Mobile menu

Dünya Şampiyonası'nda 12.ve 13.Turlar

Dünya Şampiyonası'nın On Üçüncü Tur: Grischuk Kazanç mı Kaçırdı?

Svidler,P - Grischuk,A 1 - 0

Anand,V - Leko,P ½ - ½

Morozevich,A - Gelfand,B ½ - ½

Kramnik,V - Aronian,L 1 - 0

Dünya Şampiyonası'nda 12. ve 13.turlarda Gelfand ve Leko kazandıysa da Anand, 1 puan farkla liderliğini sürdürdü. 13.turda Anand, Grischuk'a karşı kale oyunsonunda piyon geri kaldıysa da berabere kaldı ve şampiyonluğa çok yaklaştı. 12. ve 13.turla ilgili detaylı haberler için devamına tıklayınız.

13.Tur

Aronian,L - Svidler,P ½ - ½

Gelfand,B - Kramnik,V ½ - ½

Leko,P - Morozevich,A 1 - 0

Grischuk,A - Anand,V ½ - ½

Dünya Şampiyonası'nda son tura girerken Anand berabere kaldı ve puanını 8,5'a yükseltti. Gelfand ise Kramnik ile berabere kaldı. Bu sonuçların ardından Kramnik'in unvanını koruma şansı sona erdi. Gelfand ise hem son tur kazanmak zorunda hem de yenilgisiz Anand'ın Leko'ya kaybetmesi Gelfand'ın da siyahlarla Morozevich'i yenmesi gerekiyor. Anand, Leko'ya beyazlarla berabere yaparsa yeni şampiyon olacak.

TSİ 22.00'da başlayacak son tur eşlendirmeleri, on üçüncü ve on ikinci tur haberleri haberin devamında:

Resmi Sayfa        PGN       ChessBase      Chessvibes

Anand son beraberliğinde sonra şampiyonluğa artık çok yakın ve bu akşam saat 22.00'den itibaren dünyadaki bütün satranç habercileri Meksika'ya kilitlenecekler ve olası bir şampiyonluk haberini dünyaya duyurmayı bekleyecekler.

Chessvibes'ın haberine göre bir büyükustanın açıkça çökeceğini söylediği ve birçok otoritenin eninde sonunda mücadeleye dayanamayacağını söyledikleri Gelfand mücadeleyi son tura kadar taşıdı. Çok küçük ümitleri olsa da turnvanın yaşlı kurdu turnuvanın yıldızı olduğu açık.

Gelfand, 12.turda azalan unvanını koruma ümiterini son tura taşımak isteyen Kramnik karşısındaydı. Bir üstünlük edemedi ve berabere kalarak ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı belki; ama birincilik şanslarını mucizelere bıraktı.

Grischuk-Anand mücadelesinde bu turnuvanın moda varyantlarından birisi bir kez daha oynandı. Grischuk, piyon fazla kaldıysa da oyun beraberlikle sonuçlandı. Yine de piyon altta kale finalini Anand'ın nasıl kurtardığının anlayabilmek için dikkatli bir analiz gerekir. Bu seviyedeki oyuncuların oyunsonu mücadeleri de öğreticidir. Siyah a5-a4 sürüşüyle beyazın zayıf a3 piyonunu sabitliyor ve kalesinin de aktif durumda kalmasını sağlıyor. İlk bakışta kazanç fikri bulmak zor gibi görünüyor. Artık şampiyonluk kapısı Anand'ın önünde ardına beraber açık. İçeri adım atarsa, Anand şampiyon.

Svidler-Aronian mücadelesi de ilginç bir partiydi. Keskin konumda oyunun dengesi hiçbir zaman fazla bozulmadı ve kaçınılmaz sonuç olan beraberliğe ulaşıldı.

Leko ise Morozevich'i yendi. Sicilya'da siyahın zayıf h4 piyonunu düşürdükten sonra rahat bir oyun kazandı.


 

Dünya Şampiyonası'nın On İkinci Tur: Gelfand Pes Etmiyor, Puan Farkı Bire İndi

Svidler,P - Anand, V ½ - ½

Morozevich,A - Grischuk,A 1 - 0

Kramnik,V - Leko,P 1 - 0

Aronian,L - Gelfand,B 0 -1

Dünya Şampiyonası'nda 11.turun ardından Anand 8 puanla liderliğini sürdürdü; ancak Gelfand siyahlarla da Aronian'ı yendi. Bu müthiş galibiyetle ikinci sıradaki yerini bırakmadı ve Anand'a yaklaşma umutarını son iki tura taşıdı. Kramnik ise Leko'yu yendi ve o da üçüncü sıradaki yerini sağlamlaştırdı. 6,5 puanlı Kramnik'in de matematiksel olarak Anand'a yetişme şansı olsa da Anand hala şampiyonluğa çok yakın.

12.Tur, turnuvanın adına yakışır mücadelelere sahne oldu. Belki de herkes turnuvanın bitiş çizgine yaklaşırken son bir atak yapmak yapmanını tam sırası diye düşünüyordu. Anand, Svidler ile  berabere kalarak satrancın Everest'ine bir adım daha yaklaştı. Siyahlarla oynayan Anand, Svidler'in girişimi ele geçirmesine izin vermedi ve rahatlıkla konumu eşitleyerek beraberliğe ulaştı.

Morozevich ise değişik açılışlarından birisini daha denedi. Elit seviyede fazla oynanmayan İngiliz Açılışı'nı hatta bu açılışta da fazla denenmeyen bir varyantı denedi. Onu başarıya ulaştıran faktör ise siyahın d3 piyonunu almaya çalışırken beyazın taşlarını etkinleştirmesi oldu. Daha sonra bir hata daha yapan Grischuk, kaybetmekten kurtulamadı.

Dünya Şampiyonu Kramnik ise belki de uğurlu diyebileceğimiz rakibi Leko ile oynadı. Leko'ya karşı 2004'teki Dünya Şampiyonluğu Maçı'nın son partisini kazanarak skoru eşitlemiş ve skor eşitlenince unvan şampiyonda kaldığı için unvanını son anda korumayı başarmıştı. Leko, karşısında Kramnik güvendiği Katalan'da bir oyun daha kazanmayı başardı. Leko, kalite kazansa da bu sefer beyazın bütün taşları azami derecede etkinleşti. Daha sonra oyunun sonucunu belirleyecek materyali de Kramnik kazandı. Hayranlarını biraz hayalkırıklığına uğratan Dünya Şampiyonu acaba son turlarda unvanını bırakmamak için üst üste oyunlar kazanabilir mi? 

Resmi Sayfa        PGN       ChessBase