Mobile menu

Avrupa Şampiyonası'nda Heyecan Dorukta

Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonası'nda son dört tura girilirken, turnuvada her zamanki gibi yüzlerce büyükusta arasında heyecanlı maçlar oynanıyor. Yedinci tur sonunda erkeklerde Emil Sutovsky, ilk Avrupa Şampiyonu ve eski ACP(Profesyonel Satranççılar Birliği) Başkanı Pavel Tregubov ile Corus B'nin 2008'deki galibi Sergey Movsesian 6 puanla liderliklerini sürdürüyorlar. Bayanlarda ise müthiş bir çekişme var ve sekiz oyuncu 5,5 puanla birinciliği paylaşıyor. Türk sporcuların içinde Ekaterina Atalık ve Mikhail Gurevich'in 4,5 puanları bulunuyor.  PGN dosyaları resmi sitede yer almaktadır. Türk sporcuların son iki turda aldıkları sonuçlar ve diğer haberler aşağıda yer almaktadır.

Resmi Site

Mikhail Gurevich, Marie Sebag karşısında (Fotoğraf: 

Altıncı Tur

Altıncı turda erkeklerde Rauf Mamedov ve Emil Sutovsky berabere kalınca 4,5 puanı olan isimlerden Sergei Movsesian Jan Werle'yi yenerek Emil Sutovsky'e yetişti ve iki isim liderliği paylaştılar. Genç Rus rakibiyle berabere kalan Mikhail Gurevich 4 puana ulaşırken diğer Türk sporcular da rakipleriyle berabere kaldılar.

Bayanlarda ise adeta "kara" bir gün yaşadık ve bütün Türk sporcular maçlarını kaybettiler. Ekaterina Atalık, zirveye yaklaşma mücadelesinde güçlü rakibi Elina Danielian'a kaybederken, Betül Cemre Yıldız, Maria Velcheva'ya, Kübra Öztürk Joanna Worek'e ve Aslı Bayrak da Iulia Gromova'ya yenildiler. Zirvede ise Ekaterina Kovalevskaya ve Victoria Cmilyte berabere kalarak 5 puana ulaştılar. Onlara Nana Dzagnidze'yi yenen Anna Ushenina yetişti. Ushenina, geçtiğimiz ay Türkiye'de düzenlenen ilk süper turnuva olan Atatürk Kadın Ustalar Turnuvası'nda oynamıştı.

Yedinci Tur

İlk Avrupa Şampiyonu ve eski ACP Başkanı GM Pavel Tregubov (Fotoğraf: 

Yedinci turda Mikhail Gurevich, Macar satrancının genç isimlerinden Csaba Balogh ile berabere kalırken, Suat Atalık Valerij Popov'a kaybetti. Umut Atakişi ise genç Azeri büyükusta Farhad Tahirov'u siyahlarla yenerek önemli bir galibiyet aldı.

Yedinci turda Emil Sutovsky ve Sergei Movsesian berabere kalırlarken, eski ACP (Profesyonel Satranççılar Birliği Başkanı) ve ilk Avrupa Şampiyonu olma unvanını taşıyan Pavel Tregubov, Manisa Doruk Koleji'nin büyükustalarından Rauf Mamedov'u yenerek ilk masada berabere kalan iki isme yetişti. Üç ismi takip eden 5,5 puanlı isimlerden Valentin Iotov, geçtiğimiz yıl İş Bankası Satranç Ligi'nde Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nde oynamıştı. Iotov'un yanı sıra bir başka tanıdık isim Levan Pantsulaia, Sergei Tiviakov, Alexander Motylev, Boris Grachev, Maxime Vachier-Lagrave ve Fabiano Caruana da 5,5 puanla 4-10.derceleri paylaştılar.

Bayanlarda, kara günün ardından sporcularımız aldıkları galibiyetlerle dünkü mağlubiyetlerin yaralarını sardılar. Bu kez tüm Türk sporcular maçlarınız kazandılar.  Ekaterina Atalık, Danielian mağlubiyetinin ardından Anita Gara'yı yenerek son iki yılda olduğu gibi zirve iddiasını sürdürürken, Kübra Öztürk, Suzana Maksimovic'i yenerek üç puana ulaştı. Betül Cemre Yıldız, geçtiğimiz yıl Kemer'de düzenlenen Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nda 12 yaş Grubu Dünya Şampiyonu olan Efroimski'yi yendi.

Ekaterina Kovalevskaya, kendisinden imza isteyen minik hayranlarını kırmıyor. (Fotoğraf: Resmi Site)

5 puanı bulunan isimlerden Viktorija Cmilyte ve Anna Ushenina berabere kalırlarken onlara altı isim daha yedinci tur sonunda yetiştiler. Atatürk Kadın Ustalar Turnuvası'nda Hou Yifan'ın ardından ikinci olan Pia Cramling eski dünya ikinici Ekaterina Kovalevskaya'yı yenerken, Antoaneta Stefanova, NATO Şampiyonası'nda Türkiye'ye geldiğinde asker olduğunu öğrendiğimiz Elisabeth Paehtz'i yendi. İş Bankası Satranç Ligi'nin güçlü ekiplerinden THY'nin yıldız oyuncusu Anna Muzychuk , Türkiye'deki açık turnuvalarda da oynayan Nino Batsiashvili'yi yendi. Eski Avrupa Şampiyonlarından Kateryna Lahno da Valentina Golubenko'yu yendi. Ekaterina Atalık'ın ardından, Corina Peptan'ı yenen Elina Danielian ile bir başka eski Avrupa Şampiyonu ve Bakü'deki Grand Prix'de oynayan Alexander Grischuk'un eşi olan Natalia Zhukova Natalija Pogonina'ı yendiler ve bu isimlerin tamamı 5,5 puana ulaştı.

Sekiz satranççı sekizinci tura girerken birinciliği paylaşıyor. İçlerinde Ekaterina Atalık'ın da bulunduğu 4,5 puanlı isimler, 5 puanı bulunan Stepaiova, Houska, Dzagnidze, Dembo ve Salome gibi isimler de zirve yarışında her an söz sahibi olabilirler.

Resmi Site)Resmi Site)