Mobile menu

Meksika'da Hareketli Beşinci Tur

Dünya Şampiyonası'nda "Veteranlar" Kazandı: Anand Lider, Gelfand Takipte

  

Anand,V - Svidler,P 1 - 0

Grischuk,A - Morozevich,A 1 - 0

Leko,P - Kramnik,V ½ - ½

Gelfand,B - Aronian,L 1 - 0

Dünya Şampiyonası'nda beşinci turda kritik maçlar oynandı. Kramnik Leko ile berabere kalıp Anand da Svidler'e karşı kazanınca Anand turnuvada 3,5 puanla liderliği ele geçirdi. 3 puanlı Kramnik'e ise turnuvadaki ilk galibiyetlerini alan Gelfand ve Grischuk eşlik ediyorlar. Maçların özetini haberin devamında okuyabilirsiniz.

Resmi Sayfa

Beşinci turda en kritik buluşmalarda Anand, Svidler'e karşı Marshall Atak'da başarılı oldu ve siyaha fazla karşı oyunşansı vermeden kazanarak liderliğe yükseldi.

Grischuk ise alışılmadık bir şekilde vatandaşı Morozevich'e karşı 1.d4 oynadı ve Morozevich'de genellikle tercih ettiği Slav, Chigorin veya Albin yerine Ragozin Varyantı'nı tercih etti. Partide açılıştan sonra siyahın konumu geliştirmesine fazla olanak tanımadan şah kanadında girişim elde eden Grischuk, rakibinin kaliteye karşılık vezir kanadında hareketli görünen b ve c geçerlerine rağmen açık konumda ağır taşlarını iyi kullanarak en sonunda rakibinin piyonlarını da düşürdü.

Leko 2004'te Dünya Şampiyonluğu ünvanı için karşılaştığı ve berabere kaldığı Kramnik karşısında d3'lü İtalyan'a dönüşen bir varyant seçti. Bununla birlikte siyah zorlanmadan eşitleyince taraflar beraberlikte anlaştı.

Günün bir başka kritik mücadelesi ise beşinci tura kadar iki kez kazanç kaçıran Gelfand ve Aronian arasındaydı. Aronian, Gelfand karşısında son yıllarda elit seviyede fazla rastlamadığımız Modern Benoni'yi tercih etti; ancak rakibi de bu açılışın dünyaca ünlü uzmanlarından birisidir. Tahtada beyazın konumsal üstünlüklerinin bulunduğu; fakat siyahın fazla girişim yaratamadığı bir konum meydana geldi. Turnuvanın en yaşlı oyuncusu Gelfand ayağına üçünüc kez gelen kazanç fırsatını kaçırmadı ve turnuvadaki ilk galibiyetini aldı. Turnuvada Anand ve Kramnik'in zirve yarışına şimdilik Aronian ve Gelfand da katıldılar.