Mobile menu

Vishwanathan Anand Dünya Şampiyonu

Anand: "Sanırım nasıl hissetiğimi hayal edebiliyorsunuz..."

Satrancın Yeni Kralı Madras Kaplanı

Svidler,P - Grischuk,A  1 - 0

Anand,V - Leko,P ½ - ½

Morozevich,A - Gelfand,B ½ - ½

Kramnik,V - Aronian,L  1 - 0

Meksika'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nın son turunda Leko ile berabere kalan Anand, en yakın rakibiyle puan farkını korudu ve Dünya Şampiyonu oldu. Turnuvayı namağlup 9 puanla bitiren Anand, 2000 yılında da FIDE Dünya Şampiyonu olmuştu. Madras Kaplanı'nın hayat hikayesi, turnuvanın en uzun toplantısında anlattıkları, çapraz tablo ve maç özetleri haberin devamında.

Resmi Sayfa        PGN       ChessBase      Chessvibes

Dünya Şampiyonu unvanının sahibi belli. Satrancın en önemli unvanının nasıl belirleneceği hala açıklığa kavuşmuş değil, hala birçok karışıklık var; ama tarihi bir turnuva geride kaldı. FIDE Rating Listesi'nde bir numara yükselen Hintli süperstar Anand Meksika'daki Dünya Şampiyonası'nı 13 turda 9 puan toplayarak kazandı. Bu yıl satranç dünyasının en önemli elit turnuvalarından Linares'i kazanan Anand, artık dünya şampiyonu.

Leko ile berabere yapıp şampiyonluğunu ilan ettikten sonra basın mensuplarının karşısına çıkan yeni Dünya Şampiyonu Anand'ın açıklaması şöyleydi:,

"Geçtiğimiz yılda büyük bir turnuva da kazanmıştım ve benim için çok özeldi. Bana yardımcı olan arkadaşlarıma, rahat etmemi sağlayan eşime, antrenörüme çok teşekkür borçluyum. Meksika'ya misafirperverliğinden dolayı da teşekkür ederim. Her yerde bu kadar çok satranç sever yok. Gerçekten de burada kendinizi çok özel hissediyorsunuz." (Dünya Şampiyonası Resmi Sitesi)

Otoriteler Anand'ın turnuva öncesi favorilerden olduğunu belirtirken turnuva boyunca da favori olduğunu ortaya koydu. Tek başına liderliği ele geçirdikten sonra bir daha liderlik koltuğunu bırakmadı.

14.Tur

Son turun keskin partisinde geç açılan Svidler, Grischuk'a karşı Najdorf'un en popüler varyantlarından birisinde kazandı ve Meksika'da son tur ilk galibiyetini aldı. Bu varyant, 2005 San Luis'de yani bir önceki Dünya Şampiyonluğu turnuvasında Kasımdzhanov-Anand ve Svidler-Topalov partileriyle de gündeme gelmiş ve turnuvanın gidişatını etkilemiştir. Çok keskin bir konumda, en sonunda beyazın kaleye karşılık üç taşı oldu; ancak tahtada siyahın 5 beyazın 3 piyonu bulunyordu. Bununla birlikte materyal avantajı beyaza kazanmak için yetti.

Kramnik ise son tur Aronian karşısında Vezir-Hint'in iyi bilinen ve üst seviyede de sık sık uygulanan varyantlarından birisini seçti.  Bu sefer beyazlar karşıklıklardan sonra kaleye karşılık iki hafif taş aldı ve siyah kalelerin beyazların fil çiftine dayanması mümkün değildi. Kramnik, bu sonuçla kazandı ve Gelfand'a son tur yetişerek ikinci sıraya yerleşti.

Gelfand ise Morozevich karşısında en üst seviyede âdeta bir beraberlik açılışı haline gelen Petroff Savunması'nı oynadıysa da iki taraf da oyunu karıştırma imkanlarını kaçırmadı ve heyecanlı bir parti oynandı. Kalite veren beyazlar buna karşılık taşlarını çok iyi yerlere konumlandırdı ve vezir kanadındaki piyonları topladıysa da Gelfand sürekli şah yakaladı ve berabereyi yakaladı. Bu sonuç, yine de turnuvayı uzun süre ikinci götüren Gelfand için hayalkırıklığı oldu ve Kramnik ile 2-3.dereceleri paylaştı. Ona yetişen eski şampiyonun gerisinde üçüncülükle yetinmek zorunda kaldı.

Anand ve Leko ise Marshall'da ters renkli fillerin bulunduğu ve sade bir konuma ulaşınca beraberlikte anlaştılar ve Anand şampiyonluğa ulaştı.

Vishwanathan Anand Kimdir?

Vishwanathan Anand, 11 Aralık 1969'da Hindistan'ın Madras kentinde doğdu. Satranç tarihinde 2800 elo barajını geçen dört oyuncudan birisi olan Anand, 16 yaşında Hindistan Şampiyonu oldu. 1987'de ise Dünya Gençler Şampiyonası'nı kazanan ilk Asyalı sporcu oldu. 1988'de 18 yaşındayken Büyükusta oldu.

Basının ve arkadaşlarının taktığı isimle "Vishy", 1990'ların başında elit satranççıların arasına girdi. Reggio Emilia 1991 Turnuvası'nı Kasparov ve Karpov'un önünde kazandı. 1991'de FIDE Adaylar Turnuvası'nda çeyrek finale çıktı; ancak Karpov'a yenilerek elendi. PCA Dünya Şampiyonası'nda adaylar maçlarında Michael Adams ve Gata Kamsky'i yenerek Garry Kasparov'un rakibi oldu. 1995 yılında New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'nde oynanan maçta ilk oyunu kazanan o olduysa da sonraki beş oyunun dördünü kaybedince Kasparov'a 10,5-7,5 yenildi. 1997'de FIDE Dünya Şampiyonası'nda Karpov ile Dünya Şampiyonluğu için karşılaştı, ancak yine kaybetti.

2000 yılında finalde Shirov'u 3,5 - 0,5 yenerek FIDE Dünya Şampiyonu oldu. 2002'de ise Dünya Şampiyonası'nda oynamadı ve unvanını Ruslan Ponamariov'a devretti. 2005'te San Luis'deki Dünya Şampiyonası'nda Topalov'un müthiş performansına karşılık veremedi ve ikincilikle yetindi.

Corus Wijk aan Zee turnuvasını en çok kazanma rekorunu elinde bulunduran Anand, Linares'i 1998 ve 2007'de iki kez kazanmıştır. Dortmund ve Monaco gibi prestijli turnuvaları da kazanan Anand, 2792 olan ratingiyle şu anda dünyanın en yüksek ratingli oyuncusudur.

Satranç severlerin sevdiği bir isim olan Anand'ın medyayla da her zaman arası iyi olmuştur. Hamlelerini hızlı bir tempoda oynamasıyla meşhurdur.