Mobile menu

IM Ediz Gürel Prag’ta 5 Turun Ardından Lider

img 306427 Şubat – 7 Mart tarihleri arasında Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen 2024 Prag Uluslararası Satranç Festivali’nde beş tur sona erdi. 

Challangers kategorisinde mücadele eden IM Ediz Gürel beş turun ardından 4 puanla kategorisinin favorisi olan GM Anton Korobov ile liderliği paylaşıyor. Açık kategoride yarışan sporculara baktığımızda ise 4 turun ardından IM Alparslan Işık ve IM Eray Kılıç 3,5 puanda, CM Hüseyin Said Deveci 2,5 puan,  FM Özgün Şahin 2 puan ve Bora Yağız  1,5 puanla yoluna devam ediyor.

 

Genç yıldızımız IM Ediz Gürel, 3.turda GM Maxim Rodshteinkarşısında siyah taşlarla mücadele etti. İki tarafın da sağlam bir açılış sergilediği oyunda erken vezir değişimiyle birlikte konum hızlıca sadeleşti. Oyunortasında da yapılan taş değişimlerinin ardından maç eşit bir kale oyunsonuna gitti ve oyun beraberlikle sonuçlandı. 

Dördüncü tura geldiğimizde ise IM Gürel ev sahibi sporcu IM Stepan Hrbek karşısında beyaz taşlarla oynadı. Beyazlarla ana açılışı olan İspanyol Açılışı’nda değişmeli varyantına giren IM Gürel, hızlıca vezirleri değişerek iyi at-kötü fil oyunortasına konumuna girmeye çalıştı. Rakibin filine adeta oyun alanı bırakmayan genç yıldızımız, rakip file karşı güzel bir açmaz pozisyonu yakalayıp inisiyatifi aldı. Atlarıyla rakip taşları adeta boğan IM Gürel, çift geçer elde ederek günü galibiyetle kapatmayı başardı.

Beşinci turda ise Çekya’nın genç yeteneği IM Vaclav Finek karşısında siyah taşlarla mücadele eden IM Gürel, siyah taşlarla erken safhada vezirleri değişti. Oyunortasında yaptığı piyon fedasıyla birlikte rakip taşların konumunu zayıflatıp merkezde askıda piyonlar bırakan genç yıldızımız, piyonu geri alarak rakibinde c5 karesinde zayıf bir piyon bıraktı. Taşları zayıf zayıf sadeleştirerek piyon üzerindeki baskısını arttıran IM Gürel, rakip piyonu alarak oyunsonuna piyon önde girdi. Şahını da ileri karakollara konuşlandırarak avantajını iyice attıran sporcumuz güzel bir galibiyete daha imza attı. 

Bu sonuçlar ile birlikte liderliği GM Anton Korobov ile paylaşan IM Gürel turnuvanın ilk yarısını muazzam bir performans ile tamamladı. 5 turun ardından 2751 Elo performansıyla birlikte GM olma yolunda çok ciddi bir avantaj elde eden genç yeteneğimiz son 4 turda alacağı 1,5 puanla birlikte çok beklediği GM unvanına kavuşacak.

Turnuvada yarışan tüm sporcularımıza başarılar dileriz.

Chess.com : https://www.chess.com/events/2024-prague-chess-festival-challengers/games

Resmi Site : https://praguechessfestival.com/en/2024

Chess-results : https://chess-results.com/tnr896925.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&turdet=YES&flag=30

69ce26c3-0592-4884-bf01-43988cd594af