Mobile menu

TSF, ECU'ya Dava Açıyor

 

Türkiye Satranç Federasyonu, 3 Ekim 2007 tarihinde Avrupa Satranç Birliği'ne Lozan'da bir dava açmıştır. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, Avrupa Satranç Birliği Başkanı Boris Kutin'i en kısa sürede istifaya davet etmiştir.

2009 yılında Avrupa Satranç Birliği himayelerinde düzenlenen birçok organizasyona aday olan Türkiye Satranç Federasyonu'nun haklarının korunması amacıyla açılan davaya ilişkin bilgiler, Yazıcı'nın mektubunun özeti ve diğer bilgiler haberin devamındadır.

Açık mektup:

TSF'nin açık mektubu

Ekler:

ECU'ya mektup (İngilizce).pdf 

ECU'nun TSF'ye cevabı 

ECU Turnuva Kuralları 2006

TSF'nin 2009 Teklifleri: EICC(Avrupa Bireysel)  EICCW(Avrupa Bireysel Bayan) 

ECC(Avrupa Kulüpler Kupası)  Youth(Yaş Grupları Avrupa Şampiyonası)

 

Dosyaları görebilmek için Acrobat Reader Programı gerekmektedir.

  TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı'nın Basın Açıklamasının Özeti:

Türkiye Satranç Federasyonu maalesef Lozan'daki mahkemede 3 Ekim tarihinde Avrupa Satranç Birliği'ni, 24 Ağustos 2007'deki son yönetim kurulu toplantısında alınan kararlardan dolayı mahkemeye vermiştir.

ECU, 2009 Avrupa Şampiyonaları'na başvuruların son tarihi olarak 1 Temmuz 2007'yi duyurmuştur. TSF de 2009 Avrupa Bireysel (Bay ve Bayan) Şampiyonaları (Kemer), 2009 Avrupa Kulüpler Kupası(Kemer) ve 2009 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası'na (Kapadokya) teklif vermiştir.

ECU'nun talebi üzerine katılımcılara en iyi koşulların sağlanması için uğraştık. Bize, Ağustos 2007'de Novi Sad'da organizasyonlara ilişkin kararların alınacağı duyuruldu. Organizasyonların yapılacağı yerler incelendi. Zaten Kemer artık iyi biliniyor. Geçtiğimiz hafta Avrupa Kulüpler Kupası'nda buradaki mekanın kalitesini gösterdik. Novi Sad'a gittiğimde bütün aday ülkelerin toplantıda olduğunu gördüm ve çok sayıda aday olması beni gururlandırdı. Ben Avrupa Bireysel'e ilişkin sunumumu yaptım ve arkasından Sayın Kutin'in tepkisi geldi. Kutin, bana 140.000 Euro ödülün mükemmel olduğunu söyledi. Ben de bunun normal olduğunu söyledim. En son 2006'daki organizasyonda yaklaşık 127.000 Euro zararımız oldu. Yine de bu organizasyonun getireceği prestij ve başka etkinliklerden bu zararı dengeleme şansı olması, satranca vereceklerimizle birlikte geri dönüşü olacak bir yatırım olacağını düşünüyoruz.

Ben de Kutin'e bu organizasyona FIDE'nin 120.000 Amerikan Doları katkısı olduğunu hatırlattım. O da FIDE'nin artık bu organizasyona desteği olmayacağını söyleyerek cevap verdi. FIDE, Avrupa'daki Avrupa Bireysel Şampiyonaları'na desteğini çekmişti. Şok olmuştum! Bütün kıtalarda geçerli olup olmadığını sorduğumda bana verilen cevap: "Hayır! Sadece Avrupa için geçerli!"oldu. Daha sonra bunun Dünya Kupası'na katılımı nasıl etkileyeceğini sordum. Onun da değiştiğini bu sırada öğrenmiş oldum. Tek ve çift senelerde 34-12 olan katılımın 23-23 olacağını bu şekilde öğrenmiş oldum. ECU'nun bu turnuvaya ilişkin hayati kararını kimse bilmiyordu!

