Mobile menu

Sporcularımızdan Ukrayna’dan Sonra Bir Çelme de Favori Rusya’ya!

wtcc2017.-round-2 5-1024x762Milli Takımımız sağlam oyunu ile şampiyonanın favori takımı Rusya ile karşılaşmasından 2-2’lik bir skorla ayrıldı!!!

İkinci turda turnuva favorisi Rusya ile karşılaşan Milli takımımız dört masada dört beraberlikle maçtan 2-2’lik skorla ayrılmayı başardı ve turnuva şampiyonluğunu hedefleyen Rusya’ya daha önceki senelerde de olduğu gibi yine puan kaybı yaşatmış oldu. Bütün oyuncularımızı tebrik ediyor, iyi hazırlık ve sağlam oyunlarının devam edeceğini temenni ediyoruz.

Maç öncesi masalardaki eşleşmelere baktığımızda elbette zor bir maç olacağı açıktı. Birinci masada siyah taşlarla Peter Svidler’e karşı oynamak dünyadaki hiçbir oyuncu için kolay bir iş değil ancak Dragan son derece deneyimli bir büyükusta ve Carlsen dahil elit oyuncularla oynama tecrübesine de sahip.  Nitekim oyuncumuz bir Şah-Hint partisinde çift fil ve aktif taşlarının yapısal zayıflıklarını kompanse ettiği bir konum elde etti ve Svidler oluşan ilginç ve karşılıklı şansların olduğu konumda riske girmeyerek berabereye razı oldu.

İkinci masada Mustafa Yılmaz Viyana’da daha önce Lupulescu’ya karşı oynadığı oyunun birebir aynısını oynayarak tamamen teorik bir parti sonucu Vitiugov ile berabere kaldı. Elbette maç stratejisi anlamında oyuncumuzun buna bir itirazı yoktu, öyle görünüyor ki Ruslar da stratejilerini Matlakov ve Fedoseev üzerine kurmuştu. İlk iki masada nispeten rahat ve kısa iki partinin ardından son iki masadaki oyunlar daha uzun ve çekişmeli oldu.

Üçüncü masada henüz yeni Avrupa şampiyonu olmuş rakibi Matlakov karşısında Emre Can’ın seçimi Şah-Hint Savunması’ydı. Matlakov, daha önce sadece bir defa oynadığı fazla rastlanmayan bir sistemi seçerek GM Can’ı şaşırtmak istese de oyuncumuzun doğru oyunu sonrası siyah açılış sorunlarını çözerek oyunu eşitlemeyi başardı. Şık 35…Ag3! ve sonrasındaki Ae2-c1+ fikrini de bulan Emre, güzel bir partiye imza atmış oldu. Sanırım Matlakov bu varyantı oynamayı bir süre bırakacaktır!

art 1554-1024x683Maçın en uzun ve en heyecanlı oyunu dördüncü masadaydı. Berlin’e karşı c6 atını kırıp yapısal avantajını değerlendirmek amaçlı sakin bir varyant seçen Vahap, 19-33. hamleler arası gerçekten Carlsen’i hatırlatan ustaca bir oyun ortaya koydu ve küçük hamlelerle hafif bir üstünlüğü ele geçiriyor gibi duruyordu. Ancak 36. hamlede oyuncumuzun rakibinin Ve8 temposuna izin vermesi ve bir sonraki hamlede Kh6 sonrasında h5 piyonunun düşmesi iyi giden partiyi bir anda tersine çevirdi ve oyuncumuz berabere için mücadele etmeye başladı. Daha yeni 2700 ELO barajını geçen son derece formda bir oyuncu olan Fedoseev’in talih yıldızı yine parlıyor gibi görünüyordu ancak Vahap pes etmedi ve rakibine piyon altta zor bir oyunsonunda sorun yaratmaya devam etti. Çetin mücadelesinin karşılığını berabere bir finale kalarak alan oyuncumuz az zamanı kalmasına karşın hata yapmadı ve beraberliği kurtararak bir anlamda günün kahramanı oldu. Bir anlamda dün Dragan’ın kurtardığı zor kale finalinden sonra ikinci turda da benzer bir senaryoya imza atan oyuncularımız yine güçlü bir rakibe karşı puan almanın sevincini yaşamış oldular.

Millilerimizin yarınki rakibi, sıralamada altımızda yer alan ancak asla hafife almamamız gereken Norveç. Oyuncularımızın başarılı oyunlarını sürdürerek maç galibiyetine imza atacaklarını umuyoruz!

Günün diğer önemli maçlarında ise Polonya ve Çin sırasıyla ABD ve Hindistan’ı 2,5-1,5 ile geçmeyi başardı ve sıralama için çok önemli galibiyetlere imza atmış oldular. Ukrayna ise komşusu Belarus ile 2-2 berabere kalarak beraberlik serisini sürdürdü. Alt sıraları ilgilendirdiğini söyleyebileceğimiz maçta ise Norveç Mısır’ı 2,5-1,5 geçmesi bildi.

Kadınlarda ise favorilerin eşleşmeleri çekişmeli geçti. Ukrayna-Çin ve Gürcistan-Polonya 2-2 berabere kaldı. Hindistan, ABD’yi 2,5-1,5 yenerek önemli bir galibiyet elde etti. Rusya ve Azerbaycan ise Vietnam ve Mısır’ı rahat geçtiler: 3-1 ve 4-0.

Yarın TSİ 13.00’te başlayacak üçüncü tur mücadelelerini kaçırmayın!

Turnuva Sayfası - Canlı Yayın

Haber: Tarık Selbes

(Fotoğraflar turnuva sayfasından alınmıştır)