Mobile menu

Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası'nda İlk Gün

e8ce8b62-116f-4164-94e4-e53a6c85d2bc2023 Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası, 26-30 Aralık 2023 tarihleri arasında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenleniyor. Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası dün oynanan 5 turla başladı. 5 turun ardından sporcularımıza baktığımızda GM Vahap Şanal 2,5 puan, GM Cem Kaan Gökerkan ile IM Ediz Gürel 2 puan ve CM Timur Önal ise 1 puanla yoluna devam ediyor. Kadınlar kategorisinde yarışan WFM Gülenay Aydın ise 4 maçta 1 puan alarak ikinci güne giriş yapıyor.

İlk turdan favori olarak girdiği maçta agresif bir açılışla başlayan GM Şanal, açılışta yaptığı hızlı piyon sürüşleriyle erken safhada rakip üzerinde baskısını hissettirdi. Rakibinin yaptığı kalite fedası sonucunda doğru taş değişimleriyle rakibine inisiyatif vermeyen GM Şanal, kalite girdiği oyunsonunda rakibini mağlup etmeyi başardı. İkinci turda ise 2024 Adaylar Turnuvası’nda yarışmaya hak kazanan GM Vidit karşısında puansız bir şekilde ayrılan GM Şanal, üçüncü turdan ise yarım puanla ayrıldı. Dördüncü turda siyah taşlarla mücadele eden GM Şanal, açılışta aldığı stratejik avantajı doğru taş değişimleriyle oyunsonuna kadar taşıdı. Çift kale oyunsonunda adeta rakibinin taşlarına hareket alanı bırakmayan GM Şanal güzel bir galibiyete imza attı. Beşinci turda ise Grischuk karşısında puansız bir şekilde ayrılan GM Şanal, altıncı turda ise GM Mittal Aditya ile karşı karşıya gelecek.

İlk iki turda kuvvetli rakipleri karşısında puansız bir şekilde ayrılan GM Gökerkan, üçüncü turda şampiyonada yarışan minik sporcumuz CM Önal ile karşılaştı. Siyah taşlarla vezir kanadından yaptığı piyon sürüşleriyle oyunortasında baskı yaratmaya başlayan GM Gökerkan, güzel bir kalite fedasıyla geçer piyon yarattı ve maçta kazanan taraf oldu. Dördüncü turda hızlı satrançta Dünya 3 numarası Nepomniachtchi karşısında puansız bir şekilde ayrılan GM Gökerkan, beşinci turda ise beyaz taşlarla mücadele etti. Açılıştan piyon önde çıkan GM Gökerkan, rakibin piyon yapısını zayıflatarak avantajını iyice arttırdı ve günü galibiyetle kapattı.

Genç yeteneğimiz IM Gürel ise ilk iki turda kuvvetli rakipleri karşısında puan alamasa da üçüncü turda GM Raunak Sadhwani ile karşılaştı. Açılışta güzel bir piyon fedasıyla rakip gelişimi adeta alt üst eden IM Gürel, tüm taşlarıyla rakibi adeta kafese aldı ve 23 hamlede rakibinin vezirini düşürerek harika bir galibiyet almayı başardı. Sonraki iki turdan ise iki beraberlikle ayrılan IM Gürel, altıncı turda GM Rinat Jumabayev karşısında siyah taşlarla mücadele edecek.

Altıncı turu TSİ 13.00’de başlayacak olan şampiyonada hamle yapacak sporcularımıza başarılar dileriz.

Resmi Site : https://worldrapidandblitz2023.fide.com/

Chess-results : https://chess-results.com/tnr864782.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-rapid-championship-2023/1/1/1