2008 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası'nın oylamasında da son tura kalmıştık; fakat Novi Sad'a gitmeden hemen önce öğrendiğime göre oylamanın son turunda Herceg Novi ile çekişirken Kutin'in oylama sırasında yönetim kurulu üyelerinden Herceg Novi'ye oy vermelerini istediğini öğrendik. ECU Yönetim Kurulu da bu talebi dikkate alıyor ve organizasyonu Karadağ'a veriyor. Aynı akşam Kutin'in Karadağ vatandaşlığına geçmesi de ayrı bir hikaye! Novi Sad'da bahsi geçen toplantıdan sonra Mr.Kutin bize Avrupa Bireysel'in verildiğin söyledi. İtalya, Avrupa Yaş Grupları'nı, Avrupa Kulüpler Kupası'nı da Makedonya'ya verdiklerini söyledi. Kutin, ayrıca Avrupa Bireysel'e bizim teklif vermiş olmamızın bu kararda önemli rol oynadığını anlattı.

Azmaiparashvili, FIDE Asbaşkanı ve Gürcistan delegesinin buna tepkisi çok sıcak oldu. Konuşmayı dinlemedim; fakat Azmaiparashvili'nin karardan memnun olmadığı belliydi. Kutin, Mastrokoukos'a da kararı açıkladığında onun da pek memnun olmadığı anlaşılıyordu. Ne yapılabilirdi ki? Birçok ülke bu organizasyonları istiyordu. Organizasyonları alanlar satranç kültürü zengin, güzel ülkelerdi. Bende kazanan ülke federasyonlarını tebrik ettim ve odama çekildim.

Daha sonra akşam yemeğinde birçok yorum duydum. Duyduğum dedikoduları dikkate almadım. Kaybeden adayların tek talebi diğer teklifleri görmekti; ama ECU'nun kurallarına göre yönetim kurulu üyelerinden başka kimse teklifleri göremezmiş!! Ülkeme döndüm, daha sonra Bakü'ye gittim. Burada Azmaiparashvili bana Novi Sad'daki toplantıya ilişkin bazı detayları verdi. Kapalı kapılar ardında birçok şey olduğunu öğrendim: Oylamadan hemen önce, Kutin'in bir önerge verdiğini ve bu önergede 2009'da hiçbir federasyona bir turnuvadan daha fazlasının organize etme görevinin verilmemesinin önerildiğinin yer aldığını ve Yönetim Kurulu'nun bunu kabul ettiğini öğrendim. Bu nedenle kuruldaki sonuçlar ve tartışmalar kamuoyundan gizli tutulmuştur. Sadece Başkan Boris Kutin'e detaylı bilgi verme yetkisi verilmiştir.

İki yıl içinde Avrupa Satranç Birliği'nin yönetiminde gerilemeler olmuştur. Türkiye Satranç Federasyonu olarak Boris Kutin'in bu büyük organizasyonu yönetemediğine inanıyoruz. Kararlarınd öznel olduğunu ve dünyanın en güzel kıtasını iyi yönetemediğini düşünüyoruz. Avrupa, dünya satrancının, eski dünya şampiyonlarının sayısı, GM sayısı ve organizasyonu miktarı olarak %70'ini temsil etmektedir. Avrupa'da satrancın gelişimi dünyada satrancın gelişimi açısından da önemli bir rol oynamaktadır. Avrupa'da satranç hiç bu kadar kötü yönetilmemişti. Başkan da bu yanlış yönetimin sorumlusudur.

2002-2006 yılları arasında Kurul üyesiyken, her zaman satranç adına sesimi yükselttim ve federasyonumun menfaatlerini göz etmeden, satrancın geleceği için oy verdim. Biliyorum ki diğer yönetim kurulu üyeleri de bu şekilde davrandı. 2006 yılındaki ECU seçimlerinde, Mr.Kutin MonRoi'nin Avrupa Grand Prix için sponsor olacağını duyurmuştu. Sanıyorum, bu sponsorluk yılda 100.000 Euro'yu bulacaktı. MonRoi cihazlarının Avrupa Grand Prix'de kullanılması söz konusuydu. Bununla birlikte Novi Sad'daki akşam yemeğinde Kutin böyle bir paranın gelmediğini ve ECU'nun cihazları satın aldığını söyledi. Tabii ki tüm detayları bilmiyorum ama Mon Roi şirketini biliyorum ve sorumluluklarını da yerine getireceklerini biliyorum. Bu bir örnekti.

