Mobile menu

Yolun Yarısı Bitti: Madras Kaplanı Lider

Dünya Şampiyonası'nda Yedinci Tur Geride Kaldı

Svidler,P - Aronian,L ½ - ½

Kramnik,V - Gelfand,B ½ - ½

Morozevich,A - Leko,P ½ - ½

Anand,V - Grischuk,A 1 -0

Meksika'nın başkenti Mexico City'de devam eden Dünya Şampiyonası'nın ilk yarısı geride kaldı. Yedinci turun ardından Anand kritik buluşmada Grischuk'a kazanarak 5 puana ulaştı. Bu sonuçla yeniden tek başına lider oldu. Diğer maçlar beraberlikle sonuçlanınca Anand'ın takipçileri 4,5 puanlı Gelfand ve 4 puanlı Dünya Şampiyonu Kramnik. Sekizinci turun ardından turnuvanın ikinci boş günü olacak. Maçlar TSİ 22:00'da başlıyor. Playchess, ICC ve resmi sayfadan maçları takip edebilirsiniz.

Resmi Sayfa               PGN                Chessbase

Yedinci turda tek kazanan isim, Madras Kaplanı oldu. Anand, Grischuk karşısında Ruy Lopez'de Marshall Hücumu'nu engellemek amacıyla oynanan Anti-Marshall hamlelerinden birisi olan 8.a4'ü oynadı. Bu varyantı Anand gençlik yıllarından beri başarıyla oynamıştır. c3-d4 planını oynayınca biraz Zaitsev Varyantı'na benzer bir konum oluştu. e4-d5 beyaz piyonlarına karşılık, d6-c5 siyah piyonlarının bulunduğu merkez satranç teorisinin en önemli açılışlarından birisi olan Ruy Lopez'in önemli devamyollarından birisidir. Anand, alan üstünlüğünü kullandı ve vezirlerin değişilmesinden sonra iyi bir konum elde etti. F dikeyinden kalesini aktifleştirdi ve daha sonra çok öğretici bir şekilde oyunu kazandı. Bu oyun şampiyonadaki en iyi partilerden birisi olabilir.

Svidler-Aronian mücadelesinde ise taraflar Ruy Lopez'in Değişme Varyantı'nı oynadılar ve herhangi bir üstünlük elde edemeyince mücadelesiz bir beraberliğe razı oldular.

Morozevich ve Leko karşısında son zamanlarda elit seviyede karşımıza sıkça çıkmaya başlayan İskoç Açılışı'nın ana varyantlarından birisi oynandı. Oyunda dengeler fazla bozulmadı ve sonuç beraberlik oldu.

Kramnik-Gelfand mücadelesi ise zirveyi ilgilendiren bir eşleşmeydi ve Aronian-Anand partisinde de görülen Fh4'lü Moskova Devamyolu oynandı. Gelfand, rakibinin bütün üstünlük elde etme çabalarına ustaca karşı koydu ve karşı oyun bulmayı başardı. Sonunda Kramnik'ten siyah taşlarla önemli bir beraberlik kopardı. Gelfand'ın Meksika'daki başarılı performansı bakalım devam edecek mi? Şampiyona başlamadan önce kendisine üst sıralarda yer bulması süpriz olur demiştik. Eğer, turnuvanın ikinci yarısında da aynı performansı sürdürürse üst sıralarda kendisine yer bulmaması süpriz olur.