Mobile menu

Dünya Şampiyonası Başlıyor

Dünya Satrancının En BüyüÄŸü Belli Oluyor

Meksika'nın baÅŸkenti Mexico City'de 12 - 30 Eylül 2007 tarihleri arasında 2007 Dünya Satranç ÅžampiyonluÄŸu turnuvası olacak. Bu turnuva, dünya ÅŸampiyonluÄŸu sisteminde bir daha turnuva düzenlenmeyeceÄŸi için tarihi bir önem taşıyor. Turnuva boyunca web sitesinde turnuva ile ilgili haberleri ve bilgileri bulabileceksiniz. Turnuva baÅŸlamadan önce ise Basın Sorumlusu Özgür Akman, turnuvaya kimler katılıyor, katılanların son aylarda form grafikleri ve turnuvada neler yapabileceklerine iliÅŸkin tahminleri haberin devamında okuyabilirsiniz. Ayrıca web sitesi forumunda açılan ankette kimin dünya ÅŸampiyonu olacağını tahmin edebilirsiniz.

Federasyon BaÅŸkanı Ali Nihat Yazıcı'nın Meksika'dan Chessbase için  hazırladığı haberi okumak için buraya tıklayınız.

Resmi Sayfa

Meksika 2007 dünya satranç tarihinde bir dönüm noktası olabilir. Dünya ÅŸampiyonluÄŸu sisteminin krizinin sona ermesi için yapılan plan aslında bu turnuvayla uygulamaya konuyor ve FIDE yöneticilerinin umudu, yeni ve satranç camiasının mümkün olduÄŸu kadar farklı kesimlerinin aklına yatan bir sistemin geliÅŸtirilmesi. Bir daha uzun süre dünya ÅŸampiyonluÄŸu turnuvası göremeyebiliriz. Bakalım Kramnik, bu turnuvayı da kazanıp ünvanını koruyabilecek mi? Anand, rating listesinin birinci sırasına yükseldikten sonra dünya satrancının tacını da ele geçirebilecek mi? "Åžakacı" Aronian, turnuvadaki rakiplerine kötü bir ÅŸaka yaparak dünya ÅŸampiyonu olacak mı? Leko, yeniden satrancın zirvesine açılan kapıyı daha sert yumruklarla zorlayacak mı? Bu kadar denk bir turnuvada sıralamayı önceden tahmin etmek güç, yine de bazı isimler turnuvada biraz daha öne çıkıyor.

Vladimir Kramnik

GeçtiÄŸimiz yıl, iki dünya ÅŸampiyonluÄŸu ünvanını birleÅŸtirmek amacıyla oynanan olaylı maçta Veselin Topalov'u yendiÄŸi için Meksika'da oynamaya hak kazandı. Hakkında Meksika'da oynamayacağı iddiaları ortaya atılmasına (örneÄŸin bu iddiayı ortaya atanlardan birisi Garry Kasparov'du) raÄŸmen Ocak ayında oynayacağı kesinleÅŸti.

Kramnik, 1990'larda elit satranca hızlı bir giriÅŸ yaptı ve dünyanın en iyi 2-3 oyuncusu arasındaki yerini aldı. 2000 yılında Garry Kasparov'u yendi ve dünya ÅŸampiyonu oldu. 2003 ve 2004 yıllarında Linares'i kazanıp, daha sonra Peter Leko'ya karşı ünvanını koruduysa da 2005-2006 yılları onun için saÄŸlık sorunları, yeniden birleÅŸme sürecinde aldığı kararlar nedeniyle kendisine yapılan eleÅŸtiriler ve turnuvalarda baÅŸarısız olmasından dolayı zorlu geçti. 2007'de ise toparlandı. Monaco ve Dortmund turnuvalarını kazandı. SaÄŸlık sorunları düzeldi. Evlenerek özel hayatında da yeni bir sayfa açtı. Hayatını düzene sokmuÅŸ, saÄŸlıklı bir Kramnik Meksika'da ünvanını korumak isteyecektir. Bununla birlikte, Meksika'da birinci olmasa bile önceki dünya ÅŸampiyonu olarak turnuvayı kazanan isimle bir maçta kozlarını paylaÅŸacak. EÄŸer kazanırsa rakibi Topalov olacak. Artık el sıkışmak bile istemediÄŸi eski dünya ÅŸampiyonuyla yeniden dünya ÅŸampiyonluÄŸu için mücadele etmek isteyebilir. Yine de kendisini ispat etmek isteyen Kramnik, kendisi hakkında ortaya atılan iddialara Meksika gibi prestijli bir turnuva da birinci olarak cevap vermek isteyecektir. Kramnik turnuvanın favorilerinden birisi. SaÄŸlam oyunu ve konumsal anlayışıyla turnuvada yenilmesi en güç oyuncu gibi görünüyor.

