Mobile menu

Avrupa Kulüpler Kupası'nda Açılış Töreni

Avrupa Kulüpler Kupası 2 Ekim Salı günü saat 21:00'de düzenlenen Açılış Töreni ile resmen başladı. Açılış töreninde sırasıyla FIDE Asbaşkanı ve Global Chess'in CEO'su Geoffrey Borg, TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı, ECU Yönetim Kurulu Üyesi Werner Stubenvoll ve Antalya Vali Yardımcısı Sayın Fazlı Akgün protokol konuşmalarını yaptılar. Konuşma metinlerini haberin devamında bulabilirsiniz.

Protokol konuşmalarından sonra Türk Halk Dansları'ndan örnekler sunan Grup Akdeniz Yıldızı sahne aldı. Açılış Töreni'nin ardından yapılan Teknik Toplantıda takım listeleri kesinleşti.

Çiçeği burnunda Dünya Şampiyonu Vishwanathan Anand, ilk listede OSC Baden Baden takımında yer almış, ikinci listede takımda adı gözükmemişti. Sonlandırılmış listede ise Dünya Şampiyonu'nun takım listesinde yer alacağı kesinleşti. Bununla birlikte eski şampiyon Veselin Topalov ise turnuvada oynamayacak. Turnuva bugün saat 15:00'da başlayacak.

Değerli Konuklar, Satranç Oyuncuları, Baylar ve Bayanlar,

Türkiye Satranç Federasyonu olarak sizi, Limra Hotel’de 23.Erkekler Avrupa Kulüpler Kupası ve 12. Bayanlar Avrupa Kulüpler Kupası’ndan dolayı ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hiç şüphesiz ki, bu zamana kadar yapılmış en güçlü turnuva bu olmalı, kayıtlı ilk 8 oyuncunun rating ortalaması 2747, Meksika’da henüz sona eren Dünya Şampiyonası’ndan sadece 4 rating düşük. Ayrıca burada rekor sayıda takım bulunuyor ve umarım bu sayı gelecekte, bizim turnuva boyunca göstereceğimiz misafirperverlikle ve geliştireceğimiz dostluklarla daha da büyüyecek.

2001’de başkan olduğumdan beri, Türkiye Satranç Federasyonu 3 Bay ve Bayanlar Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası, 3 Avrupa Kulüpler Kupası, 2 Dünya 16 Yaş Altı Olimpiyatı, Dünya Gençler Şampiyonası ve Yaş Grupları Avrupa Şampiyonası’nı başarıyla düzenledik ve gelecek ay da bugüne kadar yapılmış en büyük Yaş Grupları Dünya Şampiyonası’nı düzenleyeceğiz. Satrançta mükemmelliğe giden bir yol haritası tasarladık.

Bir satranç federasyonu için en önemli hedef hem kamu hem de özel sektörü bir platformda bir araya getirmek ve mevcut Hükümet ile özel sektör arasında bir köprü kurmanın yollarını ve araçlarını tartışmaktır. Hükümetin bu gelişmedeki rolü kolaylaştırıcı olmaktır. Federasyona düşen ise ülkede satrancın yaygınlaşmasını sağlamak ve özel sektörü destek için çekebilmektir.

Normal olarak şirketlerin katılımı seyredilebilirliğin futbol, basketbol veya atletizm gibi birkaç sporla kısıtlıdır. Özel sektörle de ortaklık kurarak, Türkiye İş Bankası ile bugün geliştirmeyi başardığımız ilişkiden memnuniyet duyuyoruz. Böyle bir ortaklık sadece TSF’nin değil, diğer büyük sponsorlarımızın da daha fazla göz önünde olmasını sağlamış ve ayrıca ülkemiz için de övünç kaynağı olmuştur. Bu bir defa başarıldığı zaman, satranç da iyi bir istihdam alanı olacaktır. Satrancın hiçbir şirket veya ürün için hiç de önemsiz bir marka olmadığı ortaya çıkacaktır.

Ayrıca, bu başarı hikayesinin arkasında yatan en önemli etmen, okullarda satrançtır. Bugün Türkiye’de 200.000’den fazla lisanslı sporcumuz, ilköğretim okullarında satrancı ders olarak seçen 1,5 milyondan fazla çocuk vardır. Futboldan sonra iki numaralı federasyonuz ve en kısa sürede bir numara olmak istiyoruz. Umarım, bu seyahatinizden memnun kalırsınız. Tecrübeli ekibimiz sizinle turnuva boyunca tam bir işbirliği yapacak ve sizlere turnuva boyunca yardımcı olacaklardır.

Maçlarda bütün takımlara ve sporculara başarılar dilerim. İyi olan kazansın!

