Mobile menu

Makaleler

Dünya Görme Engelliler Oyunları Tamamlandı

ibsa_182Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde gerçekleştirilen 4. Görme Engelliler Dünya Oyunları Satranç Turnuvası 9 Nisan 2011 tarihinde saat 10:00’da başladı ve 13:30 dolaylarında sorunsuz bitti. Birinciliği Rusya’dan IM  Yuri Meshkov 6½  ile eşitlik bozmaya gerek duyulmadan kazandı.İkinciliği ise Venezuela’dan IM Daniel Pulvett 6 puan ile kazandı. Ancak yönerge gereği Gençler Kategorisinde değerlendirildiği için Gençler Kategorisinin Birincisi olarak kupa ve madalyasını aldı. Dolayısıyla sıralamada üçüncü görünen Rusya’dan Srgey Krylov 5 ½ puan ile ikinciliğe yükseldi. Üçüncülüğü ise 5 puan ile Özbekistan’dan Kuralbay Djakashov aldı. İlk üçün belirlenmesinde eşitlik bozma puanlarına ihtiyaç duyulmadı.

Bayanlar Kategorisinin birinciliğini İran’dan 4 puan ile Maliheh  Safaei, ikinicliğini yine İran’dan 3 puan ile Leila Zare Zadeh Shakrak, üçüncülüğünü ise 2 puan ile Türkiye’den Yasemin Çaycı aldı..

Genç Kategorisinin birincisi Venezuela’dan Daniel Pulvett,  İkincisi İran’dan 4 puan ile Mohammad  Devisti Mogouevi, üçüncüsü ise Türkiye’den 3 puan ile Soner Kurnaz aldılar.

Genç Bayanlar kategorisinin birinciliğini İran’dan 3 puan ile Fatemeh Barghol aldı.

Çağri Yıldırım ve Dilay Güler turnuvanın en genç oyuncular olarak madalyalarını aldılar.

Türkiye’den Ünal Dönmez ve Colombiya’dan Saulo De Jesus Torres centilmenlik madalyalarına layık görüldüler. Yazmadan geçmek mümkün değil. Saulop De Jesus Kolombiya’dan İstanbul’a, İstanbul’dan da Göynük’e tek başına gelmiş. Ne antrenörü var ne de refakatçisi. Nasıl mı gelmiş? Kendisine sorduk. O İspanyolca anlattı, biz Fransızca anladık. Satrancı bu kadar çok seviyorum diyor. Şapka çıkartmaktan başka yapacak bir şey bulamadık. Bu arada Kolombiya’dan Türkiye’ye gelmek için yaklaşık 18 saat uçak yolculuğu yapmak gerek. Bunları öğrendikten sonra artık yorgunluk kelimesini kullanırken utanır olduk.

Kerim ve Selim Altınok kardeşler bu turnuvanın Kültür Elçileri olarak ödüllerini aldılar. Turnuvanın ortasındaki Gitar gecesinde İkizle ve Ünal Dönmez iyi bir ekip oluşturarak satranççı olan olmayan bir çok kişiyi coşturmuş ve nostaljik yolculuklar yaptırmışlardı.

Dünya Görme Engelliler Oyunlarında satranç branşının bu yıl ilk kez olması ve yeterince iletişim sağlanamamasından dolayı katılımcı ülke sayısı 9 ile sınırlı kaldı. İleriki yıllarda hem katılımcı ülke sayısının hem de sporcu sayısının artması ve daha büyük turnuvalara ev sahipliği yapmak dileğiyle.

Türk Sporcuların Son Puanları::

Uğur Yuvarlak 4½,   

Mümin Aksu 4½,

Kerim Altınok 4

Ünal Dönmez 4 

Selim Altınok 3

Remzi Çolak 3

Yunus Sönmez 3

Gökhan Güngör 3

Şefik Karaköseli 3

Soner Kurnaz 3

Çağrı Yıldırım 2½

Sinan Davşan, 2

Yasemin Çaycı 2

Dilay Güler 1



Önceki Haberler

Dünya Görme Engelliler Oyunları 03 Nisan 2011 tarihinde saat 16:00 Antalya'nın Kepez Belediyesi Spor Salonu'nda Sertap Erener'in izleyenleri coşturduğu müthiş bir performans ile açıldı. Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde ve Alanya ilçesinde gerçekleştirilen oyunlara 63 ülkeden 1800 kişi katılıyor. Katılımcılara Göynük'te Queen Elizabeth, Prestige Chateau, Mirada Delmar ve Kemer'de Rose Otelleri ev sahipliği yapıyor. Yüzme yarışmaları Antalya'nın Alanya ilçesinde gerçekleştirilecek.

