Mobile menu

Anand Linares/Morelia 2008'i Kazandı

  Morelia/Linares 2008 Cuma günü oynanan on dördüncü ve son tur maçlarının ardından sona erdi. Turnuvada zafer geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine Dünya Şampiyonu 8,5 puanla turnuvayı tamamlayan Vishwanathan Anand'ın oldu. 17 yaşındaki Norveçli yıldız Magnus Carlsen son tur Radjabov'a karşı bütün şanslarını zorladıysa da kazanamadı ve berabere kalıp 8 puanla ikinci oldu. Aronian ve Topalov 7,5 puanla 3-4.dereceleri paylaştı. Son tur haberleri, önceki tur sonuçları, çapraz tablo ve oyunların yanı sıra turnuvanın kısa tarihçesini haberin devamında görebilirsiniz.

Morelia/Linares 2008 Bütün Oyunlar (PGN)

14.Tur: 7 Mart 2008 Cumartesi
Vishy Anand  ½-½  Veselin Topalov
Peter Leko  ½-½  Levon Aronian
Magnus Carlsen  ½-½  Teimour Radjabov
Alexei Shirov  ½-½  Vassily Ivanchuk

13.Tur: 6 Mart 2008 Perşembe
Vassily Ivanchuk  ½-½  Vishy Anand
Teimour Radjabov  1-0  Alexei Shirov
Levon Aronian  ½-½  Magnus Carlsen
Veselin Topalov  1-0  Peter Leko

Linares'te on üçüncü turun sonunda Anand liderliğini korurken, Carlsen ve Aronian beraber kalınca dünya şampiyonuna yetişen kimse olmadı.Radjabov, Shirov'un büyük gafını değerlendirip kazanırken, Topalov da Leko'yu yenerek Aronian ile puanlarını eşitledi. Bu sonuçların ardından Anand 8 puanla lider, Carlsen de 7,5 puanla onu izliyor;ancak Topalov da  7 puanı bulunan Aronian'a yetişti ve son tur da Anand ile oynayacağından turnuvada son tura büyük bir heyecanla girildi.

12.Tur: 4 Mart 2008, Salı
Vishy Anand  ½-½  Peter Leko
Magnus Carlsen  1-0  Veselin Topalov
Alexei Shirov  ½-½  Levon Aronian
Vassily Ivanchuk  ½-½ Temiur Radjabov

On ikinci turda Carlsen, Topalov'u mat ederken diğer partiler berabere sona erdi. Son iki tura girerken Anand'ın 7,5 puanla liderliği sürüyor; ancak Carlsen 7 puanla tek başına ikinciliğe yükseldi. Aronian'ın ise 6,5 puanı bulunuyor ve üçüncü sırada bulunuyor. 

 11.Tur: 3 Mart 2008 Pazartesi
Temiur Radjabov ½-½  Vishy Anand
Levon Aronian  ½-½  Vassily Ivanchuk
Veselin Topalov  1-0  Alexei Shirov
Peter Leko  1-0  Magnus Carlsen

 On birinci turda Topalov, Shirov'u Grünfeld'de hızlı bir şekilde yenerken, son sırada bulunan ve Linares'te zor günler geçiren Leko, Carlsen'i yenmeyi başardı. Aronian, Ivanchuk ile, Radjabov(Recebov) da Anand ile berabere kalınca Anand'ın turnuvadaki liderliği sürdü. Son üç tura girerken, Anand 7 puanla liderliği sürerken, onu şimdi üç kişi izliyor: 6 puanı bulunan Aronian, Carlsen ve Topalov.


10.Tur 1 Mart 2008, Cumartesi

Vishy Anand  ½-½  Magnus Carlsen
Alexei Shirov  ½-½  Peter Leko
Vassily Ivanchuk  ½-½  Veselin Topalov
Teimour Radjabov  ½-½  Levon Aronian

Cumartesi günü oynanan onuncu turda bütün maçlar berabere sonuçlandı. Ivanchuk-Topalov maçında iki taraf da kazanca yaklaştıysa da kazanan çıkmadı. İlk iki sırada bulunan Dünya Şampiyonu Vishwanathan Anand ile Norveçli büyükusta Magnus Carlsen berabere kaldılar. Anand, 6,5 puanla liderliğini sürdürüyor, Carlsen ise onu 6 puanla izliyor. Corus 2008'i eş puanla kazanan Aroniain'ın da 5,5 puanı bulunuyor.

