Mobile menu

Anand Sahaya İndi, Favoriler Ağırlığını Koydu

Avrupa Kulüpler Kupası'nda Beşinci Tur

Avrupa Kulüpler Kupası'nda Beşinci Tur

 

Avrupa Kulüpler Kupası'nın beşinci turunda Dünya Şampiyonu Anand, alkışlarla salondaki yerini aldı. Rakibi GM Kazhgaleyev ile berabere kaldı. Beşinci turun sonunda erkeklerde Ural Sverdovskaya, Tomsk-400 ve Linex Merida takımları 9 puanla birinciliği paylaşıyor, bayanlarda Cercle d’Echecs de Monte-Carlo takımı 9 puanla liderliği tek başına ele geçirdi. İkinciliği Southern Ural Cheliabinsk ve Fince St.Petersburg ekipleri paylaşıyorlar.

 

  

Bugün oynanan maçlarda favoriler genellikle maçları farklı skorlarla kazanıp yollarına devam ettiler. Beşinci tura lider giren Alkaloid takımı İspanyol Linex Magic-Merida takımına 1,5-4,5 yenildi. Makedon ekibin tek galibiyetini Şehriyar Mamedyarov, Gata Kamsky karşısında elde etti. Adams, Georgiev’i; Rublevsky Volkov’u; Topalov’un sekondantı Cheparinov Nedev’i, IM Candelario Manuel ise Hamdouchi’den sonra ikinci kez üst üste bir GM’yi, Jacimovic’i yendi.

Ural Sverdlovskaya takımı, İsrail ekibi Ashdod City Club’u 4,5-1,5 yendi. Radjabov, beyazlarla Eljanov karşısında kazancı fazlasıyla zorladıysa da gelecek sene Corus A’da oynayacak olan Ukraynalı büyükusta beraberliği yakaladı. Diğer masalarda Shirov, Sutovsky’i , Grischuk Avrukh’a ve Dreev ise Kovalev’e karşı kazandı.

Unvanını koruma amacındaki Tomsk-400 takımı, bugün Novoborsky’yi 6-0 yenerek âdeta gövde gösterisi yaptı. Morozevich ve arkadaşları üst üste üçüncü şampiyonluğa ulaşmak için savaşmaya devam ediyor.

 OSC Baden Baden de birincilik yolunda kredisini azaltmış takımlardan birisi. Anand, Kazhgalayev karşısında konumu fazla zorlamadan beraberliğe razı oldu. Böylece dünya şampiyonu unvanıyla çıktığı ilk maçı fazla sansasyonel olmadı. Bundesliga şampiyonu, Cannes Echecs karşısında kağıt üzerinde favoriydi ve 4,5-1,5 ile rahat bir galibiyete uzandı.

Bosna Sarajevo ise Bosna derbisinde kazanan taraf oldu. Birincilik iddiasında olan Bosna Sarajevo, Zeljeznicar (Zelyezniçar okunur) Sarajevo karşısında Ivanchuk’un Nikolic’i ; Almasi’nin Ruck’u Sokolov’un Vuckovic’i yenmesiyle sonuca gitti. Bir başka iddialı takım olan Ukrayna takımı Keystone ise tamamı Beyaz Rus oyunculardan kurulu Vesnianka Gran takımını 5-1 yendi.

Bugünkü maçlarda Beşiktaş, İzlanda’nın Reykjavik Chess Club ekibine 5,5-0,5 yenildi. Takımın tek puanını IM Gunnarsson ile berabere kalan Mert Yılmazyerli aldı. İki Türk takımın buluştuğu maçta Türk Hava Yolları, Tarsus Zeka’yı 4,5-1,5 yendi. IM Haznedaroğlu, FM Bayram’ı yenerken, IM Emre Can Maksat Piriyev’i yendi. Zeki Arı, Gökhan Gaygusuzoğlu’na kazanınca THY maçı 4,5-1,5 kazanarak yoluna devam etti. DoruK Koleji ise Matinkylan Shakkerkerho Espoo takımını 4-2 yendi. Antalyalı uluslar arası usta Esen, FM Lehtivaara’yı yenerken, Ata Seçer’de FM Kivisto’ya karşı kazandı.

Bu sonuçların ardından, 9 puanlı takımlar Linex Magic ve Ural Sverdlovskaya birinci masada kozlarını paylaşacaklar. Clichy Echecs 92 takımı ise Tomsk-400 ile karşılaşıyor. Bosna Sarajevo ise Keystone karşısında. Alkaloid ise Economist Saratov ile oynuyorlar.

Bayanlarda günün maçında süper yıldızların bulunduğu Monaco takımı, dün Cheliabinsk takımını yenerek sürpriz yapan Ladya Kazan’ı 3,5-0,5 ile rahat geçti. Bugünkü kadroda turnuvaya 4/4 ile başlayan Hintli süperstar Humpy Koneru’nun bulunmadığını da ve dördüncü masada Almira Skripchenko’nun oynadığını düşünürsek sonucun ne kadar etkileyici olduğu daha iyi anlaşılır.

İkinci masadaki zorlu mücadelede ise bu tura kadar başarılı sonuçlar alan Interplast Tbilisi takımı Southern Ural Cheliabinsk’e 2,5-1,5 yenildi. Hou Yifan, Sopia Gvetadze’yi, Shumiakina ise Lomeineishvili’yi yendi. Dzagnidze’nin Zhu Chen’in ardından eski Dünya Şampiyonası finalisti Ekaterina Kovalevskaya’yı yenmesi sonucu değiştirmeye yetmedi.

Unvanını koruma amacındaki MIKA Yerevan takımı ise Finec St.Petersburg’a 2,5-1,5 yenildi. Zirve mücadelesinin biraz altında kalan AVS Krasnotourinsk takımı ise Utrecht’i 3,5-0,5 yenerek zirveye yaklaşma şanslarını sürdürdü.

Türk Hava Yolları bugün USV Volksbank ile berabere kaldı. WIM Topel, satranç dünyasının en medyatik isimlerinden WGM Anna Sharevich (Türkiye İş Bankası Satranç Ligi’nde Pamukkale Üniversitesi’nde oynadı) ile berabere kaldı. WIM Yıldız ise WGM Melamed ile berabere kaldı. WFM Bayrak, Eckhardt’ı yenerken, Jahn da Emel Kaya’yı yenince maç 2-2 sona erdi. Beşiktaş ise Antalya Deniz Gençlik Takımı’nı 2,5-1,5 yenerek yoluna devam etti. WFM Kübra Öztürk, WFM Emine Yanık’ı yenerken, Perihan Meşeli, Algı Acarbay’ya kaybetti. Melodi Dinçel ve Selen Sop berabere kalırken, Cansu Söylemez, Ayça Fatma Durmaz’ı yendi. Tarsus Zeka ise Vandoeuvre takımına 3-1 yenildi.

Bu sonuçların ardından Monaco takımı 9 puanla tek başına lider duruma geçti. Onları iki Rus takımı Southern Ural Cheliabinsk ve Finec St.Petersburg izliyor. Beşiktaş ve Türk Hava Yolları takımlarının 3 puanı bulunuyor.