Mobile menu

Avrupa Kulüpler Kupası’nda Son Tura Giriliyor

r 20171013 ecc antalya r6 3877 ulvi sadikhov karaman belediyesi aryan tari valerenga sjakklubbAltıncı tur şampiyonluk yarışı için çok önemliydi. Tur sonunda kadınlarda turnuva öncesi beklenildiği şekilde Batum Satranç Kulübü Nona bir adım öne çıkmayı başarırken genel kategoride ise sürpriz bir şekilde bir puan farkla tek başına lider olan kulüp Odlar Yurdu oldu.

Genel

İlk iki seri başının mücadelesi, Alkaloid-Globus maçı elbette bugünün en önemli olayıydı. Eğer bu iki takımdan biri bugün maçı kazanabilseydi büyük ihtimalle şampiyon da olacaktı ancak berabere kalınca her ikisine de yaramadı ve üç numaralı seribaşı Mednyi Vsadnik’i yenen Odlar Yurdu bir puan öne geçti.

Alkaloid-Globus maçında oyuncuların temkinli yaklaşımları sonucu birçok oyun kısa sürede berabere bitti. Bir oyuncunun nispeten bir avantaj sağladığı iki oyundan bir olan Nepomniachtchi-Kryvoruchko partisinde Ukraynalı oyuncu d3’e olan baskısı sayesinde bir üstünlük elde ettiyse de taş kırışımlarına izin vermesi sonucu üstünlüğü yavaş yavaş eridi ve oyun zaman kontrolünden hemen sonra berabere sonuçlandı.

Maçta biten son oyun birinci masadaki Ding Liren-Kramnik mücadelesiydi. Eski şampiyon iyi bir oyun çıkartıp rakibine problem yaratmayı başardıysa da Ding hata yapmayınca oyun berabere sonuçlandı.

Tura girerken birinciliği Globus’la paylaşan Odlar Yurdu için bugün her şey çok güzel geçti. Mednyi Vsadnik (“Bronz Atlı”, Petersburg’da Büyük Petro’yu atının üstünde gösteren ünlü heykel ve yine Puşkin’in ünlü bir şiiri) kulübünü 3,5-2,5 yenen Azeriler, eğer Abasov Rodshtein’ı zor ama kazanç bir finalde yenebilse daha farklı bir sonuca da imza atabilirdi. Diğer masalarda Mirzoev ve Mamedov açılıştan kötü duruma düşseler de sonradan rakiplerinin tanıdığı fırsatları iyi değerlendirip konumlarını eşitlemeyi başardılar. Naiditsch-Svidler ve Guseinov-Fedoseev oyunlarında ise üstünlük elde eden taraf Azerilerdi ve her ne kadar Peter Svidler berabereyi kurtarmayı başardıysa da, formsuz Fedoseev iyi bir oyun ortaya koyamadı ve kaybetti.  

Legacy Square Capital Beer Sheva Satranç Kulübü’ne yine 3,5-2,5’luk skorla üstünlük sağlamayı başardılar. Rus takımı için galibiyeti getiren isim Mikhalevski’ye kazanan Zvjaginsev oldu. Rus kulübü tur sonunda 9 puna ulaşmış oldu ve Alkaloid, Csm Baia Mare ve AVE Novy Bor ile birlikte üçüncülüğü paylaşıyor.

Csm Baia Mare- AVE Novy Bor maçında ise sadece iki beraberlik olmasına karşın galibiyetlerin paylaşılması maçın da berabere sonuçlanmasına yol açtı. Bu beraberliklerden biri, Lupulescu-Navara oyunu öğretici bir hisar fikri içeriyordu:

Lupulescu-Navara

lupulescu-navara

h2-piyonu olmadan Grigoriev’in 1917’de analiz ettiği pozisyonun aynısı. Dvoretsky’nin Oyunsonu Elkitabı’nda belirttiği gibi siyah beyaz vezirin f8’e gelmesine izin vermemeli ve h6 oynatmamalı. Kale e6-h6 arasında gidip geliyor ve beyazın kazanç şansı yok.

Navara bu fikri iyi biliyordu ve kusursuz bir şekilde uygulayıp Lupulescu’dan çok kritik bir yarım puan almayı böylece başardı. Ancak bu konumun öncesinde oyun kazanç mıydı, orası daha derin bir incelemeyi hak ediyor. Ama büyük ihtimalle beyaz daha incelikli oynayabilirdi.