Başhakem Merkez Hakem Kurulu Başkanı IA Selçuk Büyükvural'ın 04 Nisan 2011 tarihinde saat 10:00 da yaptığı teknik toplantı ile Dünya Görme Engelliler Satranç Turnuvası başladı. Türkiye Görme Engelliler Federasyon Başkan Yardımcısı Abdullah Çetin yaptığı açılış hamlesiyle ilk tur ilan edildiği gibi saat 15:00'da başladı. Dördüncü kez düzenlenen Dünya Görme Engelliler oyunlarında sporcular satranç dalında ilk kez yarışıyorlar. Yine dünyada ilk kez Görme Engelliler Turnuvasında konuşan satranç saatleri kullanılıyor. TSF'nin gayretleriyle yurtdışından getirtilen özel tasarlanmış saatlere takılan konuşan kutularda Beyaz ve Siyah oyuncunun kalan süreleri, hamlenin kimde olduğu istendiği takdirde kulaklıklar aracılığıyla dinlenebiliyor. Saate her basıldığında hamlenin hangi tarafa geçtiği ve kalan süre otomatik olarak kulaklıktan duyuluyor. Satranç turnuvasına toplam 9 ülkeden 35 oyuncu katılıyor.

1. turun ardından:

Dünya Görme Engelliler Satranç Turnuvası 1. Tur 04.04.2011 tarihinde saat 19:30’da bitti. İlk turda Türkiye takımından tek galibiyet Slovokya takımından Minarcak Poval (ELO Rating:0)’a karşı oynayan Kerim Altınok (ELO Rating: 1884)’tan geldi. Yunus Sönmez (ELO Rating: 0) ise Hindistan takımından Khalid Mahamad (ELO Rating: 1696) ile berabere kaldı. 7. ve 9. masalarda Türk sporcular birbirleriyle eşleşti.

ibsa_26

6. masada Özbekistan’dan Djakashov Kuralbay (ELO Rating: 0) İran’dan Bagheri Majjid (ELO Rating: 2048)’e karşı, 7. masada Ünal Dönmez (ELO Rating: 0) Selim Altınok (ELO Rating: 1984)’a karşı, Gökhan Güngör (ELO Rating: 0) Mümin Aksu (ELO Rating: 1932)’ya karşı galibiyet elde ederek sürpriz yaptılar. 13. Masada Uğur Yuvarlak (ELO Rating: 1877) kendisinden beklenen performansı gösteremeyip Venezuella’dan Otero Harlen (ELO Rating: 0)’a karşı kaybetti. Kayıpların beklenenden çok olmasına karşın Milli Takım oyuncularımızın moralleri yüksek. Büyük bir özveriyle ve şevkle çalışan Antrenörleri Tarık Kumlalı tur sırasında oyuncularımızın oyunlarını yakından izliyor.  

2. Turun Ardından:

5. Masada oynayan Özbekistan’dan Djakashov Kuralbay (ELO Rating: 0) ilk turda yaptığı sürprizi devam ettiremedi. İran’dan Ghoorchibeygi Alireza (ELO Rating: 1931) ile yaptığı maçı kaybetti. Venezuella takımının oyuncusu Otero Harlen Elo’su olmamasına rağmen İranlı oyuncu Emadeddin  Mousari (ELO Rating: 1896)’den yarım puan kopardı. Kerim Aaltınok ilk turdaki başarısını devam ettirerek iki puana yükseldi. Selim Altınok ilk puanını aldı. Uğur kendisinden beklenen performansı göstereceğinin ilk işaretlerini verdi. Soner Kurnaz  ve Uğur Yuvarlak 1 puanı paylaştılar. 2. Tur sürpriz yaşanmadan 14:10’da bitti. Türk takımı ısınmaya başladı. Turnuva ayrıntılarını ve fotoğrafları görmek için www.antalya.tsf.org.tr adresini ziyaret ediniz.

58

60

61

3. turun ardından:

Rus takımının oyuncularından Yuri Meshkov turnuvaya başladığı liste başı durumunu 3 tam puan ile korurken, ikinci ve üçüncü sırada turnuvaya başlayan Sergey Krylov ve Sergei Smirnov'un yerine 3 puan ile Venezuella'dan Daniel Pulvett ve İran takımından eşitlik bozma puanları sayesinde 2,5 puanla Mousari Emadeddin yerleşti.

Kerim'e nazarımız değdi. İranlı rakibi Emadeddin Mousari (ELO Rating: 1896) ile yaptığı maçın 13. Hamlesinde yaptığı at fedasından sonra b6'da iyi yerleşmiş filinin işbirliği ile 13. Hamlede açmaza aldığı rakip vezirini kale karşılığında aldıktan sonra üstün duruma geçti. Ancak saldırıya önem verdiği için önlem almakta geciktiğinden 33. Hamlede bir alet daha vermek zorunda kaldı. Hafif ve ağır taşların değişilmesinden sonra kale oyunsonuna girdiklerinde ise rakibin fazladan bir atı, Kerimin ise savunmasız piyonları kalmıştı. Antrenörlerin hep söylediği gibi "en zoru kazanılmış oyunu puana çevirmektir" sözü bir kez daha kanıtlanmış oldu. Heyecanın mutlaka etkisi büyük. Yorgunluğun da payı var. Ama bizim sporcularımız duyduğumuz inancımız hala yerinde hem de eskisinden daha çok.