Ali Nihat Yazıcı

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı


Değerli Katılımcılar,

Sizlere en sıcak duygularla burada Kemer, Türkiye’de düzenlenen Avrupa Kulüpler Kupası’na hoş geldiniz diyorum. Bu sıcaklığın nedeni sadece buradaki beklenen hava durumu değil, aynı zamanda ev sahiplerimizin her etkinlikte gösterdikleri misafirperverliklerindendir. Eminim Türkiye Satranç Federasyonu tarafından düzenlenen bu etkinlik de olabilecek en üst düzeyde olacaktır. Avrupa’nın her tarafından yüksek ratingli takımlar ve dünyanın en iyi oyuncularının çoğunun burada olması bu organizasyonu daha da güzelleştirecektir.

Satranç dünyası üç haftadır Meksika’da düzenlenen henüz çok ilginç ve yoğun mücadelelere sahne olmuş bir Dünya Satranç Şampiyonası’ndan geliyor ve eminim ki herkes bana Büyükusta Vishy Anand’ı kutlamamda katılacaktır. Satranç bu organizasyondan büyük kazanımlar elde etmiştir ve turnuvayla ilgili birçok ilginç video haberi ve söyleşi gördük. Kemer’de de dünyaya benzer düzeyde ve miktarda yayın yapmak istiyoruz. Daha gelişmiş ve profesyonel haberlerle satranç dünyası kazanacaktır; çünkü bu soylu oyun İnternet ve umarım gelecekte Televizyonda daha fazla yer bulacaktır. Bu nedenle, oyuncuların eğer olursa organizatörlerin her türlü söyleşi ve basın toplantısı talepleriyle ilgili işbirliği yapmalarını istiyorum.

Bu bizim ortak görevimizdir. Bir taraftan daha çok dünya çapında etkinliklere ev sahipliği yapmak isteyen organizatörlerimiz; ama öte yandan bu spora yatırım yapacak ve destek verecek küresel sponsorlar bulabilmemiz için daha çok çalışmamız gerekiyor. Bunu masa başında mücadeleci bir ruhla ve masa dışında da sosyal bir ruhla başarabiliriz.

35 ülkeden 58 Erkek Takımı ve 18 Bayan Takımı ile bu organizasyon bir başka büyük etkinlik olacaktır. Avrupa Satranç Birliği, Türkiye Satranç Federasyonu, bu organizasyonun başarılı olabilmesi için bağlılık, tutku, profesyonellik ve şevkle çalışacak bütün Kulüp ve oyunculara teşekkür edilmeli. Hepsine en samimi dileklerimle teşekkür ediyorum.

Geoffrey Borg FIDE Başkan Vekili ve Global Chess CEO’su


Avrupa Satranç Birliği ve Avrupa Satranç Birliği Başkanı Sayın Boris Kutin adına,

2007 Avrupa Kulüpler Kupası’nın bütün katılımcılarını selamlıyorum.

55 Erkek kulübü ve 17 Bayan kulübü bize kayıtlarını gönderdiler. Bu da gösteriyor ki Avrupa Kulüpler Kupası Avrupa’daki en önemli turnuvalardan birisidir ve takım turnuvaları içindeki en üst seviyedeki turnuvadır. Bu yıl bu etkinlik, bir kez daha Türkiye Satranç Federasyonu tarafından düzenleniyor ve bu organizasyonda çok tecrübeli organizatörler çalıştığı için eminim iyi hazırlanılmıştır.

Dolayısıyla, şimdiden Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı ve ekibine teşekkür ederim. Umarım, bütün katılan kulüpler burada kaldıkları süre içerisinde iyi zaman geçirirler ve masa başında üst düzey mücadelelerin yer aldığı ilginç bir turnuvaya tanıklık ederiz.

Werner Stubenvoll

Board Member of ECU


Sayın Konuklar,

Öncelikle bu organizasyona Antalya ili olarak ev sahipliği yapmaktan ve siz değerli konuklarımızı burada görmekten duyduğumuz mutluluğu belirtmek istiyorum.

2-9 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan bu şampiyonada dünyanın en önde gelen sporcularını çok zevkli ve heyecanlı geçeceğini tahmin ettiğimiz müsabakalarda izleme fırsatı bulacağız. Umut ediyorum şampiyona sonunda burada bulunanlar güzel duygularla ülkelerine dönmüş olacaklardır. Burada bulunan herkesi daha başka zamanlarda tatillerini ülkemizde yapmaya, tarihi ve kültürel zenginliklerimizi, doğal güzelliklerimizi görmeye davet ediyorum.

Son olarak, şunu söylemek istiyorum. Dünyanın en seçkin sporlarından biri olan satrancın faydalarını hepimiz biliyoruz. Ülkemizde de bu spora ilgi her geçen gün artmaktadır.

Bir eğitim aracı olarak birçok pozitif etkisi olan, insan kişiliği ve karakterinin olumlu yönde gelişmesinde çok önemli katkısı olan satrancın insanları kötü alışkanlıklardan da koruduğunu hepimiz bilmekteyiz.

Bu nedenle olabildiğince küçük yaşlardan başlayarak çocuklarımıza satranç oynama alışkanlığını kazandırma herkes için bir görev olmalıdır.

Bu düşüncelerle siz değerli konuklarımıza tekrar hoş geldin diyor, tüm sporculara başarılar dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Fazıl Akgün

Antalya Vali Yardımcısı