Mobile menu

ELO Puanları Hakkında Yeni Düzenleme

elo puanlar hakknda duzenlemeDünya Satranç Federasyonu’nun Elo tabanını 1000 puana çekmesinin ardından geçen süreç içerisinde ülkemizde çok sayıda düşük Elo puanlı sporcu oluşmuştur. Türkiye’de Elo puanına sahip sporcularımızın % 77’sinin puanı orta seviyenin altındadır(1599 ve altı). %19’u orta seviyede (1600-1999), % 4’ü ise üst seviyede(2000 ve üzeri) bulunmaktadır.

Sporcu sayısına oran ile bakıldığında ülkemiz Hindistan ile birlikte en düşük Elo ortalamasına sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla ülkemizde yer alan sporcuların Elo puanları, normal olarak değerlendirilen ülkelere göre 150-200 puan düşük olmaktadır. Elo ortalaması yüksek, yaşlı nüfusa sahip Avrupa ülkeleri ile değerlendirildiğimizde ise bu oran 300 ve üzeridir.

Çözülmesi gereken sorunlar;

1-    Mevcut yapılan turnuvalar devamlı olarak düşük ratingli sporcu oluşumuna neden olmaktadır.

2-    Sporcular katıldıkları Elo turnuvalarında yeterli sayıda Elo puanlı sporcu ile karşılaşamamaktadır.

Amacımız;

1-       Türkiye’de sporcuların ilk rating oluşumlarında yüksek Elo puanı ile profesyonel satranç hayatlarına adım atmalarını sağlamak,

2-       Türkiye’de Elo turnuvası adıyla yapılan tüm etkinliklerde sporcuların turların tamamında Elo puanı olan sporcularla maç yapmalarını sağlamaktır. Bu şekilde sporcular kayda değer puan değişimlerini sağlayabileceklerdir.         

Yapılacak düzenlemenin ardından Elo turnuvaları aşağıdaki şekilde yapılacaktır;

1-    A kategorisi turnuvalarına en az 1600 ve üzeri Elo puanına sahip sporcular ile Elo puanı olmayan 1600 ve üzeri UKD puanına sahip sporcular katılabileceklerdir.

2-    B kategorisi turnuvalarına 1000-1599 arası Elo puanına sahip sporcular katılabileceklerdir.

3-    1599 ve altı UKD puanına sahip ve Elo puanı olmayan sporcular UKD kategorilerinde yarışabileceklerdir.

Yukarıda yer alan Elo turnuvalarının ardından 1000 puanın altında düşen sporcuların Elo puanları silinecektir. Bu sporcular tekrar bir Elo turnuvasına katılarak yüksek Elo çıkartma şansını yakalayacaktır.

Tedbirler;

Satrancı daha yeni öğrenirken bilinçli veya bilinçsiz şekilde çıkardıkları düşük Elo puanları sporcularımıza faydadan çok zarar vermektedir. Bu suretle düşük Elo puanlı sporcu oluşumuna sebep olan aşağıdaki federasyon faaliyetleri Elo hesaplamalarına dahil edilmeyecektir;

1-       İllerde düzenlenen Küçükler ve Yıldızlar İl Birincilikleri, Küçükler ve Yıldızlar Takım İl Birincilikleri, Kadınlar İl Birincilikleri, Emekterlar İl Birincilikleri, İl Birincilikleri, Kulüpler Şampiyonası İl/Yöre Yarışmaları ve Okul Sporları İl/Bölge Birincilikleri Elo hesaplamalarına dahil edilmeyecektir.

Bu düzenlemenin ardından sporcularımız satrancı öğrendiklerinde doğru hamlelerini doğru zamanda güçlü bir şekilde yapabileceklerdir.  

Detaylı bilgilere aşağıdaki sunuma tıklayarak ulaşabilirsiniz. 
Sunum