İkizinin kaybettiği puanı Selim aldı ve 1.5 puana yükseldi.

Uğur Yuvarlak ikinci turda ısınmaya başlamıştı. 3. Tur da ısındığını gösterdi ve tam puan aldı. Kendisinden beklenen performansı göstermeye başlayıp puanını 1,5'a yükseltti. 1,5 puanda olan diğer oyuncumuz ise Yunus Sönmez.

Türk takımında 14 oyuncu olduğu için Türk sporcularının her turda birbirleriyle oynaması kaçınılmaz. Bu turda da 4 masada Türk sporcular birbirlerine karşı oynadılar.

4. Turun ardından:

Turnuvaya liste başı olarak başlayan Yuri Meshkov dördüncü turda eşitlik bozma puanıyla liderliği takım oyuncusu Sergey Krylov’a bıraktı. Sıralamadaki ilk dört oyuncunun da 3 ½  puanları bulunuyor. Üçüncü turda olduğu gibi dördüncü turda da beraberliklerin artmaya başlaması beşinci turdan sonra çekişmelerin artacağının göstergesi gibi görünüyor.

ibsa_160

Turnuvada Kerim Altınok kendine geldi ve aldığı galibiyet ile toplamda 3 puan alarak 6. sıraya yükseldi. İkizi Selim ise bir önceki turda gösterdiği performansı korudu. Uğur emin adımlarla ilerliyor. Kendisinden beklenen performansı göstermeye başladı. Her turda sıralama basamaklarını 5’er 5’er çıkıyor. Yunus Sönmez ise; başhakem de dahil olmak üzere tüm hakem ve İran takım koçlarının nefeslerini tuttukları uzun süren bir oyunun sonunda geçer piyon ile İranlı rakibi Mehdi Romifard’ı yendi.

ibsa_162

Mümün Aksu, Uğur Yuvarlak, Selim Altınok, Yunus sönmez 2 ½ puan ile sıralamada ortanın biraz üstüne çıktılar.

Ünal Dönmez ve Gökhan Güngör 2 puanlı, Remzi Çolak 1 ½ puanlı, Sinan Davşan, Çağrı Yıldırım, Yasemin Çaycı, Şefik Karaköseli 1 puan, Soner Kurnaz ise ½ puan ile devam ediyorlar.

ibsa_170

5. Turun ardından:

İlk masada Rus takımının en iyi iki oyuncusu birbiriyle oynadı. Meshkov liste başı olarak başladığı turnuvanın 5. Turunda takım arkadaşı olan Sergey Krylov’u yenerek 4 ½ puana yükseldi. Rus takımının diğer oyuncusu olan Rustam Kazimov ise Venezuella’dan Daniel Pulvett’e yenildi. Daniel Pulvett ikinciliğe, Özbekistan’dan Kuralbay Djakashov üçüncülüğe yükseldi.

Türk takımından Uğur Yuvarlak istikrarını korumaya devam ederek emin adımlarla zirveye doğru tırmanıyor. Kerim ise Kuralbay ile yaptığı maçı kaybedince 6. Sıradan 12. Sıraya düştü. Türk takımında genel anlamda bir yorgunluk gözleniyor.

Tüm oyunculara moral olma açısından 5. Turun ardından satranççılar Prestige Otelin lobisinde Gitar Gecesi düzenledi. Kerim ve Selim Altınok kardeşlerle birlikte Ünal Dönmez gitar ve mandolin çalıp şarkılar söylediler. Daha çok nostaljik parçalardan oluşan repertuarları ile geçmişe tatlı bir yolculuk yaptırdılar.

6. tur öncesinde antrenörleri Tarık Kumlalı ve Eşi Ayşin nezaretinde Türk sporcular yüzerek stres attılar.

6. Turun ardından.

Venezuella takımından Daniel Pulvett istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ederek ikinci sıraya yerleşti. Daniel son turda takım arkadaşı ile oynayacak. Derecelerin nasıl paylaşılacağı ise birinci masanın sonucuna bağlı olarak belirlenecek. Berabere yapacak gibi görünmüyorlar.

Uğur Yuvarlak istikrarını bozarak derce şansını riske attı. İkizlerin sıralamadaki arası açıldı. Kerim Altınok ise tekrar atağa kalktı ve 7. Sıraya yerleşti.  Kerim son turu 3. Masada oynuyor. Az da olsa derece şansı var.

Takımlar 7. turda ince hesaplarla derece peşinde koşacaklar gibi görünüyor.