Mobile menu

Bileğimiz Bükülmüyor! 6. Tur’da Hindistan ile 2-2 Berabere!

art 4213-1024x6832Türkiye Satranç Milli Takımı, Ukrayna, Rusya, Çin, Polonya gibi satrancın devleri olan ülkelerin ardından bugün karşılaştığı Hindistan karşısında da harika bir performans sergiledi.  Bugün mağlubiyete çok yakınken bile mücadeleyi hiç bırakmayan ve savaşarak yine maçı kurtaran oyuncularımızın hepsini teker teker tebrik ediyoruz. Türkiye fırtınası Sibirya’da esmeye devam ediyor! 

Masalardaki eşleşmelere bakarsak, turun ilk biten oyununda Hintli IM Sagar Shah’ın nitelemesiyle “duvar gibi” sağlam duran Dragan Solak genç ve kuvvetli rakibi Vidit’e (2692) Slav’da en ufak bir üstünlük şansı bile tanımadı ve çok rahat bir şekilde eşitleyerek siyah taşlarla yine önemli bir beraberlik aldı. Şu ana kadar altı oyunun altısını da berabere bitirmeyi başaran oyuncumuz gerçekten elit oyuncular karşısında harika bir performans göstermeye devam ediyor.

 

art 4043-683x1024Günün bizim adımıza en iyi görünen partisi ise ikinci masadaki Mustafa Yılmaz-Adhiban (2670) eşleşmesiydi. 22. hamleye kadar Banikas-Akopian Avrupa Şampiyonası 2009 partisini izleyen oyun Adhiban’ın 22…Af3 yeniliğiyle farklı bir çizgi izlese de Mustafa’nın da gösterdiği gibi bu hamle de siyahın sorunlarına bir çözüm değil. Nitekim piyon önde ve ters renkli fillerin olduğu konumlarda önemli olduğu gbi inisiyatifi de elinde bulunduran GM Yılmaz’ın can sıkıcı bir baskısı vardı ancak dikkatsiz 42. Şf1? hamlesi siyaha  43…Vd7 ile vezirleri kesme fırsatı tanıdı ve ters renkli filler ile birer atın olduğu piyon altta bir oyunsonunda Adhiban partiyi kurtarma şansları elde etti. Pes etmeden rakibini zorlamaya devam eden Mustafa karşısında Hintli oyuncu inanılması güç bir 53…Fxf4?? kırışmasıyla oyunu berabere yaptığını sandı ancak GM Yılmaz’ın hemen gösterdiği gibi bu hamle oyunu piyon altta kayıp bir fil-at finaline taşıyordu! Gerçekten bu seviyede inanılmaz bir hata ama bunda GM Yılmaz’ın oyun boyu süren baskısının da büyük etkisi var kuşkusuz. Böylece beş sağlam beraberliğin ardından ilk galibiyetine imza atan GM Yılmaz’ın bu turnuvadaki oyunu için her türlü övgü az kalıyor. Hemen hemen hiç kötü konuma düşmeden elde edilmiş mükemmel bir 3,5 puan! Tebrikler!

Son iki masa ise bizim adımıza kaygı verici görünen masalardı. Üçüncü masada Emre Can’ın Najdorf’u karşısında Sasikiran d5 piyonunu hızlı bir gelişim ve açık hatlar için feda ederek sert bir varyant oynadı. Emre, partiyi uzun süre son derece doğru oynayarak eşitlemeye çok yaklaşsa da 29…Vd6? doğal hamlesiyle rakibine partiyi kazanma şansı tanıdı. Kazancı 36. Kxd8? ile kaçıran (36. Ke1! doğru hamleydi) Sasikiran karşısında oyuncumuz zaman kontrolünü zor ama savunma şansları bir olan bir vezir+at, vezir+fil ve duble fazla piyon finaliyle geçmeyi başardı. Ancak hiç kolay bir oyunsonu değildi ve Emre de beyazın f4-f5 sürüşüne iyi bir yanıt bulamayınca parti bir kez daha kayıp oldu. Son ana kadar savaşan oyuncumuz mücadeleyi bırakmasa da bir piyon daha kazanan ve iki piyon fazla vezirleri kesmeyi başaran Krishnan Sasikiran galibiyete uzanmasını bildi. Mücadelesi ve elbette bu zamana kadarki mükemmel performansıyla Emre de büyük bir alkışı hak ediyor!

Son masada ise bu tur sıra genç oyuncumuz Batuhan Daştan’daydı. Parimarjan Negi karşısında beyaz taşlarla İtalyan’da vezir kanadında piyon sürüşünü biraz fazla kaçıran Batuhan, ileri sürdüğü piyonlar zayıf kalınca piyon altta kaldı ancak ondan sonraki mücadelesi inanılmazdı. Tam kaybetti dediğimiz sırada yeni şanslar bulan oyuncumuz Negi’nin işini olabilecek en fazla şekilde zorlaştırdı ve bunun da ödülünü beraberliği kurtararak aldı! Batuhan ve Vahap’ın pratik kuvvetleri gerçekten çok fazla ve bunu böyle bir turnuvada güçlü oyuncular karşısında bile gözlemlemek bizim adımıza son derece sevindirici. Kedi gibi dokuz canlı bir dördüncü masamız olduğunu söylesek herhalde yanlış olmaz.

Tebrikler çocuklar!

Turnuvada yedinci tur yarın TSİ 13.00'te oynanacak. Millilerimizin bu sefer rakibi ABD! Bir kez daha başarılar dileyerek heyecanla yarınki maçı beklemeye başladık bile!

 

Haber: Tarık Selbes

 

Turnuva Sayfası - Canlı Yayın

(Fotoğraflar turnuva sayfasından alınmıştır)

 

art 4213-1024x6832