9.Tur: 29 Şubat 2008, Cuma

Levon Aronian  ½-½  Vishy Anand
Veselin Topalov  ½-½  Temiur Radjabov
Peter Leko  0-1  Vassily Ivanchuk
Magnus Carlsen  1-0  Alexei Shirov

Uzun bir mücadelenin sonunda Carlsen, teorik berabere olan oyunsonunda sabrının karşılığını aldı ve Shirov'un hatasından faydalanarak Linares'e 2/2 ile başladı. Daha önce oyunortasında çok zor bir konumda Vc8 ve Kc7 arasında tercih yapması gereken Carlsen belki Kc7 hamlesini yapsaydı daha çabuk kazanacaktı; ama masa başındaki karşısına gelen konum, genç Norveçli'nin bile çözmekte zorlanacağı türden bir durumdu. Öte yandan Ivanchuk, Leko'yu yenerek 4 puana ulaştı ve Leko en yakın rakibinin bir puan gerisinde son sırada kaldı. Daha önce burada zafere ulaşmış Leko, bu sene zor günler geçiriyor.

Bu sonuçların ardından Dünya Şampiyonu Anand'ın liderliği devam ediyor. Beklendiği gibi iklim ve kıta değişikliği sonuçları etkilemiş görünüyor. Morelia'nın sonunda ikinci ve üçüncü sırada bulunan Topalov ve Shirov Linares'teki ikinci bölüme iyi başlamadılar. Topalov, alışılageldik biçimde konumu fazla zorlayarak Aronian'a kaybederken, Shirov önce Anand'a sonra Carlsen'e kaybetti.

8.Tur: 28 Şubat 2008, Perşembe

Vishy Anand  1-0  Alexei Shirov
Vassily Ivanchuk  0-1  Magnus Carlsen
Temiur Radjabov ½-½  Peter Leko
Levon Aronian  1-0  Veselin Topalov

Önceki Haberler

Morelia/Linares 2008'de Kimler Oynuyor?

Morelia 2008 Çapraz Tablo

Morelia/Linares 2008 Oyunlar (PGN)

Morelia/Linares'te İkinci Perde Açıldı

Önceki yılların aksine Anibal Hotel yerine Cervantes Tiyato Salonu'nda düzenlenen Linares'te mekan değişikliği bile heyecanı azaltmadı. Dün oynanan sekizinci tur maçları da büyük heyecana sahne oldu. Anand, Shirov'u yenerek 5,5 puana ulaşırken, Corus'un galipleri Aronian, Topalov'u; Carlsen ise siyahlarla Ivanchuk'u yenerek 4,5 puana ulaştılar. Bu sonuçların ardından yukarıda gördüğünüz tablo oldukça değişti. Shirov ve Topalov'un yerini Carlsen ve Aronian alırken, Anand da puan farkını bire çıkardı. Radjabov ve Leko arasındaki mücadele turun tek berabere biten mücadelesi oldu.

8.Tur: 28 Şubat 2007 Perşembe
Vishy Anand  1-0  Alexei Shirov
Vassily Ivanchuk  0-1  Magnus Carlsen
Teimour Radjabov  ½-½  Peter Leko
Levon Aronian  1-0  Veselin Topalov

Haberleri nereden takip edebilirsiniz ?

     

    

  

 Maçları nereden canlı izleyebilirsiniz ?

  

Supertorneo (Süper-turnuva)


Satranç dünyasının gözlerinin çevrildiği turnuva...Birçok süper turnuva var, hepsi çok güçlü turnuvalar; ama hiçbirisinde Linares'teki atmosfer yoktur. Kasparov'un her sene tekrarlamaya alıştığımız sözü Linares'in önemini özetliyor: "Linares'te dünya satrancında kimin nerede olacağı belli olur." 2007 yılında Anand'ın yeniden dünya şampiyonu olurken Linares'i kazanması da belki de bizim için bir işaret olmalıydı. Linares'i dokuzuncu kez kazandıktan sonra 2005 yılında Kasparov'un satrancı bırakma kararını burada düzenlediği basın toplantısında açıklaması da tesadüf değil.

