Mobile menu

Dünya Şampiyonu Türkiye

sse 8370FIDE’nin ilk kez düzenlediği 2023 Dünya Okullar Takım Satranç Şampiyonası’nda, Türkiye genç milli takımımız namağlup şampiyon oldu. Kazakistan’ın Aktau kentinde, 53 ülkeden 400’den fazla satranç sporcusunun katılımıyla 3-8 Ağustos 2023 tarihleri arasında düzenlenen 2023 Dünya Okullar Takım Satranç Şampiyonası’nda, başarılı performansı ile dikkat çeken Türk Genç Millilerimiz tüm müsabakalarını kazanarak, altın madalyaya ulaştı.Ayrıca sporcularımızdan FM Hasan Hüseyin Çelik ikinci masa ikincisi, FM Adar Tarhan ise üçüncü masa birincisi oldu.  Şampiyonada, Kazakistan gümüş madalya, Hindistan ise bronz madalya kazanan ülkeler oldu. 

12 ve U18 kategorilerinde düzenlenen Dünya Okullar Takım Satranç Şampiyonası’nda, FT Antrenörümüz Doğa Cihan Göksel takım kaptanlığında mücadele eden IM Işık Can, FM Adar Tarhan, FM Hasan Hüseyin Çelik ve WCM Işıl Can’dan oluşan İstanbul ENKA Lisesi takımımımız olarak yarışan genç millilerimiz sekiz turun tamamında galip gelerek ve son maç öncesi şampiyonluklarını ilan ederek, tarihi bir başarıya imza attılar. Şampiyonada takımımızda yarışan ikiz sporcularımız IM Işık Can, WCM Işıl Can da turnuvanın en çok dikkat çeken Türk sporcuları oldu.

Son tur öncesi şampiyonluğu ilan ettiler

Satranç otoriteleri tarafından favori olarak gösterilen takımız Bangladeş, Hırvatistan, Letonya, Paraguay, Hindistan, Kazakistan, Almanya, Moldova takımlarını yendi. Turnuvanın son turu öncesi Almanya karşısında aldığı galibiyetle şampiyonluğunu ilan eden genç millilerimiz şampiyona boyunca otoritelerin yakın takibinde oldu. Akademik hayatlarına da başarıyla devam eden sporcularımız Özel İstanbul ENKA Lisesi’nde satranç bursu ile eğitim hayatlarını sürdürüyorlar.

Şampiyonaya katılan ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Almanya, Moldova, Paraguay, Bangladeş, Venezuela, Sırbistan, Letonya, Peru, Avusturya, Hindistan, Hırvatistan, Ermenistan, Belçika, Moğolistan, Kırgızistan, Ekvador, Kanada, Azerbaycan, İsrail, Özbekistan, Çin, Mısır, Estonya, Slovakya, Kıbrıs Rum Kesimi, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti, Pakistan, İsviçre, Vietnam, Gana, gibi ülkeler yer aldı.

“Turnuvanın favorisiydiler, şampiyon oldular”

Başkanımız Gülkız Tulay, FIDE tarafından ilk kez düzenlenen Dünya Okullar Takım Satranç Şampiyonası’nda büyük bir başarı göstererek, namağlup şampiyon olan sporcularımızı kutlayarak şu ifadelere yer verdi:

“Satrançta müthiş bir heyecan yaşıyoruz. Bakü’deki Dünya Kupası’nda milli sporcularımızın başarı grafiğini gururla izledik. Türk ustalarını dünya otoriteleri yakından takip ediyor. Kazakistan’da yapılan Dünya Okullar Takım Satranç Şampiyonası’nda 18 yaş altı genç millilerimiz çok büyük bir performans sergiledi. FT Doğa Cihan Göksel antrenörlüğünde mücadele eden, IM Işık Can, FM Hasan Hüseyin Çelik, FM Adar Tarhan ve WCM Işıl Can’dan oluşan takımımız 8 tur boyunca başarılı bir performans göstererek, sırasıyla Bangladeş, Hırvatistan, Letonya, Paraguay, Hindistan, Kazakistan, Almanya, Moldova takımlarını yendi ve namağlup şekilde şampiyon oldu. Gençlerimiz müthiş sonuçlara imza atıyor. Önemli bir şampiyonlukta çok başarılı performans sergilediler, turnuvanın favorisi gösterildiler. Dünya Şampiyonu olan genç millilerimizle gurur duyuyoruz. Şampiyonada ülkemize altın madalya getiren genç millilerimizi ve teknik ekibimizi yürekten kutluyorum. Bu başarıda payı olan sporcularımızın ailelerine verdikleri destek nedeniyle teşekkür ediyorum. Türkiye, satrançta alınan başarılarla bir ‘satranç ülkesi’ olduğunu gösteriyor. Dünya ve Avrupa’da Türk satrancı konuşuluyor, sporcularımızın oyunları analiz ediliyor, yorumlar yapılıyor. Sporcularımızla gurur duyuyoruz. Satrançta bu başarı grafiğini sürdürülebilir kılmak için çalışıyoruz.”

sse 8370whatsapp image 2023-08-07 at 20.59.18Düzenlenen ödül törenine Kazakistan Aktau Başkonsolosu Sabri Alptekin katılarak sporcularımızı tebrik etti. 

whatsapp image 2023-08-07 at 20.59.19

Düzenlenen ödül törenine Kazakistan Aktau Başkonsolosu Sabri Alptekin katılarak sporcularımızı tebrik etti. 


whatsapp image 2023-08-07 at 20.59.19 1

sse 8211

FM Adar Tarhan Üçüncü Masa Birincisi 

sse 8217 2

FM Hasan Hüseyin Çelik İkinci Masa İkincisi