Vishwanathan Anand

2005 San Luis'de 2-3. dereceleri paylaÅŸtığı için Meksika'da doÄŸrudan yer almaya hak kazandı. 1992 Reggio Emilia turnuvasını kazandığından beri dünya satrancının elitindeki yerini saÄŸlam bir ÅŸekilde koruyan Vishy Anand, aslında zirvenin son yıllardaki en istikrarlı oyuncularından birisi. 1995'te Kasparov'a karşı Dünya ÅžampiyonluÄŸu Maçı oynadı ve maçın ikinci yarısında Kasparov'un geriden gelip onu geçmesine engel olamadı. Madras Kaplanı lakaplı Vishy, 1997'de FIDE Dünya Åžampiyonası'nda Karpov'a finalde yenildi. 2000'de ise Shirov'u yenerek FIDE Dünya Åžampiyonu olmayı baÅŸardı; ancak bir sonraki döngüye katılmadı. Bu sene satrancın Wimbledon'u Linares'i kazanarak rating listesinde hayatında ilk kez birinci sıraya yükseldi. Turnuvada Kramnik ile beraber 2800 elo barajını aÅŸan iki isimden birisi.

Evrensel oyunu, yapacağı hamlelere hızlı karar vermesi ve hızlı satrançtaki müthiÅŸ becerisinin yanı sıra satranç severlerin de en sevdiÄŸi isimlerden olan Anand, Kasparov'un Hindistan'ın DNA gazetesine verdiÄŸi demece göre turnuvanın açık favorisi. Birçok kiÅŸi böyle düÅŸünürdü; ancak San Luis'de Topalov'un turnuvayı domine eden performansına cevap verememesi, az çok standart performansıyla turnuvayı tamamlaması ise birçoklarını hayalkırıklığına uÄŸrattı. Anand, turnuvanın en büyük favorisi. Üstelik bu sefer, karşısında 2005 San Luis'de Topalov gibi çok formda, çok hırslı ve 6,5/7 gibi bir seri yakalayacak bir isim yokmuÅŸ gibi görünüyor. Ayrıca elitin en yaÅŸlı isimlerinden olan Anand'ın bu üstün performansını birkaç yıl sonra koruması daha da zorlaÅŸacaktır. Bu turnuva Anand'ın dünya satrancının zirvesinde yalnız başına oturabilmesi için son ÅŸanslarından birisi olabilir.

Peter Svidler

St.Petersburg doÄŸumlu Rus büyükusta dört defa Rusya Åžampiyonu olmuÅŸ, yaklaşık 10 yıldır dünya satrancının elit oyuncuları arasında yer alan bir isim. 2006 Dortmund'u kazanan Svidler, San Luis'de 2-3. dereceleri paylaÅŸtığı için turnuvaya doÄŸrudan katılma hakkı kazandı. Åžu anda ratingi 2736 ve rating listesinin dokuzuncu sırasında. Svidler, dünyadaki en önemli açılış uzmanlarından birisi olarak kabul ediliyor; ancak son yıllarda sonuçları oldukça iniÅŸli çıkışlı. Ayrıca uzun zamandır elit turnuvalarda birinci olamıyor. Satranç camiasının sevilen büyükustalarından Svidler, dışa dönük kiÅŸiliÄŸiyle de satranç severlerin sevdiÄŸi isimlerden birisi. Kriket hayranı Rus büyükustanın (ICC'de Sachin Tendulkar'ın soyadıyla bir hesap almıştı) turnuvada birinci olma ihtimali düÅŸük.