Kasparov'un dünya satrancının zirvesine çıktığı, bir efsaneye dönüştüğü yıllarda Linares'te birçok zafer kazandı. Formatı birçok kez değişti; ama Linares hala satranç dünyasının en prestijli turnuvası. Daha önce Sabah'ta da yazdığım Linares notlarımı turnuvanın ikinci ayağı başlamadan derledim.

1978'de ilk defa organize edilen turnuvayı Eslon kazanırken turnuva 1987'ye kadar düzenli olarak organize edilmemiş. İspanya'nın Endülüs bölgesindeki bu küçük kasabasında dünyanın en önemli satranç turnuvasını düzenleyen ünlü bir yere dönüşmesi hırslı organizatör Luis Rentero'nun devreye girmesiyle oldu. Bir dükkan zincirinin sahibi olan Luis Rentero Suarez, turnuvaya Karpov, Christiansen, Larsen, Kavalek, Ljubojevic ve Gligoric gibi isimleri davet etti. Zamanın dünya şampiyonu Anatoly Karpov ve Larry Christiansen turnuvada birinciliği paylaşıyorlar. 1983'te Spassky turnuvayı kazandı; ama işte bu yıldan itibaren Rentero, kısa beraberliklere karşı amansız bir savaşa başladı.

1988'den itibaren turnuva her yıl düzenlenmeye başladı ve ilk kez Anibal Hotel'de düzenlendi. 1990'da Kasparov ilk defa Anibal Hotel'e geldi ve 30.000 USD görünme ücreti aldı. Turnuvaı da Gelfand'ın 0,5 puan önünde kazandı.

1994 Linares, satranç tarihinin en önemli turnuvalarından biri olarak kabul edilir. Karpov turnuvada 3000'in üzerinde bir rating performansıyla 11 puan alarak turnuvayı kazandı. Kasparov ve Shirov 8,5 puanla ikinciliği paylaşırken turnuvada Anand, Kramnik, Topalov, Ivanchuk, Kamsky gibi yıldızlar da oynuyordu. Dünya Bayanlar Şampiyonası maçlarının yapıldığı 1996 yılı hariç her sene de süper büyükustaların katıldığı bir turnuvadır. 1998'den itibaren turnuvadaki katılımcı sayısı azalatıldı ve çift tur döner turnuva olarak oynandı. Bu tarihten itibaren bazen 7 bazen 8 kişi olarak oynanan turnuva satranç dünyasının en prestijli turnuvası olduğu için "Satrancın Wimbledon'ı" olarak anılır.

Morelia

Morelia'nın nerede olduğunu buradan görebilirsiniz.

Oyuncuların kaldığı Hotel Virrey de Mendoza Oteli.

Gazeteciler ise sağ tarafta görülen Alameda Hotel'de kalıyorlar.

Friedel'in önceki yıllarda hazırladığı habere göre Amerika Kıtası'ndaki en uzun kilise kulesi Barok mimarisinin bir örneği olan Morelia Katedrali'ne aitmiş. Morelia'ya gittiğinizde dikkat çekmemesi imkansızmış. 1660'ta yapımına başlanan bina 84 yılda tamamlanmış.

Morelia'da sadece supertorneo, süper turnuva oynanmıyor. 2007 yılında çok büyük bir festival de yapılmıştı. Morelia'da satranca gösterilen ilgi inanılmaz bir seviyede. Son üç yıldır, satranççılar burada rock yıldızları kadar büyük ilgi görüyor. Maçtan çıkışta yarım saat boyunca imzalar, fotoğraflar, röportajlar vs. nedeniyle etraflarını çok büyük bir kalabalık çeviriyor.

Açılış töreninde sonra Leko, hayranlarına yakalanmış durumda!

Teatro Ocampo, yani turnuva salonundan bir görüntü! Sanıyorum buna benzer bir kalabalığı sadece Yaş Grupları Türkiye Şampiyonası'nda gördüm...