Ayrıca 2007 Avrupa Yaş Grupları'na kalifikasyonlarla ilgili de 18 Yaş altı Avrupa Bay ve Bayan Şampiyonlarının Khanty Mansiysk'teki Dünya Kupası'nda Avrupa'yı temsil etmelerine karar verildi. Bununla birlikte, bu kadar FIDE'ye danışılmadan alınmıştır. Dünya Kupası'na katılımların belirlenmesinde tabii ki FIDE'nin kararları bağlayıcıdır. Buna göre de ECU, Dresden'deki Avrupa Bireysel'den Dünya Kupası'na katılma hakkı olan sporcuların biletini kesti. Bu karardan dolayı hakları ihlal edilen oyuncular da bu durumu protesto etti. FIDE, duruma müdahale etti ve Dresden'den Dünya Kupası'na çıkmaya hak kazanan oyunculara haklarını geri verdi. Yine yanlış yönetime bir örnek.

Avrupa Satranç Birliği web sitesi ayrı bir konu. Üç aydır dünyanın en güçlü satranç organizasyonlarından birisinin web sitesinin üç ay önce çökmüş olması ve hala güncellenmemesi anlaşılabilir gibi değil. Ayrıca FIDE'nin tek senelerde Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası'na verdiği ödül desteği profesyonel satranççılar için çok önemlidir. Eğer bu parada %20 indirim yapılırsa 96.000 Amerikan Doları olur. Basit bir hesapla oyuncu başına ödül kaybı ortalaması da 3.000 Amerikan Doları olur. Bu da ECU'nun kötü yönetimi yüzünden sadece federasyonların değil oyuncuların da etkilenmesi anlamına gelir. FIDE'ye rağmen ECU Başkanı bir etkinlikte bulunabilir mi? Öğrendiğime göre bu karar FIDE Başkanlık Divanı'nda alınmış ve o da sessiz kalmış!

ECU'ya dava etmek istemezdik. Bütün federasyonlara saygımız var ve dileriz ki Avrupa satrancı bu organizasyon tarafından profesyonelce düzenlenir; ama mevcut durumda bundan yana ümidimiz yok. Tekliflerin uygulanması ve kabul edilmesine yönelik prosedürünü değişmesini de anlayamıyoruz. Novi Sad'da sunulan tekliflerin niye saklandığını anlamıyoruz. Bu, Avrupa'daki kamusal taleplerin mantığına da aykırıdır. Bu belirttiğim noktalar Novi Sad'daki tutanaklarda da yer almaktadır. Bu kuralların değişmesini ne anlıyor ne de kabul ediyoruz. Kutin'in birçok kararı gibi bunu da anlayamıyoruz. Makedonya ve İtalya'ya yönelik bir davamız yoktur. Eminim ki, her ne kadar göremesek de , belki de bizden de iyi mükemmel teklifler vermişlerdir. Dünya satrancına hizmetler veren bir federasyon olarak bu hukuk dışı durumda hakkımızı korumak durumundayız. Bu olanların Kutin'in kötü liderliği yüzünden olduğunu düşünüyoruz.

ECU'nun TSF'ye Cevabınını Özeti:

7 Eylül'de yazdığınız mektuba cevap olarak, 2009 Avrupa Şampiyonası'nın ihale sürecini yeniden açmak için bir neden olmadığına karar verdik.

Nedenleri:

1.Kurul sadece kendisine gelen teklifleri değerlendirdi. Gelecekteki teklifler değerlendirilmedi. Kurul hem başvuruların kalitesinin hem de ECU'nun Turnuva Kuralları'ndaki şartlarını değerlendirdik. ECU Turnuva Kuralları C 2.5 maddesinde buna ilişkin tüm detaylar yer almaktadır.

2.2009 Avrupa Yaş Grupları'nın Porto San Giorgio-Fermo'ya verilmesi de hiç bir ek taahhüde bağlı değildir. Bu tekliflerin temelleri ancak Kurul'un kararından sonra değiştirilebilir.

3.Kurulun bütün adaylara turnuvaların eşit bölüştürülmesinin 2009 Avrupa Bireysel Şampiyonası için dezavantaj oluşturduğunu kabul etmektedir. Bu nedenle Novi Sad'da ECU Başkanı, TSF'nin teklifini yenilemesini istemiştir. Eğer bu koşullarda turnuvaların düzenlenmemesine karar verilmişse, bu kadar Kurul tarafından kabul edilir; ama hiçbir tazminat talebinin kabul edilmesi söz konusu olamaz.

Saygılarımla,

Horst Metzing

ECU Genel Sekreteri