Mobile menu

Avrupa Şampiyonası'nda Ekaterina Atalık Üst Masalarda

20 Nisan - 4 Mayıs tarihleri arasında 2008 Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde düzenleniyor. Beşinci turun ardından Erkeklerde bütün maçlarını kazanan Sutovsky liderliğini sürdürürken 4,5 puanı bulunan Mamedov, Movsesian ve Werle İsrailli büyükustayı izliyorlar. Bayanlarda ise Cmilyte ve Kovalevskaya 4,5 puanla lider durumdalar. 2006 Avrupa Şampiyonu ve 2007'de beşinci olan Ekaterina Atalık 3,5 puanla zirveye yakın durumda . Ekaterina Atalık bugün Elina Danielian ile karşılaşıyor ve maçı canlı yayınlanacak.  Erkeklerde ise turnuvaya sürpriz mağlubiyetlerle başlayan Gurevich'in 3,5, Atalık'ın ise 3 puanı bulunuyor. Bütün sporcularımızın dördüncü turdan itibaren aldıkları sonuçları haberin devamında yer almaktadır. Turlar saat 14:30'da başlıyor.

Resmi Site

Dördüncü Tur

Dördüncü turda Gurevich, Fransızların genç yeteneklerinden ve dünyanın elit kadın satranççıları arasında yer alan Marie Sebag'ı yenerek üst üste üçüncü galibiyetini alarak 3 puana ulaştı. Diğer büyükustamız Suat Atalık da şampiyonadaki ilk galibiyetini alarak 2 puana ulaştı. Robert Zelcic'i yenen Emil Sutovsky ve Romen uluslararası usta Gergely Szabo'yu yenen Gürcü büyükusta Levan Pantsualia ve Emmanuel Berg'i yenen Rus büyükusta Sergei Grigoriants dördüncü tur sonunda tam puanı olan isimler. Levan Pantsulaia geçtiğimiz yıl İş Bankası Satranç Ligi'nde ikinci olan Tarsus Zeka takımının birinci masası.

Bayanlarda, iddialı sporcumuz Ekaterina Atalık, Hollanda Şampiyonası'nda GM Peng Zhaoqin'in ardından Tea Lenchava'yı geride bırakarak ikinci olan Petra Schuurma ile berabere kaldı.

Betül Cemre Yıldız, geçtiğimiz aylarda adını oldukça sık duyduğumuz Anna Rudolf'u yendi. Betül Cemre Yıldız, bu galibiyetle iki puana ulaşırken, rakibinin de son aylarda adının satranç dünyasının gündemine "farklı" bir şekilde geldiğini belirtelim.

Rudolf, 2007'nin sonlarında Fransa'da bir açık turnuvada (başarılı olarak IM normu almıştı) rakipleri tarafından herhangi bir kantı olmadan bilgisayar kullanmakla suçlanmış, rakiplerinden birisi bu nedenle son tur elini sıkmamıştı. Daha sonra turnuva sırasında yendiği GM Christian Bauer, genç Macar sporcunun bilgisayar kullandığına inanmadığını belirtmişti. Chessdom'un konuyu ısrarlı bir şekilde gündeme taşıması sonucunda konu FIDE Etik Komisyonu'na intikal etmişti. Şimdilerde satranç dünyasında bilgisayar kullanmaya karşı güvenlik önlemleri tarışılırken bir yandan da "Acaba her başarılı olan düşük ratingli oyuncu için bilgisayar kullanıyor paranoyası olur mu?" sorusu da konuşuluyor.

Ev sahibi Bulgaristan'ın şampiyonluk beklediği isim hiç şüphesiz Eski Dünya Şampiyonu ve turnuvanın en yüksek reytingli(2538) isimlerinden Antoaneta Stefanova. Stefanova'nın beşinci tur sonunda 4 puanı bulunuyor.

Beşinci Tur

Beşinci turda Türkiye Şampiyonu Mikhail Gurevich, İş Bankası Satranç Ligi'nin güçlü ekiplerinden Manisa Doruk Koleji'nin kadrosunda bulunan Boris Savchenko ile berabere kaldı. Suat Atalık, Grunberg'i yenerek üst üste ikinci galibiyetini alarak 3 puana ulaştı. Beşinci tur sonunda Emil Sutovsky, Pantsulaia'yı yenerek beş puanla tam puanı olan tek sporcu ve lider durumda. Altıncı turda 4,5 puanı bulunan Rauf Mamedov ile karşılaşacak.

Gurevich'in altıncı turdaki rakibi, önceki turlarda Victor Bologan'ı yenerek sürpriz yapan genç Rus büyükusta Evgeny Romanov olurken; Suat Atalık da Rus IM Vokarev ile karşılaşacak.

Bayanlarda beşinci turda Ekaterina Atalık, güçlü Polonya Milli Takımı'nın oyuncularndan Dworakowska'yı yenerek 3,5 puana ulaştı. Betül Cemre Yıldız, Shakhriyar (Şehriyar) Mamedyarov'un ablası olan ve geçtiğimiz yıllarda Eczacıbaşı'nda oynayan Zeinab (Zeynep) Mamedyarova'ya kaybetti. Kübra Öztürk de önceki tur olduğu gibi beşinci turda da kendisinden yüksek reytingli rakibiyle beraber kaldı.

Şampiyonada lider durumda bulunan eski dünya ikincisi Ekaterina Kovalevskaya ve Victoria Cmilyte birinci masada karşılaşıyorlar. Ekaterina Atalık, ise sekizinci masada Ermeni satranççı IM Elina Danielian ile beyaz taşlarla oynayacak. Betül Cemre Yıldız, Bulgar satranççı WIM Velcheva ile eşleşirken, Kübra Öztürk WIM Worek ile eşleşti. WFM Bayrak ise altıncı turda WIM Gromova ile oynuyor.