Resimde Linares'in beraberlik düşmanı ve biraz da çılgın organizatörü milyoner iş adamı Luis Rentero Rentero'yu görüyorsunuz. Rentero, ne kadar büyük bir kısa beraberlik düşmanı olduğunu 1991'de eski dünya şampiyonu Spassky'e kırk hamleden daha önce berabere yapmaması için para teklif etti. Erken beraberlikleri engellemek için teşvik primi vermeye razı olan Rentero'nun kısa berabere yapan oyuncuları Anibal Hotel'in lobisinde hırs içinde beklediği ve azarladığı da Geuzendam'ın kitabında yer alır. Rentero, son yıllarda ilerleyen yaşının da etkisiyle organizasyonda geri plana çekildi ve işleri oğluna devretti.

Morelia/Linares 2008

Ivanchuk, Carlsen-Topalov mücadelesini inceliyor.

Morelia'da bu sene oldukça mücadeleli maçlar oynandı. Anand, dünya şampiyonluğunu kazandığı Meksika'da yeniden eski formuan kavuştuğunu gösterdi ve ilk bölümü lider tamamladı. Hatırlayacağınız gibi geçen yıl da Morelia/Linares'in galibi Anand olmuştu; fakat Anand'ın işi hiç kolay değil. Dünya Kupası'nda final oynayan Shirov da elitler içinde müthiş bir çıkış yakaladı ve en iyi zamanlarında olduğu gibi tahtayı ateşe veriyor (Fire On Board, "Tahtada Yangın" adlı iki bölümden oluşan biyografisi ve en iyi oyunları kitabından esinlenerek).

Topalov, Leko ve Anand'ın oyununu izliyor

 

Shirov'un yanı sıra 2007 yılında Sofya hariç kötü bir yıl geçiren ve Corus'ta da kendi standartlarında kötü bir sonuç alan Topalov'un geri dönüşünü izledik. Topalov dünya şampiyonu olduğu dönemdeki agresif, açılış hazırlıklarıyla birlikte mücadeleyi sonuna kadar sürdüren oyunuyla tekrar bir süper turnuvada iyi sonuçlar alıyor. Corus Wijk aan Zee'nin iki galibi Aronian ve Carlsen de yüzde elli skorla yarışmayı sürdürüyorlar. Radjabov ve Ivanchuk ise biraz alt sıralarda kaldılar; fakat bu turnuvada her an her şey olabilir ve herkes alt sıralarda kalabilir. Son sırada ise dünyada yenilmesi en güç oyunculardan birisi olarak kabul edilen Peter Leko var. Bu kez üç maç kaybetmiş durumda. Dortmund, Linares, Corus gibi süper turnuvalaraı kazanmış Leko'nun sıralaması belki de İspanya'da değişecek.

Morelia'daki turnuva salonu

Morelia 24 Şubat'ta tamamlandıktan sonra oyuncuların "her zamanki" yere, yani Linares kasabasında turnuvanın 1978'den beri düzenlendiği Anibal Hotel'e dönüp iklime ve yerel saate uyum sağlamaları için dört günleri var. Arada bu kadar kısa süre olması zaman zaman eleştirilere konu oluyor; çünkü Linares ve Morelia'da oyuncuların aldıkları sonuçlar birbirinden oldukça farklı olabiliyor.

Kameraman, beyaz ayarını yapıyor.

Carlsen'ler ve Radjabov'lar

Linares!Linares!

Linares'in nerede olduğunu buradan görebilirsiniz.

Linares'le ilgili birçok ilginç hikaye var. Daha önce Sabah'taki yazılarımda da yer verdiysem de bu hikayeler tekrar edilecek kadar ilginç...

Sanıyorum alışmadığınız derecede büyük bir fotoğraf; fakat yersiz değil....Dirk Jan ten Geuzendam, Linares'te defalarca haber yaptı, Kasparov ile satrancı bıraktıktan hemen sonra yapılmış en uzun röportajı kopardı. Ayrıca "The Day Kasparov Quit" (Kasparov'un Satrancı Bıraktığı Gün) adlı kitabında satranç dünyasının elit isimleriyle yaptığı mükemmel röportajları derledi. New In Chess dergilerinde yayınlanmış olan Kasparov, Polgar, Azmariparashvili, Bronstein, Ilyumzhinov ve daha birçok ilginç söyleşi bu kitapta yer almaktadır.