Kulüplerimize bakarsak bugün tek kazanan ekibimiz Beşiktaş oldu.3CS takımını 3,5-2,5 yenen oyuncularımız böylece son tura 8 puanla sekizinci sırada giriyorlar ve son tur rakipleri de dişimize göre olan LSG Leiden. Bir galibiyetle 10 puana yükselecek olan takımımız turnuvayı üst sıralarda noktalamak için iyi bir şansa sahip. Tebrikler!

Kadınlar

Kadınlarda bugün fazla sürpriz yaşanmadı. Batum Satranç Kulübü Nona Legacy Square Capital’a Dzagnidze ve Batsiashvili’nin galibiyetleriyle 3-1 kazandı ve 10 puanla son tura tek başlarına lider giriyorlar. Onların bir puan gerisinde 9 puanla altıncı turu noktalayan Odlar Yurdu, bugün güzel bir sonuca imza attı ve UGRA Satranç Kulübü’nden bir puan almasını bildi. Gerçi bunda Baira Kovanova’nın üstün bir oyunu zaman sıkışmasında mat fikrini görmeyip materyal vermek zorunda kalması ve beklenmedik şekilde kaybetmesinin büyük payı vardı.  İki numaralı seribaşı UGRA Satranç Kulübü için büyük bir darbe, zira 8 puanda kaldılar ve şampiyonluk şansları kalmadı.

Bossa Nova bugün kulübümüz Anatolia’yı 3-1 yendi ve ilk üç iddiasını sürdürdü. Bu maçta tek puanımızı FM Stetsko’yu yenen WFM Çağıl Irmak Arda aldı. Oyuncumuz gerçekten çok iyi bir turnuva geçiriyor ve 5/6 puan ve 2402 ELO performansıyla şu anda 104 ELO kazanmış durumda! Tebrikler Çağıl Irmak Arda’ya!

Arda-Stetsko

arda-stetsko

Çağıl’ın 25.Af4! oynayarak açmazdan yararlanmayı denemesinden sonra oluşan konum.

Stetsko’nun oyundaki tek hatası bu konumda geldi, o da WFM Arda’nın kazanması için yeterli oldu 25...Axf4? [25...Kxb3 ile kaliteyi vermek gerekiyordu 26.cxb3 Axf4 27.gxf4 Kxb3 siyah için iyi bir konumla]

Bundan sonra ise WFM Arda kusursuz bir oyun oynadı:

26.Vxf7+ Şh8 27.Vxf4 d5 28.Kd1 Vc6 29.Kfe1 Kd8 30.Vf7 Vd7 31.Ke5 Ac6 32.Vxd7 Kdxd7 33.Kexd5 Kxd5 34.Kxd5 c4 35.Fxc4 Kxb2 36.Fxa6 Kxc2 37.Fb5 Ab4 38.Kd4 Kb2 39.a5 Ac2 40.Kd8+ Şh7 41.Fd3+ g6 42.Kd7+ Şg8 43.Fxc2 Kxc2 44.a6 1-0

Son tur yarın 15.00’da başlayacak. Genel kategoride AVE Novy Bor-Odlar Yurdu ve Globus-SHSM Legacy Square Capital maçları şampiyonu belirleyecek. Kadınlarda ise kritik maçlar Batum Satranç Kulübü Nona-Cs Studentesc Medicina Timisoara ve Odlar Yurdu-Marmara eşleşmeşleri. Ayrıca Bossa Nova ve Ugra’nın üçüncülük için iyi şansları var.

Artık turnuvanın sonuna geldik. Yarın canlı yayında GM Bartlomiej Heberla, IM Can Arduman ve WGM Keti Tsatsalashvili’nin yorumlarıyla son tur heyecanını kaçırmayın!


Turnuva Sayfası

Haber: FM Tarik Selbes     

 IMG 5297

Beşiktaş Jimnastik Kulübü


                                                                                                                 IMG 5332

Anatolia
 

img 8122
Genç Akademisyenler Eğitim Kültür ve Araştırma Kulübü
 

IMG 8120

Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü

 

IMG 8125
Karaman Belediyesi Spor Kulübü
 
 
img 8127
Marmara - Mediterranean
 
IMG 8129
Aegean