Mobile menu

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Online Satranç Turnuvası

cocuk hizmetleri genel mudurluu online satranc turnuvas 1Türkiye’nin 81 ilinden çocuklar hamle yapacak, hareketsiz kalmayacak. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Satranç Federasyonu(TSF) ortaklığında “Hamle Yap Hareketsiz Kalma” sloganıyla 7-18 yaş grubuna özel online satranç turnuvaları düzenleyecek. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü(ÇHGM) bünyesinde bakım altındaki çocukların katılım göstereceği turnuva öncesinde, çocuklara www.eba.gov.tr, www.tsf.org.tr adreslerinden online eğitim verilecek, çocuklar için yaş gruplarına özel konular işlenecek, sorular çözülecek. Eğitimlerin ardından her ilde il seçmelerine katılacak, her ilden ilk üçe giren çocuklar, “Türkiye Finali Online Satranç Turnuvası”nda şampiyonluk mücadelesi verecek.

7-12 ve 13-18 yaş olmak üzere iki kategoride gerçekleşecek online turnuvanın ilk il elemeleri 13-18 yaş kategorisinden 21 Temmuz’da yapılacak. 7-12 yaş gurubu ise Eylül ayı içerisinde yapılması planlanıyor. Turnuvaya katılan her çocuğa TSF tarafından ücretsiz olarak lisans çıkarılacak.

“ÇOCUKLAR İLK SPORTİF FAALİYET OLARAK SATRANÇ SPORUNU İSTEDİ”

Sağlık Bakanlığı’nın verileri ışığında “Yeni Normal” hassasiyetleri çerçevesinde sportif faaliyetlerine online satranç turnuvası ile başladıklarını söyleyen Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Koç, “Bakım altındaki çocuklarımızın tedbirlere uyma konusundaki duyarlılığı ve önlemlerin sıkı sıkıya uygulanmasıyla üç ay zarfında herhangi önemli bir sağlık sorunu yaşamadık. Çocuk bakım kuruluşlarımızda butik olarak, yaş grubu ve çocukların yeteneklerini gözettiğimiz pek çok sanatsal, kültürel ve sportif faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızı büyüme sürecinde bütün yönlerden destekleyerek onları hayata donanımlı bireyler olarak hazırlama gayesindeyiz. Çocukların da fikrini sorduk, onlardan gelen talepleri dikkate alarak bir program hazırladık. Satranç turnuvası yapılacağı için çok mutlu oldular” dedi.

Etkinliklerin planlı ve kademeli olarak yapılmaya başlandığını kaydeden Koç, sözlerine söyle devam etti: “Çocuk bakım kuruluşlarımızda butik olarak, yaş grubu ve çocukların yeteneklerini gözettiğimiz pek çok sanatsal, kültürel ve sportif faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızı büyüme sürecinde bütün yönlerden destekleyerek onları hayata donanımlı bireyler olarak hazırlama gayesindeyiz”.

“ÜLKEMİZDEKİ HER ÇOCUĞUN SATRANÇ SPORU İLE TANIŞMASINI İSTİYORUZ”

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile 2013 yılında bugüne kadar başarılı projeler gerçekleştirdiklerini söyleyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Türkiye’deki sevgi ve çocuk evlerinde ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası ile satranç sınıfı açtık. Genel Müdürlük bünyesindeki yetkililere eğitimler vererek antrenör olmalarını sağladık. Biz TSF olarak, ülkemizdeki her çocuğun satranç sporu ile tanışmasını istiyoruz. ÇHGM bünyesinde yer alan çocuklarımızın da yeni normalde aktifleşen faaliyetlerde ilk olarak satranç sporunu istemeleri ve heyecan duymaları bizi ziyadesiyle memnun etti. Bu işbirliği sayesinde satranç ailemiz daha da büyüyecek” diye konuştu.

TSF VE BAKANLIK 2013 YILINDAN BERİ İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

TSF, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile 2013 yılında imzalan protokol kapsamında, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, çocuklar için illerde açılan satranç sınıflarında eğitimleri veriyor. Online satranç turnuvalarının çocuklarda analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmesi bekleniyor.

Genel Müdürlüğümüz koordinesinde Satranç Federasyonu ile işbirliği içinde, 2012-2017 yılları arasında Genel Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan çocukların katılımı ile "ÇHGM Satranç Şampiyonaları” gerçekleştirilmiştir. TSF ve Bakanlık işbirliğinin devamı kapsamında Covid-19 salgını nedeniyle sportif organizasyon ve faaliyetlerden uzak kalan çocukları online turnuva ile tekrar spor ve heyecanla buluşturmayı hedefliyor. Turnuvalara ilişkin kayıtlar TSF’nin 81 ilde bulunan temsilcilikleri ve Bakanlığın İl Müdürlükleri aracılığıyla yapılacak duyurulardan sonra alınacak.