Ivanchuk, Linares'in en ünlü simalarından birisi. New In Chess'in Genel Yayın Yönetmeni Dirk Jan ten Geuzendam'ın turnuvayla ilgili yazdığı "Linares!Linares!" adlı kitabında yer alan inanılmaz iki anektodu Sabah'ta da paylaşmıştım.

Bunlardan birincisi, Anibal Hotel'deki restoranda bulunan hiyerarşik yapıdır. Kasparov'un oynadığı yıllarda (evet, artık böyle demek zorundayız!) Kasparov'un kendine ait bir masası vardı. Mutfağa en yakın, ve sırtı herkese dönük olarak yemeklerini yiyen Kasparov'un masasına kimse oturmaya cesaret edemezmiş. Tabii ki bir kişi hariç! Bir gün Ivanchuk, masasını değiştirmeye karar verip doğruca Kasparov'un oturması gereken sandalyeye yönelmiş ve oturmuş. Otelin ünlü garsonu Diego da Ivanchuk'u uyarmayı ihmal etmemiş; fakat nafile...Pek de iyi gitmeyen turnuvadan dolayı böyle bir değişiklik yapan Ivanchuk şöyle bir cevap vermiş: "Lütfen burada beş dakika oturup Kasparov'un ruhunu içime çekmeme izin verin!"

Birkaç dakika sonra Kasparov'un üzerinde büyük etkisi olan ve hiçbir turnuvada yanınan ayırmamaya özen gösterdiği annesi Klara Kasparova Ivanchuk'u uyarmak üzere yanına gitmiş. Ivanchuk'u dinledikten sonra da sırtını sıvazlamış ve başka bir masaya geçmiş. Kasparov ise restaurantta sandalyesini dolu görünce çok da şaşırmadan annesinin olduğu masaya gidiyor. Daha sonra Ivanchuk'la birkaç sözcük konuşuyor, gülüyorlar ve ikisi de yemeğine devam ediyor.

Linares'te satranca ilgi çok büyüktür. Linares kasabasının en önemli ekonomik merkez kasabadaki Suzuki fabrikasıdır ve 1993'te bu fabrikada çalışan işçiler büyük bir krizden dolayı greve giderler. Tabii devam eden satranç turnuvasını gören işçiler, turnuvayı da durdurmak istediler. Bütün satranççılar ise ortak ve görünen o ki yerinde bir kararla bu grevi desteklediklerini açıkladılar, işçilerin bulunduğu sendikanın bildirisine destek verdiklerini yazılı olarak açıkladılar ve o gün bugündür satranççılar Linares'te büyük saygı görüyorlar. Meksika'da da durumun farklı olmadığını zaten aşağıda göreceksiniz.  Bu bilgilerden sonra sıra Ivanchuk'la ilgili Geuzendam'ın kitabında yazdığı inanılmaz hikayeye geldi.

Svidler, Ivanchuk'un kazandığı turdan sonra Linares'ten 65-70 km uzakta bulunan Villaneuva'da hayranlarının kutlama yapacağını söylüyor ve anlatıyor:

"İkinci boş günde, Ivanchuk ile bir boğa güreşine gittik. Tabii benim açımdan olmasa da mükemmel bir hikaye. Hala ,buralarda fazla tanınmadığımı bugün anladım. Torero [boğa güreşçisi] ilk boğayı öldürdükten sonra herkes yerlerinden kalkıp toreroyu alkışlamaya başladı. Bu arada kalabalıkta birisi Ivanchuk'u tanıdı ve hemen bağırmaya başladı: "I-van-chuk! I-van-chuk!" ve evet biz ne olduğunu bile anlamadan artan sayıda insan bağırmaya başladı ve kısa bir süre sonra bütün arena "I-van-chuk! I-van-chuk!" tezahüratıyla yankılanıyordu. Üstelik, boğa güreşçileri de bu tezahürata katıldılar. Öldürdükleri boğalardan birisini Vassily'e adadılar!"

Fotoğraflar: Frederic Friedel @ Chessbase

Özgür Akman