Mobile menu

Avrupa Şampiyonası'nda Yeni Kral Tiviakov, Yeni Kraliçe Lahno

Dün sona eren Avrupa Şampiyonası'nda son tur üst masalarda tek kazanan isim olan Sergei Tiviakov kazanarak ilk Avrupa Şampiyonluğu'na ulaşırken, bayanlarda Kateryna Lahno son tur vatandaşı Anna Ushenina ile berabere kalarak 8,5 puanla 2005 yılının ardından ikinci kez Avrupa Şampiyonluğu'na ulaştı. Son tur Davit Jojua'yı yenen Mikhail Gurevich 7,5 puanla turnuvayı tamamlarken, Ekaterina Atalık da şampiyonayı 7 puanla tamamladı. Son tur sonuçları ve Türk sporcuların şampiyona performansları haberin devamında yer almaktadır. Eşitlik bozma maçları sonunda erkeklerde ikinci Sergei Movsesian olurken üçüncülüğü de Sergey Volkov elde etti. Bayanlarda ise Victorija Cmilyte gümüş; Anna Ushenina ise bronz madalyaya ulaştılar.

Resmi Site

Son turda ilk masalarda Sergei Tiviakov hariç liderlerin hiçbiri kazanamayınca, Rus asıllı Hollandalı büyükusta 2008 Avrupa Şampiyonu oldu. Sergey Tiviakov, son turda turnuva boyunca şampiyonluk mücadelesi veren İsrailli büyükusta Emil Sutovsky'i yendi. 8,5 puanla şampiyonluğu kazananan Hollandalı büyükustayı 2-10.dereceleri paylaşan Sergey Volkov, Pavel Tregubov, Sergei Movsesian, Erwin L'ami, Maxime Vachier-Lagrave, Boris Grachev, Vladimir Baklan, Yuriy Kryvoruchko ve Tomi Nyback izlediler.

Erkeklerde ise Mikhail Gurevich, Davit Jojua karşısında kazanarak şampiyonayı galibiyetle kapattı. Türkiye Şampiyonu, 11-34.dereceleri paylaştı ve averajla 34.oldu. Suat Atalık, son turda Hırvat büyükusta Ante Brkic'i yenerek +2 skorla şampiyonayı tamamladı. Umut Atakişi ise son turda Sloven IM Skoberne'e kaybetti; fakat şampiyonayı reyting kazanarak tamamladı.

Avrupa Bayanlar Şampiyonası'nda 19 yaşındaki Ukraynalı yıldız Kateryna Lahno, son tur vatandaşı Anna Ushenina ile berabere kalarak 2005 yılında olduğu gibi yine Avrupa Şampiyonluğu'na ulaştı. Lahno'yu 2-7.dereceleri paylaşan Anna Ushenina, Natalia Zhukova, Viktorija Cmilyte, Lilit Mkrtchian, Almira Skripchenko ve Yelena Dembo izlediler. 2006'da Torina'daki Olimpiyatlarda altın madalya alan Ukrayna milli takımından Lahno, Ushenina ve Zhukova'nın (ayrıca Lahno ve Zhukova'nın Avrupa Şampiyonlukları var) ilk üç dereceyi alması da dikkat çekici bir nokta oldu. Yine de gümüş ve bronz madalyaların sahipleri eşitlik bozma maçları sonunda belli olacak.

Türk oyunculardan Ekaterina Atalık, geçtiğimiz yıllardaki gibi zirve mücadelesi yapamadı; fakat neredeyse her turnuvada olduğu gibi şampiyonadan reyting kazanarak ayrıldı ve şampiyonayı 7 puanla tamamladı. Tek yenilgisini ise güçlü Ermeni satranççı Elina Danielian'a karşı aldı. Betül Cemre Yıldız, Rumen Milli Takımı'nın oyuncularından Sabina-Francesca Foisor ile berabere kaldı ve yaklaşık 15 reyting kazanarak şampiyonayı tamamladı. Kübra Öztürk de son turlarda yakaladığı çıkışı son tur aldığı galibiyetle taçlandırdı ve o da 18 reyting kazanarak şampiyonayı tamamladı.