Alexander Morozevich

Moskova doÄŸumlu Morozevich, ÅŸu anda 2762 ratingiyle dördüncü sırada. Birçok defa bu sıraya yerleÅŸen "Moro" satranç dünyasının kült isimlerinden birisi haline geldi. Farklı oyun tarzı, genel olarak tercih edilen açılışların dışında da açılışlar oynayıp çok iyi sonuçlar alan, Morozevich dünyanın en iyi oyuncuların arasında farklı bir tarzı var. GeçmiÅŸte, büyükusta Suat Atalık ile birlikte de çalışan Morozevich son zamanlarda iyi sonuçlar alıyor. ÖrneÄŸin, bu yıl ilk kez davet edildiÄŸi Linares'te ikinciliÄŸi paylaÅŸtı. Yine de Morozevich her an her ÅŸeyi yapabilir. Bu yüzden, turnuvayı nerede bitireceÄŸini tahmin etmek çok güç. Ä°yi günündeyse turnuvada mutlaka fark yaratacak hatta belki de birincilik için bile iddialı hale gelecektir.

 

Peter Leko

Macar büyükusta Peter Leko, zamanında dünyanın en genç büyükustası rekorunu kırmıştı, ÅŸimdi ise dünyanın en iyi oyuncuların birisi. Yenilmesi güç büyükusta, Linares, Wijk aan Zee, Dortmund gibi turnuvalarda birincilik veya eÅŸ puanla biricilikler kazanmış bir isim. Ayrıca, 2004'te Dünya ÅžampiyonluÄŸu için Kramnik'in karşısına çıktıysa da maçın son partisini kazanan Kramnik, skoru 7-7'ye getirdi ve ünvanını korudu.

Leko, 2005 San Luis'den burada yer aldığı için doÄŸrudan Adaylar Maçları'nda yer aldı. Rakibi ise, Türkiye adına ilk kez Adaylar Maçları oynamayı baÅŸaran büyükusta Mikhail Gurevich idi. Gurevich bu maça aylar öncesinden hazırlanmaya baÅŸladıysa da aynı stilde olan iki oyuncunun mücadelesinde Leko büyük üstünlük kurdu ve 3,5-0,5 ile ikinci tura geçti. Ä°kinci turda ise ilk tur gelmiÅŸ geçmiÅŸ en iyi bayan oyuncu Judit Polgar'ı elemeyi baÅŸaran Bareev'i yine rahat bir skorla, 3,5-1,5 ile geçerek Meksika biletini almıştı. 2006 yılı sonunda Moskova'daki Tal Memorial Turnuvası'nı eÅŸ puanla kazanmıştı. Bu sonuçlarla birlikte , geçtiÄŸimiz yaz Odessa'da düzenlenen elit bir hızlı satranç turnuvasını kazandığını düÅŸünürsek, Leko 2003-2005 yılları arasındaki formuna yeniden kavuÅŸuyor olabilir. EÄŸer öyleyse, Leko da mutlaka üst sıralarda yer alacaktır.

Boris Gelfand

Turnuvanın en yaÅŸlı oyuncusu olan Beyaz Rus asıllı Ä°srailli büyükusta Boris Gelfand bir kez daha dünya ÅŸampiyonluÄŸu adayı oldu. 1980'lerin sonlarında elite adımını attı. Gelfand 1987'de Avrupa Gençler Åžampiyonu olurken,  1988'de ise Dünya Gençler ÅžampiyonluÄŸu'nda birinciliÄŸi paylaÅŸtı. 1990'ların başında iki Interzonal kazandıysa da 1991'de daha sonra Kasparov'un karşısına dünya ÅŸampiyonluÄŸu için çıkan Nigel Short'a elendi. 1994'te ise Karpov'a elendi. 2005'teki Dünya Åžampiyonası'nda son 10 oyuncu arasına girdi ve Adaylar Maçları'nda yer almaya hak kazandı. Adaylar Maçları'nda ilk turun en çekiÅŸmeli mücadelesinde eski Dünya Åžampiyonu Rustam Kasımzdhanov'u eÅŸitlik bozma maçlarının sonunda elemeyi baÅŸardı. Ä°kinci turda ise, Dünya ÅžampiyonluÄŸu finalisti Gata Kamsky'i 3,5-1,5 elemeyi baÅŸardı. Son aylarda daha çok hızlı satranç turnuvalarında oynayan Gelfand için kendisini göstermek için bir ÅŸans. Ivanchuk da belki onun yerinde olabilirdi. Bu genç turnuvanın yaÅŸlı kurdu kesinlikle hafife alınmamalı. Yine de üst sıralarda kendisine yer bulması süpriz olur.

