Mobile menu

Cumhuriyetimizin 100.Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası'nda Final Zamanı

final23iscupAna sponsorumuz Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle düzenlenen ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılı Türkiye İş Bankası Satranç Kupası’nda yarı final maçları sona erdi. Son derece heyecanlı geçen müsabakaların ardından IM Ediz Gürel ve GM Emre Can finale çıkmayı başaran isimler oldular.

İlk yarı final müsabakasında IM Ediz Gürel ile GM Vahap Şanal karşı karşıya geldi. Kırmızı Grup’ta çok dominant bir performans sergileyip grup liderliğiyle yarı finale çıkan genç yeteneğimiz IM Gürel ilk maçta beyaz taşlarla mücadele etti. Beyazlarla İtalya Açılışı tercihinde bulunan IM Gürel, eşit geçen açılış safhasının ardından g hattını açıp kalelerini açık hatta gelerek rakip şaha baskı kurmaya çalıştı. Buna karşılık rakibinin merkezde kalan şahına merkezi açarak baskı uygulayan GM Şanal inisiyatifi aldı. Yapılan taş değişimleri sonucunda GM Şanal oyunsonuna piyon önde girse de IM Gürel harika bir oyunsonu tekniğiyle konumu kaybetmedi ve ilk oyun beraberlikle sonuçlandı. İkinci oyuna geldiğimizde siyahlarla Caro-Kann Savunması tercihinde bulunan IM Gürel, oyunortasında rakibinin piyon zayıflıklarını kullanarak piyon öne geçti. Oyunsonuna girerken ise bir piyon daha kazanıp geçer olan e piyonunu iyice ilerleten GM Gürel bu oyunu kazanarak finale çıkan ilk isim olmayı başardı.

Diğer yarı final müsabakası olan GM Emre Can – GM Mert Yılmazyerli maçına baktığımızda ise ilk oyunda beyaz taşlarla açılıştan piyon önde çıkan GM Can, oyunortasında rakip şah üzerinde kurduğu baskıyla kazanç bir kale oyunsonuna girdi ve ilk oyunda kazanan taraf oldu. İkinci oyunda ise beyaz taşlarla kazanmaktan başka çaresi olmayan GM Yılmazyerli, beyaz taşlarla rakibinin Najdorf Varyantı’na karşı agresif bir devamyolu tercihinde bulundu. Ters kanada atılmış rok konumunda tüm taşlarıyla rakip şah üzerinde saldırıya başlayan GM Yılmazyerli, doğru zamanda taşlarını değişerek kazanç oyunsonuna girdi ve oyunu kazanarak maçı eşitlik bozma oyunlarına taşıdı. Eşitlik bozma safhasında ise ilk oyun dengeli bir şekilde geçerek beraberlikle sonuçlandı. İkinci oyuna geldiğimizde beyaz taşlarla rakbinin yaptığı 16…Ve8? Hatalı hamlesine karşılık 17.c6! hamlesiyle yanıt vererek konumda ciddi bir baskı kuran GM Can, c6 karesinde duran piyonuyla adeta rakibine oyun alanı yaratmadı ve güzel bir galibiyetle adını finale yazdırdı.

Final maçları saat 10.00’da başlayacak olan turnuvada yarışan sporcularımıza başarılar dileriz.

IM Melih Yurtseven’in yorum ve analizleriyle Federasyonumuzun TurkishChess isimli Youtube kanalından canlı olarak da takip edebilirsiniz.

Turnuva Sayfası: http://isbankcup.tsf.org.tr/