Mobile menu

Carlsen – Caruana Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda İkinci Parti de Berabere Sonuçlandı

londra2Londra’da bugün oynanan ikinci parti oldukça heyecanlı geçti ve tıpkı ilk partideki gibi yine inisiyatife sahip olan taraf siyahlardı. Bu sefer siyah taşlarla oynayan taraf olan aday Fabiano Caruana, ev hazırlığı sayesinde şampiyona -çok fazla olduğu söylenemese de- sıkıntı yaşatmayı başardı. Maçın şu ana kadarki gidişatı “Black is Ok!” (Siyah İyidir!) diye bir kitap yazan satrançta siyah taşların savunucusu ünlü Macar büyükusta Andras Adorjan’ı mutlu edecek nitelikte şüphesiz.

Basın toplantısında da tarafların belirttiği gibi Kabul Edilmeyen Vezir Gambiti’nde Ff4’lü sistemde Caruana’nın sürpriz 10…Kd8 hamlesi - Karpov Baguio 1978’de Korçnoy karşısında 10…Ke8 yeniliğini yapınca bu hamle satranç tarihinin tozlu raflarında yerini almıştı- bir anlamda ikinci partiyi tamamen belirleyen hamle oldu. Kritik 11. Ad2 hamlesinden kaçınan Carlsen, sakin ve temkinli bir şekilde oynamak isteyince Caruana önce eşitledi, sonrasında da ufak da olsa yapısal bir üstünlük elde etti. Ancak nihayetinde aday bu yapısal üstünlüğünü ancak aynı kanatta dört piyona karşı üç piyonun olduğu bir kale finaline dönüştürebildi ve oyun berabere sonuçlandı. Sonraki partilerde buna benzer bir durum tekrarlandığında -yani Caruana fazla iyi olduğu düşünülmeyen bir hamle oynadığında- acaba Carlsen yine aynı şekilde güvenli oynamayı mı seçecek yoksa en kritik hamleyi mi oynayacak? Belki de maç psikolojisi ve maç içerisindeki hazırlık açısından bir sonraki sefer Carlsen’in Caruana’nın blöfünü görmesi gerekebilir.

İki oyunun ardından oyuncular 11 Kasım Pazar gününü dinlenerek geçirecek. Maçın üçüncü partisi 12 Kasım Pazartesi günü TSİ 18.00’de oynanacak ve bu oyunda Caruana beyaz taşlara sahip olacak. Bakalım siyah taşların üstünlüğü bu oyunda da devam edecek mi? Tabii tarafların açılış tercihleri de büyük ölçüde merak konusu, zira bu partide oyuncuların ne yapacağı maç içerisinde açılışlara dair nasıl bir yaklaşım sergileyeceklerini de biraz olsun bize gösterecek. Bir günlük aradan sonra Pazartesi günü buluşmak üzere!

İkinci partiye analizli olarak aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:

İkinci Parti (PDF)İkinci Parti (Chessbase Viewer)

Resmi Site - Chess24 - Chessbomb

(Fotoğraflar turnuva sayfasından alınmıştır)