Mobile menu

Avrupa Görme Engelliler Bireysel Şampiyonası İngiltere’de Yapıldı

Görme engelli satranç ustaları Uluslararası Körler Satranç Birliği (İBCA)’nın düzenlediği 2007 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonasında mücadele ettiler. Elleriyle  dokunarak özel satranç tahtalarında beyin güçlerini ve satranç becerilerini yarıştırdılar. 


 
Turnuva İngiltere’nin kuzeyinde, İskoçya sınırına yakın şirin bir kasaba olan Durham’da 14—23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti. Aidans Koleji kampusünde düzenlenen turnuva heyecanlı maçlara sahne oldu. Yirmi ülkeden yaklaşık seksen satranççının katıldığı karşılaşmalarda oyuncular dört hatta altı saate kadar uzayabilen zorlu maçlarda kozlarını paylaştılar.

Lütfen haberin devamını okuyunuz.


Ülkemizi temsilen dört sporcumuz turnuvada yer aldı.
 
On gün boyunca bir dinlenme günü haricinde sporcular toplam dokuz karşılaşma yaptılar. Turnuva sonunda ilk üç sırayı Çekoslovak Rus ve Ukraynalı  sporcular elde ettiler. Elli hatta yetmişbeş yıllık satranç deneyimine sahip Alman, İngiliz ve İspanyol körler satranç federasyonları ilk sıraları fazla zorlayamadı. Beklenmedik bir sonuç ise geçen yılların şampiyonlarının ilk 20 sıra içine bile girememesi oldu. Bu sonuç turnuvanın düzeyini göstermek açısından oldukça önemli.   
 
Türk satranççının başarısı!
 
Sporcumuz Selim Altınok 2000 ratingliler altı kategorisinde en iyi dereceyi yaparak birincilik ödülü aldı. Altınok sahneye çıkıp ödülünü alırken satrançta ilk defa ülkemizi kürsüye taşımanın gururunu yaşıyordu.

 
 
Selim Altınok turnuvadaki dokuz karşılaşmadan sekizini uluslar arası raiting puanı (ELO) sahibi tecrübeli rakiplere karşı oynadı. İtalyan şampiyonunu ve Macarların eski ustası Nemets’i yenmeyi başaran Altınok, Rus ve Almanların iki kuvvetli satranççısını da malup etti. Altınok gösterdiği başarılı performansla 2128 ELO puanı çıkardı. Böylelikle genel klasmanda bir çok tecrübeli oyuncunun bulunduğu kategoriye girmeyi başardı.
 
Selim Altınok turnuvayı beş puanla tamamlarken, eski dünya şampiyonları Krilov ve Berlinsky ile aynı puanı elde etmiş oldu. Diğer oyuncularımız Kerim Altınok 4 puan, İsmail Demirel 3.5 puan, Levent Açlan ise 3 puanla karşılaşmaları tamamladılar.
 

Selim-Nemets Maçı            Kerim-Spele Maçı                Tüm Maçlar
 
Selim ve Kerim Altınok kardeşlerin maçlardan sonra akşam saatlerinde Kolej kampusündeki dinlenme salonunda enstrumanları ve sesleriyle yaptıkları müzik yeni ilişkiler ve dostluklar kurulmasına katkıda bulundu, ayrıca, organizasyon ve diğer ülke sporcularının beyenisini kazandı, Türkiye açısından da iyi bir tanıtım oldu.

Ekibimizin antrenörlüğünü Tarık Kumlalı, kafile yöneticiliklerini de Selçuk Büyükvural ve Simten Kamber yapıyordu. Türkiye Satranç Federasyonu başkanı Ali Nihat Yazıcı da seyahatin bir bölümüne katılarak oyuncularımıza önemli motivasyon sağladı.