Mobile menu

1. FIDE Engelliler Online Satranç Olimpiyatı Sona Erdi

img-20201127-wa0004Engelliler Komisyonu (DIS) katkıları ile 21 Kasım 2020 tarihinde başlayan 1. FIDE Engelliler Online Satranç Olimpiyatı'nda ilk aşama maçları sona erdi. 60 takım arasından İlk 4 takımın yarı final aşamasına çıkacağı şampiyonada Rusya 1, Ukrayna 3, Polonya 1 ve Rusya 2 takımları yarı final aşamasına geçen takımlar oldular. Şampiyonada ülkemiz adına yarışan takımlarımız ise başlangıç sıralamalarının üstüne çıkarak başarılı bir şekilde mücadele ettiler. Türkiye 1 takımımız 8 puan, Türkiye 4 takımımız 7 puan, Türkiye 2 takımımız 6 puan ve Türkiye 3 takımımız 5 puan ile şampiyonayı tamamladılar.

Son turda Ukrayna 2 takımı ile karşılaşan Türkiye 1 takımımız maça Handeur Şahin-Süleymen Saltık-Hüseyin Şahin-Hüseyin Demirel kadrosu ile çıktı. Güçlü rakibimize karşı ilk masada Handenur Şahin beyaz taşlar ile adeta ders niteliğinde bir oyun sergiledi. Vezirkanadında piyon üstünlüğünü eline alan sporcumuz taşları değişerek ata karşı fil oyunsonuna girdi ve geçer piyon yaratarak rakibini yenmeyi başardı. Siyah taşlar ile açılışta kalite öne geçen Süleyman Saltık ise çok güzel bir maç kazandı ve bireysel olarak 7 maçta 5 puan alarak oldukça başarılı bir turnuva geçirdi. Böyle takımımız güçlü rakibi ile 2-2 berabere kaldı ve 8 puana ulaşarak turnuvayı 22. sırada tamamladı.

Türkiye 4 takımımız ise son iki maçından galibiyet ile ayrılarak puanını 7'ye yükseltti ve turnuvayı 35. sırada tamamladı. Özellikle son 3 maçını kazanan Büşra Öztürk ile turnuvayı 3 maçta 3 galibiyet alarak kusursuz bir şekilde tamamlayan Ahmet Taha İnal takımlarının bu başarısında büyük pay sahibi oldular. Kura şansı olarak turnuvadaki en şanssız takımlardan biri olan Türkiye 2 takımımız ise 6. turda 18. masada 5 numaralı seribaşı Küba takımı da dahil tüm kuvvetli rakiplerine karşı güzel maçlar çıkartsa da puan almaları için yeterli olmadı ve turnuvayı 6 puan ile 40. sırada tamamladılar.

Türkiye 3 takımımız ise turnuvayı 5 puan ile 44. sırada tamamladı.
Turnuvada ülkemiz adına yarışan bütün sporcularımıza ve gönüllü bir şekilde görme engelli sporcularımıza maçlarında eşlik eden asistan sporcularımıza teşekkür ediyoruz.

Tornelo : https://tornelo.com/chess/orgs/fide/events/fide-online-olympiad-for-people-with-disabilities/lobby
Chess-results : http://chess-results.com/tnr539368.aspx?lan=8&art=16&flag=30