Mobile menu

“Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projesi Şehit Yakınlarımız için Unutulmaz Oldu!

img 4203Türkiye Satranç Federasyonu tarafından PTT'nin destekleri ile hayata geçirilen, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin "fikir annesi" olduğu ve öncülüğünde gerçekleşen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen "Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projesi" son derece coşkulu bir ödül töreni ile sona erdi.

Projenin 18 Temmuz 2017 tarihinde Çanakkale Kolin Otel'de gerçekleşen kapanış töreni; Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Vali Yardımcıları Cezmi Batuk, Ömer Faruk Ateş, Bekir Sıtkı Dağ, Adil Karataş, Abdullah Köklü, Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, TSF Başkanı Gülkız Tulay, , Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ersin Fırat, İl Millî Eğitim Müdürü Osman Özkan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Vekili Dr. Firuz Erdil, Balıkesir Valiliği Protokol ve Basın Müdürü Metehan Gedik, Çanakkale İdare Mahkemesi Başkanı Erkan Arslan, Adalet Komisyonu Başkanı Yemliha Karakoç, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı V. Zülküf Memiş, PTT Çanakkale Başmüdürü Hüseyin Zengin, Spor Şube Müdürü Sedat Bektaş, TSF Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Maden, Çanakkale İl Temsilcisi Yasemin Kaçar ve Çanakkale Satranç ailesinin katılımları ile gerçekleşti.

img 4092Kapanış töreninde konuşma yapan TSF Başkanı Gülkız Tulay, beş gün önce Çanakkale'de başlattıkları 'Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projesi" ile şehitlerimizin emaneti çocuklarımızın ve ailelerinin satranç öğrenmesi ve bambaşka bir dünya ile tanışmaları için kolları sıvadıklarını belirtti. "Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projesi"ni hayata geçirmenin, kendisi için anlamının büyük olduğunu ifade eden Tulay konuşmasına şöyle devam etti:

"Projemiz ile gençlerimizin kale gibi sağlam, kale gibi güçlü bir gelecek kurmasına aracılık etmek istedik. Çanakkale'de uzman antrenörlerimizin eğitimleri ve psikoloğumuzun desteği ile gelecek için güçlü hamleler inşa ettik.

Gençlerimiz sadece satranç öğrenmekle kalmadı, Çanakkale'nin tarihi ve kültürel mekânlarını da gezdiler. Ülkemizin dört bir yanından gelip yeni arkadaşlıkların, dostlukların temelini attılar. Satranç sporuyla yeni bir dünyaya köprü kurdular. Şehitlerimizin emaneti çocuklarımız ve gençlerimiz hem öğrendiler, hem eğlendiler.

Projemizin beni en çok mutlu eden gelişmesi ise, annelerimizin de satranç öğrenmesi oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin katıldığı projemizin açılış toplantısında da çağrı yapmıştık ve "Haydi Kızlar Satranca" demiştik. Kadınlarımızın, kızlarımızın satranç öğrenmesini hayatlarını satrançla kurmalarını istiyoruz. Bu sebeple, Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projemizde annelerimize, kadınlarımıza ulaşmak, onların satranç sporu ile tanışmasına tanıklık etmek bizleri mutlu etti. Şehit eşleri ve anneleri de satranç taşlarına dokunarak çocuklarına bu yolculukta arkadaş oldu. 

Bu eşsiz projenin çocuklarımızın ve ailelerinin hafızalarında güzel bir anı olarak kalmasını ve projemizin ilerleyen yıllarda satranç sporuna ilgi duyan tüm şehit çocuklarına, gençlerine ve ailelerine ulaşmasını diliyorum.

Bu anlamlı projeye fikir anneliği ve öncülüğünü yapan Emine Erdoğan Hanımefendi başta olmak üzere, desteklerini esirgemeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza ve PTT Genel Müdürlüğümüze, bizlere ev sahipliği yaptığı için Çanakkale Valiliğimize ve İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum."

img 4106Tulay'ın ardından konuşmalarını yapan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise projenin çocuklarımızın geleceğinde yeni bir umut ışık olacağını belirterek başladı konuşmasına. "Emine Erdoğan Hanımefendinin fikir annesi olduğu projeyi şehitler diyarı Çanakkale'de misafir etmekten onur duyduk" diyen Tavlı, projenin ilk aşamasının Çanakkale'den başlatılmasından onur duyduklarını ifade etti. Tavlı konuşmasında şöyle devam etti:

"Gelecek nesiller için atılan adımlar çok değerli. Satranç sporunda atılan adım ülkemizin geleceği için çok önemlidir. Projenin şehitlerimizin emaneti olan çocuklarımızın hayatından yeni bir sayfa açılacağını umut ediyorum. Gençlerimize yönelik bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal olarak gerçekleşsek gayreti destekliyoruz. Satrançta gençlerimizi bu açıdan destekliyor. Projenin paydaşlarına baktığımızda ne kadar önemli bir iş yapıldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gittiği her yerde çocuklarımıza satranç takımı dağıtması çok anlamlıdır. Gençlerimiz bu proje ile hem kendilerinin hem de ülkemizin istikbaline yönelik hamleleri anlamış ve planlamış olacaktır. Satranç hayatın küçük bir örneği ve modelidir. Satranç eğitimi alanlar hayata dair iyi bir donanım kazanmıştır. Türkiye'nin geleceği stratejik düşünebilen, mücadeleci ruha sahip bir gençlikle garantiye alınabilir. Milli menfaatler karşısında tüm hamlelere şah mat diyecek bir ufukla yetişecek bir gençlik olduğunu inandığımızı ifade etmek istiyoruz.

Çocuklarımızın gönlünde satranç sevgisinin büyümesine katkı yapan projeyi Çanakkale'de başlatılmasına vesile olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Hanımefendiye teşekkür ediyorum. Güzel Çanakkale'yi keşfetmeniz bizi memnun etti. Çeşitli etkinliklerle dinlenme fırsatı buldunuz. Kampımız süresince en iyi hizmeti sunmaya çalışan kamu çalışanlarına, satranç eğitmenlerine, TSF Başkanına ve tüm emek verenlere teşekkür ediyor, sevgi ve saygı ile selamlıyorum."

Eğitim kampının katılımcılarından şehit çocuğu Dilara Taş da törende bir konuşma yaparak, "Bu proje çok güzeldi. Çocuklara abla oldum. Abla olduğuma bakmayın, karşılaşmalarda beni yendiler. Anneler benden daha heyecanlıydı. Anneler daha iyi bilir, çocukların dikkatini toplamak çok zordur. Ama bu çocuklar 64 kareye bir anda odaklanabildiler. Satranç öğrenmenin yanında eğlendik, gezdik, yüzdük. Bu projede yer almaktan satranç öğrenmekten çok mutluyum" açıklamasında bulundu.

Yine eğitim kampı katılımcılarından şehit yakını Esra Toker ise kamp programı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Öğretmenlik okuyordum, vaktim olmadığı için satranç sporunu sevmeme rağmen öğrenememiştim. Burada satrancın temelini aldım ve alt düzey bilgim oldu. Geliştirmeyi de düşünüyorum. Biz Çanakkale'de satranç öğrenmenin yanında çok eğlendik. Çocuklar birbirine kenetlendi. Çok güzel bir atmosferdi. Açıkçası bittiği için çok üzülüyoruz. Bu tarz projelerde yer almayı ve sürdürülebilir olmasını çok isterim"

Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi kamp programı süresince 100'e yakın şehit yakını, Milli takım antrenörümüz Doğa Cihan Göksel, antrenörler Nasiye Alabaş, Cemile Yiğit Can, Hilal Taş, Gülsen Atam, Fehmi Oğuz Özkeroğlu tarafından ve psikolog Ebru Altınel Canbazoğlu eşliğinde seviyelerine göre dersler aldılar. Uzman antrenörlerden aldıkları eğitimlerle satranç sporunda kendilerini geliştiren çocuklar ve aileleri, ders dışı zamanlarda da eğitim kampı çerçevesinde düzenlenen Çanakkale turunda Aynalı Çarşı, Denizcilik Müzesi, Truva Ören Yeri, Çanakkale Şehitliği'ni gezdiler. Şehit yakınları, ayrıca egzersiz, yüzme, sinema gibi çok sayıda etkinlikte dostluklar kurarak eğlenceli zamanlar da geçirdiler.

Gençlerde satranç kültürünün oluşması, spor aracılığı ile birbirleriyle kaynaşması, arkadaşlık ve dostluk duygularının geliştirilmesi de hedeflenen eğitim kampı, 18 Temmuz 2017 tarihinde düzenlenen satranç turnuvası ile sone erdi. 5 tur üzerinden oynanan turnuva sonunda tüm katılımcılara katılım belgesi ve özel ödüller protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Projede yer alan tüm katılımcılara TSF tarafından satranç takımı, satranç kitapları, Çanakkale Valiliği tarafından tablet, Balıkesir Valiliği tarafından mermer satranç takımı ve PTT tarafından cep satrancı hediye edildi. 

Daha sonra farklı şehirlerde gerçekleştirilmesi planlanan Kale Gibi Gelecek-Satranç Eğitim Projesi kapsamında yüzlerce şehit yakınına satranç öğretilmesi ve başarılı olanların sporcu olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.

FOTO GALERİ

img 4080

settifikakgg17

img 4155

img 4171

img 4174

img 4177

img 4185

img 4186

img 4193

img 4195

img 4199

img 4203

img 4215