,

Onursal Başkanımız Kahraman Olgaç'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.Tüm KKTC Satranç camiası olarak sizlerin ve kederli ailesine başsağlığı dileriz. Mekanı cennet olsun.

Ergün Sonel
Kuzey Kıbrıs Satranç Federasyonu




Sevgili Ali Nihat Bey,
Çok değerli Kahraman Olgaç'ın vefatından dolayı başınız sağ olsun. Rahmetli Kahraman Bey nur içinde yatsın inşallah. Kendisinin yazdığı kitapları halen öğrencilerimize gururla sunuyoruz.
Kahraman Olgaç için Alman satranç basının gelecek sayısında bir anma yazısı yayınlatmak istiyorum, sizin bakış açınızdan da uygunsa.
Saygılarımla
Güven Manay
Satranç Club 2000
Köln - Almanya

Belçika Satranç Federasyonu Uluslararası Direktörü Dirk De Ridder

Sayın Başkan,
Sevgili Ali,

Belçika Satranç Federasyonu ve kendi adıma, size Türk satrancının Onursal Başkanı Uluslararası Hakem Kahraman Olgaç'ın vefatından dolayı başsağlığı diliyorum.

Turnuvalarda birçok kez görüşme imkanı bulmuştum ve kendisini iyi bir centilmen olarak hatırlayacağım.

Saygılarımla,
Dirk de Ridder

Dear Mr. President,

"Dear Ali,

On behalf of the Belgian Chess Federation in general on of myself in particular, I am sending you my condolences after reading the sad news that the Honorary President of Turkish Chess, IQ Kahraman Olgaç has passed away.

I've met him on several occasions in your tournaments and will always remember him as a fine gentleman.

Sincerely yours

Dr. Dirk J.A. De Ridder

International Director of the Belgian Chess Federation"

SABAH Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç'un 09.05.2009 tarihli yazısı