Alexander Grischuk

Rus satrancının eski genç yeteneklerinden olan Grischuk, yaratıcı ve taktik oyunuyla 2000 yılında Dünya Åžampiyonası'ndaki yarı finale çıkma baÅŸarısını gösterdiÄŸinde dünya satrancının elitleri arasına girmiÅŸti. Bu dönemde Kasparov'un da beÄŸenisini kazanmıştı. Sasha Grischuk, 2004'te de Rusya Åžampiyonası'nda ikinci olurken, 2006'da Ä°srail'deki Dünya Blitz Åžampiyonası'nı kazandı. 2005 yılında Dünya Kupası'nda yarı final oynamıştı. Bununla birlikte, yakın arkadaşı Etienne Bacrot ile beraber son zamanlarda poker kariyerine baÅŸladığı söylense de Adaylar Maçları'nda "dünyanın en kuvvetli amatörü" Malakhov'u eledi. Ä°kinci turda da eski dünya ÅŸampiyonu Ruslan Ponamariov'u eleyen Sergei Rublevsky'i saf dışı bıraktı. Grischuk'un performansı son aylarda satrançla ne kadar meÅŸgul olduÄŸuna baÄŸlı. Paslanmamış bir Grischuk, bu turnuvada üst sıraları zorlar; ancak son yıllarda satrançtan uzaklaÅŸmış bir görüntü çizen Grischuk'u turnuva tablosunun sonunda da görebiliriz.

 

Levon Aronian

Ermeni büyükusta Levon Aronian bir sene içinde 2650 civarında bir ratingi varken, 2750 oldu ve elitin içinde kendisine saÄŸlam bir yer edindi. Aronian 2759 ile rating listesinin beÅŸinci sırasında yer alıyor. 2005'te Khanty-Mansiysk'teki Dünya Kupası'nı finalde Ruslan Ponamariov'u eleyerek kazandı. 2006'da ise Linares'i kazanarak büyük bir baÅŸarı kazandı ve Wijk aan Zee'de de birinciliÄŸi paylaÅŸtı. Aynı sene Ermenistan Takımı'nın birinci masası olarak Torino'daki Olimpiyatlarda takımını adeta birinciliÄŸe taşıdı. Daha önce kendisini "ucuz bir taktisyen" olarak gören Aronian New In Chess'e yaptığı açıklamada "Ben tabii ki bir satranç dehasıyım ve tabii ki Meksika'yı kazanmak istiyorum" diyerek niyetini belli etti. Esprili ve renkli kiÅŸiliÄŸiyle hem meslektaÅŸları hem de satranç dünyasının sevdiÄŸi isimlerden olan Aronian, özel hayatıyla Torino'daki Olimpiyatlar'da gündeme gelmiÅŸti.

Aronian, 2007 Adaylar Maçları'nda ilk turun çekiÅŸmeli eÅŸleÅŸmesinde Carlsen'i elemeyi baÅŸardı. Skor dengesinin sürekli deÄŸiÅŸtiÄŸi maçta eÄŸer Carlsen'in rakibi Aronian'dan baÅŸkası olsaydı, Norveçli harika çocuk bugün Meksika'da olabilirdi. Aronian, ikinci turda ise Shirov'u rahatça eledi ve Mexico City'deki zorlu turnuvaya katılma hakkı kazandı. Aronian, turnuvada üst sıralarda yer almazsa süpriz olur. Bana göre turnuvanın gizli favorisi.

Sizce turnuvayı kim kazanır?


Cevaplamak için TSF Forum'daki ankete oyunuzu gönderin.